Keď sa leto blíži ku koncu, väčšina záhradkárov už myslí na zber posledných plodov. No skúsení pestovatelia vedia, že práve toto obdobie je skvelou príležitosťou na nový začiatok. Sejba zeleniny koncom leta vám dokáže priniesť chutnú, vitamínmi nabitú úrodu ešte v jesenných mesiacoch – a pri niektorých druhoch dokonca aj na jar.
Prečo sa oplatí siať zeleninu aj v auguste a septembri?
Neskoré leto má svoje špecifiká. Dni sú síce kratšie, ale pôda je ešte prehriata a väčšinou dostatočne vlhká. To znamená, že semená rýchlo klíčia a rastliny sa ujímajú bez väčšej námahy. Navyše, na rozdiel od jarných výsevov, v tomto období nebývajú také prudké výkyvy počasia a rastliny často menej trpia škodcami.
Záhradkárka Jana z Trenčína hovorí:
„Každý rok skúšam siať zeleninu aj koncom augusta. Najviac sa mi osvedčili reďkovky, ktoré sú šťavnaté a chrumkavé. Výhodou je, že nepotrebujú veľa miesta, takže ich viem vysiať aj medzi už zozbierané plochy.“

Čo konkrétne môžete vysiať?
Reďkovka – rýchla a vďačná
Ak máte radi reďkovku, máte šancu získať ešte jednu úrodu pred zimou. Od polovice augusta až do konca septembra sa môže vysievať priamo do hriadky. Aby rástla rovnomerne a bola chránená pred chladnejšími nocami či škodcami, prekryte ju bielou netkanou textíliou.
Špenát – zásoba na jeseň aj jar
Špenát je klasikou, ktorá nikdy nesklame. Vysievajte ho v druhej polovici augusta. Ak ho necháte prezimovať, na jar budete mať čerstvé listy medzi prvými v záhrade. Záhradkár Milan z Košíc radí:
„Špenát vždy sejeme v radoch, aby mal dostatok priestoru na rast. Na jeseň ho zvykneme zbierať postupne, list po liste, a zvyšok necháme prezimovať. Na jar je potom pripravený na rýchly rast.“

Astra novobelgická spestrí záhrady v auguste, kedy a prečo ju vysadiť?
Cibuľa na vňať
Ak chcete jemnú cibuľovú chuť priamo z hriadky, siahnite po osive cibule na vňať. Seje sa od polovice júla až do polovice septembra. Nenáročná zelenina, ktorá dobre znáša prezimovanie, vám poslúži prakticky celoročne.
Cibuľa na prezimovanie
Pre tých, čo chcú čerstvú cibuľu už skoro na jar, je ideálna sejba cibule na prezimovanie. Tá sa robí od polovice augusta do začiatku septembra. Rastliny by mali do príchodu mrazov narásť aspoň do hrúbky 5 mm, inak prezimovanie nezvládnu.
Okrúhlica – staronová zelenina
Trochu zabudnutá, no veľmi zdravá okrúhlica sa dá pestovať z priamej sejby v júni až auguste. Ak ju ešte stihnete vysiať, zberáte od októbra do novembra. Má jemne korenistú chuť a je výborná do šalátov či polievok.
Praktické tipy od záhradkárov
- Vyberajte osivo podľa odolnosti. Do neskorých výsevov sa hodia odrody, ktoré rýchlo rastú a znesú nižšie teploty.
- Nezabudnite na krytie. Bielu netkanú textíliu majte vždy po ruke. Ochráni rastliny pred chladom aj škodcami.
- Využite voľné miesta. Po cibuli, cesnaku či skorých zemiakoch zostáva voľná pôda. Netreba ju nechať prázdnu – nová sejba zeleniny vám ju krásne zaplní.
- Myslite na pôdu. Koncom leta už môže byť vyčerpaná, preto je vhodné prihnojiť hriadky kompostom alebo prírodným hnojivom.
Skúsený pestovateľ Karol z Nitry dodáva:
„Veľa ľudí si myslí, že s koncom leta končí aj sezóna. Ale práve sejba zeleniny v tomto období je dôvod, prečo mám vždy čerstvé listy špenátu či cibuľovú vňať aj v čase, keď iní už nakupujú v obchode.“
Sejba zeleniny koncom leta ako druhá šanca
Koniec leta teda nemusí znamenať rozlúčku so zeleninou. Práve naopak – ponúka vám druhú šancu, ako si vypestovať vlastnú úrodu, predĺžiť sezónu a dopriať si domáce chute až do zimy.
Ak to vyskúšate, zistíte, že sejba zeleniny v auguste a septembri je jednoduchý, no veľmi účinný spôsob, ako si udržať záhradu plnú života ešte dlhé týždne. A možno budete prekvapení, ako veľmi vás poteší, keď si v chladných mesiacoch nazbierate vlastné reďkovky či prvé jarné listy špenátu.