Svet kávy v ohrození: Bude bezzrnková káva budúcnosťou?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com
Tento článok pre vás načítala AI.

Káva je neodmysliteľnou súčasťou života mnohých ľudí. Je vyrábaná z pražených kávových zŕn, ktoré jej dodávajú jedinečnú chuť a povbudivé účinky, vďaka čomu je taká obľúbená. Avšak málokto vie, že produkcia kávy má čoraz horší dopad na životné prostredie. Existujú možné alternatívy a riešenia tohto problému?

Ako produkcia kávy vplýva na životné prostredie?

Spracovanie kávy má viacero etáp, pričom každá z nich má dopad na životné prostredie, avšak dve z nich narúšajú  ekologickú rovnováhu najviac – odlesňovanie a spotrebúvanie veľkého množstva vody.

V dôsledku otepľovania klímy kávové farmy pestujúce jemnejšiu odrodu kávy – arabica – presúvajú svoje plantáže do chladnejších a lesnatejších oblastí, kde dochádza k odlesňovaniu.

Ako referuje web Euronews, štúdie ukázali, že do roku 2050 by približne polovica pôdy, ktorá sa v súčasnosti využíva na pestovanie kávy, mohla byť neproduktívna v dôsledku zmeny klímy.

Cup of aromatic coffee and beans on grey table. Space for text
Foto: ilustračné, https://www.gettyimages.com/

Môže byť riešením bezzrnková káva?

Americká spoločnosť Atomo coffee prišla s revolučným riešením spracovania kávy, ktoré šetrí životné prostredie. Podarilo sa jej vyprodukovať bezzrnkovú kávu, ktorej zloženie pozostáva z nutrične bohatých surovín a rastlinných zložiek, akými sú semienka datlí.

Prvotným konceptom firmy bola káva varená za studena, kedy sa pri jej výrobe vyprodukovalo o 93% menej emisií uhlíka a spotrebovalo sa o 94% menej vody ako pri varní bežnej kávy.

Firma očakáva, že podobné čísla dosiahne aj pri novom variante kávy bez kávových zŕn, ktorá sa tiež vyrába prevažne z recyklovaných surovín, akými sú datľové jadierka namočené v hroznovom extrakte, čakanke a ďalších príchutiach a doplnené kofeínom z čaju.

Aerial view of coffee plantation in Brazil
Foto: ilustračné, https://www.gettyimages.com/

Inovácia by mohla byť perspektívou

Spoločnosť Atomo plánuje svoju kávu a revolučný spôsob spracovania predávať svetovým kávovým firmám, ktoré by si mohli osvojiť túto inováciu a začať predávať a aj produkovať kávu s čo najmenším dopadom na životné prostredie.

„Všetkým výrobcom kávy je zrejmé, že v nasledujúcich 20 až 30 rokoch bude problém s dostupnosťou kávy a preto sa snažia tento problém vyriešiť už teraz,“ uviedol generálny riaditeľ a spoluzakladateľ spoločnosti Atomo Coffee Andy Kleitsch pre web Euronews na festivale kávy v New Yorku.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať