Hydinári pred Veľkou nocou zaznamenávajú zvýšený dopyt po vajciach a mäse, ceny narástli až o 93 percent

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sliepky, hydina
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

V období pred Veľkou nocou Únia hydinárov Slovenska zaznamenáva každoročne zvýšený dopyt po konzumných slepačích vajciach a hydinovom mäse. Hydinári očakávajú dostatočnú ponuku z domácej produkcie, ktorá je kvalitná, čerstvá, zdravá a bezpečná.

Nárast nákladov na produkciu vajec

Dôvodom je aj to, že slovenskí hydinári dodržiavajú prísne prevádzkovo-hygienické opatrenia zamedzujúce výskytu vtáčej chrípky. Zástupcovia Únie hydinárov Slovenska o tom informovali na utorkovej tlačovej besede.

Výrazne narástli výrobné náklady na produkciu vajec. Od roku 2022 vzrástli výrobné náklady aj odbytové ceny konzumných slepačích vajec o 85 percent.

Vo februári tohto roka boli odbytové ceny slepačích vajec z klietkového chovu na úrovni 1,65 eura za 10 ks balenie. Priemerné spotrebiteľské ceny na pultoch narástli v tom istom období až o 93 percent.

Ekonomika chovu hydiny

Na začiatku roka hydinári zaznamenali opäť rastúce ceny elektrickej energie, plynu, ale aj kŕmnych zmesí, ktoré za posledné dva roky vzrástli o 70 percent. To sa prejavilo na ekonomike chovu hydiny. Náklady na krmivá predstavujú 60 percent všetkých nákladov spojených s výkrmom hydiny a viac ako 50 percent nákladov pri produkcii vajec.

Cena elektrickej energie stúpla za posledný rok o 400 percent, cena plynu o 500 percent a nárast cien obalových materiálov dosiahol 100 percent. Stúpli aj ceny pohonných látok a rástli aj mzdové náklady.

Priemerná odbytová cena

Spracovateľom hydiny vzrástla aj cena živej jatočnej hydiny o 58 percent. Únia hydinárov upozorňuje, že nie je pravda, že by za infláciou stáli výrobcovia potravín. Od roku 2022 vzrástli náklady na výkrm kurčiat o 37 percent, avšak odbytové ceny spracovateľov hydiny za chladené kurčatá vzrástli iba o 25 percent.

Priemerné spotrebiteľské ceny za kura chladené vzrástli až o takmer 43 percent. Priemerná odbytová cena výrobcov za kura chladené bola vo februári na úrovni 2,49 eura za kilogram.

Odbytové ceny výrobcov kuracích rezňov vzrástli o 35 percent, avšak spotrebiteľské ceny vzrástli až o 38 percent. Priemerná odbytová cena výrobcov bola na úrovni 5,20 eura za kilogram.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie ÚHS Únia hydinárov Slovenska