BRATISLAVA 15. februára (WEBNOVINY) – Pri kontrolách v stravovacích zariadeniach zistil Úrad verejného zdravotníctva v roku 2012 nezhody so súčasne platnými právnymi predpismi v 3 693 zariadeniach.
Ako informoval agentúru SITA hlavný hygienik SR Ivan Rovný, hygienici vykonali v uplynulom roku 39 306 kontrol v 18 537 stravovacích zariadeniach.
V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi v roku 2012 kontroly zistili zlepšenie celkovej hygieny v zariadeniach spoločného stravovania. Menej nedostatkov zistili v odbornej spôsobilosti, skladovaní potravín, manipulácii s odpadom, priebežnom vzdelávaní zamestnancov a dodržiavaní zásad správnej výrobnej praxe (SVP) a HACCP. Viac nedostatkov v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi zistili v osobnej hygiene zamestnancov.
Hygienici v roku 2012 vykonali celkovo 42 440 kontrol v 20 156 potravinárskych prevádzkach, vrátane zariadení spoločného stravovania z celkového počtu 43 280 prevádzok registrovaných orgánmi verejného zdravotníctva. Okrem toho urobili aj 6 311 kontrol v ostatných prevádzkach, ako sú napr. lekárne, drogérie, novinové stánky a podobne.
Pri kontrolách zistili 5 635 nezhôd so súčasne platnými právnymi predpismi v 3 901 prevádzkach. Najčastejšie zistili nedostatky v systéme HACCP, vo vykonávanom vzdelávaní zamestnancov potravinárskych prevádzok a v prevádzkovej hygiene.