Opakovane použiteľné poháre na kávu sa stávajú čoraz populárnejšími vďaka rastúcemu povedomiu o environmentálnych otázkach a snahám o redukciu odpadu. Mnohí sa však pýtajú, či sú tieto poháre skutočne ekologickejšie ako ich jednorázové alternatívy. Káva so sebou môže byť praktickým riešením, ale tvorí sa pritom odpad a zvyšujú sa globálne emisie uhlíka.
Recyklácia jednorázových pohárov nie je dostanočne rozvinutá
Jednorazové poháre na kávu sú jasným znakom nášho pohodlného životného štýlu – napríklad v Nemecku sa ich každoročne použije 2,8 miliardy. Väčšina z nich je vyrobená z papiera potiahnutého plastom a hoci niektoré spoločnosti pokúkajú „kompostovateľné“ alebo recyklovateľné poháre, skutočnosť je taká, že infraštruktúra potrebná na realizáciu týchto procesov zatiaľ jednoducho nie je dostupná.
Na materiáli záleží
Väčšina z nich stále putuje na skládky s nedostatočným množstvom vzduchu, vlhkosti alebo baktérií potrebných na rozklad. Investícia do opakovane použiteľnej šálky je správny krok, ale miera ekologickosti tohto riešenia závisí od toho, koľkokrát ju použijete. Matriály a energia potrebné na ich výrobu znamenajú, že dokonca aj pohár vyrobený z polypropylénu, jedna z možností s najmenším odpadom, sa musí použiť 20-krát, aby bol ekologickejší ako jednorázový pohár. Pri niektorých typoch je tento interval ešte dlhší: pri polykarbonátových pohároch je to okolo 65 použití.
Čo je teda lepšia alternatíva?
Ak sa teda nechcete vzať svojej kávy do ruky, noste so sebou pohár na opakované použitie. Neplastový pohár je dobrý nápad najmä vtedy, ak ho budete používať dostatočne frekventovane, aby sa vykompenzovali náklady na jeho výrobu a likvidáciu. Pokiaľ ide o údržbu, opakovane použiteľné poháre vyžadujú umývanie, čo znamená spotrebu vody a energie. Avšak, pri používaní úsporných metód prania, ako je umývanie v umývačke riadu plnej nádoby, môže byť tento dopad minimalizovaný.