BRATISLAVA 19. decembra 2017 (WBN/PR) – Tesco prináša inšpirácie na netradičnú štedrovečernú večeru v podobe kaprích receptov.
Kapor so zemiakovým šalátom je klasika, ale prečo to neskúsiť trochu inak? Skúste tento rok na štedrovečernú hostinu pripraviť pečeného kapra s mandľovými lupienkami alebo napríklad kaprie podkovy v parmezánovom cestíčku s cibuľovou omáčkou. Všetky potrebné suroviny nájdete pod jednou strechou v obchodoch Tesco. Alebo, keď už budete mať pripravenú rybu, ostatné vám môže domov priviesť domov aj naša donášková služba Tesco Online nákupy.
Krémový rybí vývar s krupicovo-bylinkovými haluškami
Suroviny:
400 g kapra (stačia odrezky mäsa)
1 cibuľa
50 g masla
1/2 zeleru
1 petržlen
1 mrkva
2 zemiaky typu B
500 ml zeleninového vývaru
2 guličky nového korenia
250 ml smotany 33 %
štipka petržlenovej vňate
Rybie odrezky dajte do hrnca. Pridajte cibuľu, ktorú aj so šupkou rozkrojte na polovice. Zalejte vodou, aby mäso bolo ponorené (zhruba 1 liter) a varte asi 15 minút. Vývar sceďte, cibuľu odstráňte, mäso si nechajte bokom do polievky. Na masle orestujte nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu a zemiaky. Zalejte rybím i zeleninovým vývarom, pridajte nové korenie, osoľte a okoreňte. Varte do zmäknutia zeleniny a zemiakov, asi 5 minút. Polievku rozmixujte v krém. Pridajte do nej smotanu a kúsky ryby. Počas varenia polievky pripravte halušky: Maslo vymiešajte s vajcom. Postupne pridávajte mlieko a krupicu, dosoľte a nakoniec rozmiešajte nasekané bylinky. Nechajte chvíľu odležať. Halušky tvarujte lyžicou a vkladajte ich do variacej polievky. Varte ešte 8 minút. Nakoniec polievku ozdobte petržlenovou vňaťou.
Pečený kapor sypaný mandľovými lupienkami
Suroviny:
800 g filiet z kapra
1 citrón
1/2 lyž. rasce
50 g masla
30 g mandľových lupienkov
soľ
olej
Rúru si predhrejte na 180 ° C. Kaprie filety osoľte, posypte rascou a z oboch strán pokvapkajte citrónom. Pekáč vymažte maslom a vložte do neho filety. Tie pečte v rúre 30 minút. Päť minút pred dokončením, posypte kapra mandľovými lupienkami.
TIP: Namiesto mandlí môžete použiť aj cesnakové plátky či kúsky cibule.
Kaprie podkovy v parmezánovom cestíčku s cibuľovou omáčkou
Suroviny:
4 kaprie podkovy
100 g strúhaného parmezánu
1 hrnček polotučného mlieka
1 hrnček polohrubej múky
1 vajce
5 cibúľ
200 ml smotany
500 ml hovädzieho vývaru
olej
soľ
Parmezán premiešajte s mliekom, múkou, vajcom a soľou. Vymiešajte cestíčko, v ktorom obaľte kaprie podkovy. Smažte na oleji dozlatista. Cibuľu nechajte zmäknúť na troške oleja. Prilejte vývar a povarte 15 minút. Nakoniec pridajte smotanu, chvíľku prevarte a odstavte z plameňa. Cibuľovú omáčku rozmixujte tyčovým mixérom. Podávajte s kaprom.
TIP: Ušetrite si prácu s vývarom a použite rýchlejší variant v podobe bujónu. Stačí ho zaliať horúcou vodou!
Tradičné kaprie hranolky
Suroviny:
900 g kaprích filiet
2,5 dcl bieleho vína
3 lyžice oleja
1 balenie korenenej zmesi na ryby
5 strúčikov cesnaku
100 g múky
100 g strúhanky
korenie
olej
Filety si nakrájame na 1,5 cm široké rezance. Tie marinujeme cez noc v zmesi z bieleho vína, oleja, korenia a cesnaku. Druhý deň ich obalíme v múke a strúhanke a vyprážame do zlatista na rozpálenom oleji.
Tip: K hranolkám podávajte kôprovú majonézu s citrónom.