Divinová paštéta výborne chutí aj s voňavou cumberlandskou omáčkou či netradičnou horčicovo-medovou zmesou. Dnes ju pre vás pripraví Marek Petrán, chef de cuisine ELESKO restaurant & wine bar.
Na prípravu potrebujeme:
1 kg mäsa z diviny
0,5 kg bravčový lalok – mäso
1 kg jelenej pečienky
Čierne mleté korenie
4 polievkové lyžice brusnicového kompótu
Tymián
1 – 1,5 dcl vývaru
Postup:
Uvaríme mäso – každé zvlášť. Divinu varíme 2,5 hodiny a bravčový lalok 1,5 hodiny. Po uvarení mäso 3-krát pomelieme úplne na jemno a potom k tomu pomelieme aj pečienku. Všetko spolu zmiešame. Dochutíme soľou a čiernym mletým korením. Pridáme brusnicový kompót a nasekaný tymián. Prilejeme vývar – podľa hustoty zmesi. Celú zmes dáme do sáčku na tlačenku a varíme vo vode pri 90 °C ešte 2 hodiny.
Ochutiť ju môžeme dvoma typmi omáčok:
Cumberlandská omáčka:
40 ml portského vína
40 ml vlažnej vody
30 g brusnicového kompótu – úplne rozmixovaného
5 polievkových lyžíc pomarančovej šťavy
5 polievkových lyžíc citrónovej šťavy
2,5 polievkových lyžíc horčice
2,5 polievkových lyžíc octu
1 polievková lyžica ríbezľového pyré
Všetky ingrediencie zmiešame a zvaríme na sirup.
Horčicovo – medová omáčka:
5 polievkových lyžíc medu
5 polievkových lyžíc dijonskej horčice
Zmiešame.
Dobrú chuť!