BRATISLAVA 17. apríla (WEBNOVINY) – Do obchodov v Českej republike i na Slovensku sa dosalo kuracie mäso, v ktorom zistili baktériu salmonely. Mäso pochádza z Poľska. U našich západných susedov sa táto kuracina objavila v troch predajniach, u nás v jednej. Informuje o tom portál idnes.cz.
Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR zatiaľ informáciu cez rýchly výstražný systém (RASFF) z českej strany nedostala. „Napriek tomu telefonicky komunikujeme s českou autoritou zodpovednou za potravinovú bezpečnosť, aby urýchlene podala informáciu o distribúcii daného výrobku na Slovensko, aby sme vedeli urobiť účinné opatrenia na slovenskom trhu,“ uviedla pre agentúru SITA Paulína Komarová z ŠVPS.
Podľa informácií českého portálu salmonelu zistila inšpekcia vo štvrtok 16. apríla pri laboratórnom vyšetrení balených, hlboko mrazených stehenných rezňov bez kosti a kože a vydala varovanie cez RASFF. Distribútor mal dodať do siete 10 200 kilogramov mäsa, v dvojkilových baleniach s minimálnou trvanlivosťou do 29. marca 2016 s identifikačným označením výrobcu PL 12030323.
Mikróby rodu Salmonella patria medzi patogénne mikroorganizmy. Požitie potraviny, ktorá je kontaminovaná salmonelou spôsobuje nevoľnosť, bolesti brucha, časté vracanie, silné hnačky a teploty, ktoré sa môžu striedať so zimnicami. Na ochorenie sú veľmi citlivé malé deti, starší ľudia, ale aj osoby s oslabeným imunitným systémom.