MAĎARSKO/ÖTTEVÉNY 1. apríla (WEBNOVINY) – Druhé sústredenie finalistiek súťaže Miss Slovensko 2012 sa nieslo v znamení kulinárskeho umenia.
Úlohou dievčat bolo pripraviť jedno z dvoch hlavných jedál pre šesťčlennú novinársku porotu, ktorej predsedala Magdaléna Šebestová, hovorkyňa a tvár Miss Slovensko 2012.
Tri dvojice tak pre porotu pripravovali kuraciu Saltimboccu s pečenými zemiakmi a tri ďalšie zas tilapiu s holandskou omáčkou a zemiakmi na červenej cibuľke. Pri ich počínaní v kuchyni Chateau Földváry im pomáhal Jakub Horáček. „Musím priznať, že som bol milo prekvapený. Varenie im išlo celkom od ruky,“ zhodnotil šéfkuchár.
„Dievčatá varili jedlá, ktoré sme im pripravovali počas pobytu, takže vedeli ako majú vyzerať a chutiť. Základné úkony pritom zvládali bez problémov, akurát sa trošku báli nožov a holandskej omáčky. Tá bola pravdepodobne najťažšou položkou z celého menu, ale myslím, že sa s tým popasovali veľmi dobre,“ dodal Horáček.
O výbere finalistiek rozhodla na semifinále 29. januára kastingová porota na čele s Magdalénou Šebestovou. Prvé sústredenie dievčatá absolvovali v priestoroch hotela GrandCastle v Liptovskom Hrádku, kde nacvičovali chôdzu a absolvovali aj mediálny tréning. Finále Miss Slovensko 2012 odvysiela 27. apríla v priamom prenose televízia JOJ. Na víťazku čaká okrem iného nominácia na medzinárodnú súťaž Miss World, ročná honorovaná zmluva s Produkčným domom Forza na 33-tisíc eur či automobil.
Kuracia Saltimbocca s pečenými zemiakmi:
1 ks kuracie prsia
Prosciutto
Tymián
Rozmarín
Cesnak
Olej
150 g zemiaky
Soľ, korenie
Postup:
Kuracie prsia očistíme a nakrájame priečne cez vlákna na tri časti. Osolíme, okoreníme a na rozpálenom oleji opečieme z každej strany. Necháme vychladiť a obalíme v prosciutte so stonkou tymiánu. Pred podávaním zapečieme na 180 stupňoch Celzia (10 minút).
Zemiaky umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky 2,5 x 2,5 cm. V nádobe ich premiešame so soľou, korením, cesnakovou pastou a nasekaným rozmarínom. Dáme na plech a pečieme na 200 stupňoch Celzia (20 minút). Pred podávaním podlejeme Saltinboccu pripravenou omáčkou.
Tilapia s holandskou omáčkou, zemiaky na červenej cibuľke:
1 filet Tilapie
2 ks žĺtok
0,5 dcl bieleho vína
0,5 dcl zeleninový vývar
50 g masla
300 g zemiaky
1 ks červená cibuľa
Petržlenová vňať
Kôpor
Soľ, korenie
Olej
Postup:
Uvarené a ošúpané zemiaky nakrájame na malé kocky a orestujeme na masle, pridáme ošúpanú a na juliene nakrájanú cibuľu a spolu restujeme. Na záver dochutíme a pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Do olivového oleja pridáme nasekaný kôpor, petržlenovú vňať a cesnak. Tilapiu osolíme, okoreníme a potrieme marinádou. Opečieme na rozpálenej panvici z oboch strán a na záver dopečieme.
Holandská omáčka: vo vyššej nádobe rozšľaháme žĺtky, pridáme zeleninový vývar, nádobu vložíme do vodného kúpeľa a šľaháme až kým omáčka nezhustne. Pred koncom pridáme biele víno a za stáleho miešania pridáme roztopené maslo, aby sa omáčka nezrazila.