BRATISLAVA 21. mája (WebNoviny.sk) – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) sprísňuje pravidlá predaja čerstvých pekárskych a cukrárskych výrobkov.
Reaguje tak na podnety od spotrebiteľov, ktorí si kúpili pečivo deklarované predajcami ako čerstvé a zistili, že je vo vnútri zmrazené. Novela vyhlášky MPRV o pekárskych výrobkoch, cukrárskych výrobkoch a cestovinách bude platná od 1. augusta. Informovalo o tom ministerstvo.
Zlé označovanie výrobkov
„Zavádzanie zákazníkov s cieľom čo najvyššieho zisku zo strany obchodníkov a reťazcov budeme prísne sankcionovať. Vyzývam spotrebiteľov, ak na takéto porušenie narazia, aby okamžite kontaktovali Štátnu veterinárnu a potravinovú správu, ktorá vykoná v takejto prevádzke kontrolu,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.
Predajcom, ktorí vyhlášku agrorezortu porušia, hrozí pokuta od 500 až do 10 tisíc eur. Práve zlé označovanie potravinárskych výrobkov patrí medzi najčastejšie prehrešky obchodníkov zistené pri kontrolách ich prevádzok Štátnou veterinárnou a potravinovou správou. Ide pritom o delikt, ktorý podľa ministerstva zavádza spotrebiteľa, keďže ten si kúpi inú ako deklarovanú potravinu.
Zákaz konzervačných látok
V novele vyhlášky ministerstvo pôdohospodárstva zakazuje zmrazovanie nepredaného pečiva, chleba i výrobkov a ich následný predaj spolu s čerstvo upečeným. Zakazuje tiež miešanie čerstvých pekárskych a cukrárskych výrobkov s predpečenými mrazenými či chladenými polotovarmi. Nepredané rožky tak už nebudú môcť predajcovia zmraziť a na druhý deň predávať spolu s čerstvo upečenými.
Agrorezort taktiež zavádza nové pravidlo týkajúce sa používania konzervačných látok, a to zákaz ich používania v čerstvých pekárskych výrobkoch. Vyhláška okrem toho mení definíciu čerstvosti a skracuje čas od upečenia čerstvého výrobku po jeho dodanie na pulty z 24 hodín na 12 hodín.