Záhradkári varujú: populárne „ľudové“ hnojivo môže rastlinám viac uškodiť než pomôcť

hnojenie záhrady
hnojenie záhrady Foto: www.shutterstock.com

Každý, kto miluje prácu na záhrade, dobre vie, že za bohatou úrodou stojí nielen trpezlivosť, ale aj správna starostlivosť o pôdu a rastliny. Mnohí záhradkári sa preto snažia vyskúšať rôzne domáce triky a prírodné hnojivá, ktoré by ich úrodu podporili bez použitia chémie. No práve pri takýchto pokusoch sa často robí chyba – nie každá „babská rada“ je naozaj prospešná. Niektoré môžu naopak rastlinám výrazne ublížiť a spôsobiť viac škody ako úžitku.

Jedným z najčastejšie používaných a zároveň najviac sporných domácich „hnojív“ je obyčajný cukor.

Cukor – priateľ alebo nepriateľ rastlín?

Na internete aj v rôznych záhradkárskych fórach sa často objavujú odporúčania pridať do vody trochu cukru, aby sa rastliny „nakŕmili energiou“. Myšlienka znie logicky – cukor predsa dodáva energiu aj ľuďom, tak prečo by nepomohol rastlinám? Realita je však iná.

Cukor dokáže ovplyvniť schopnosť rastliny prijímať vodu a živiny z pôdy. Zatiaľ čo pri rezaných kvetoch, ktoré už odrezaním strácajú schopnosť vyživovať sa koreňmi, môže malé množstvo cukru pomôcť predĺžiť ich životnosť, pri rastlinách v záhrade alebo v kvetináčoch ide o nebezpečný experiment.

Ak sa cukor pridáva do zálievky príliš často, môže sa v pôde rozvíjať prebytok mikroorganizmov, ktoré narušia prirodzenú rovnováhu pôdneho prostredia. Výsledkom sú často plesne, hniloba a vznik patogénnych baktérií, ktoré môžu rastliny oslabiť alebo úplne zničiť.

Sladšie paradajky po pridaní cukru? Omyl, ktorý sa stále šíri

Mnoho pestovateľov paradajok verí, že ak do pôdy alebo vody pridajú cukor, plody budú chutnejšie a sladšie. Tento mýtus má však k realite veľmi ďaleko. Korene paradajok totiž nedokážu prijímať sacharidy z pôdy – rastliny si svoj cukor tvoria samy počas fotosyntézy zo svetla, vody a oxidu uhličitého.

Na chuť paradajok má vplyv predovšetkým množstvo slnečného svetla, teplota počas dozrievania a správne zavlažovanie. Ak teda túžite po sladších plodoch, doprajte rastlinám dostatok slnka a tepla, nie lyžičku cukru do vody.

Podobné „zaručené“ rady sa objavujú aj pri iných plodinách, no je dobré si uvedomiť, že prirodzené procesy rastu nemožno obísť jednoduchým pridaním sladidla.

Cukor vo vode ako hnojivo – riziko v pôde

Zalievanie rastlín cukrovou vodou môže spočiatku vyzerať neškodne. Dokonca sa môže zdať, že rastliny ožívajú – no len dočasne. Po krátkom čase sa v pôde začnú množiť mikroorganizmy, ktoré cukor využívajú ako zdroj potravy.

Spočiatku môže ich činnosť pôsobiť pozitívne, pretože rozkladajú organické zvyšky. No ak sa ich premnoží príliš veľa, začnú spotrebovávať kyslík v pôde a potláčať zdravé korene rastlín. To vedie k žltnutiu listov, slabšiemu rastu a v konečnom dôsledku až k odumretiu celej rastliny.

Čo rastliny skutočne potrebujú

Ak chcete, aby vaše rastliny prosperovali, namiesto experimentov s cukrom im doprajte živiny, ktoré naozaj potrebujú. Najdôležitejšie sú:

  • draslík – podporuje kvitnutie a tvorbu plodov,
  • fosfor – posilňuje korene a zlepšuje vitalitu,
  • vápnik – chráni pred hnilobou a podporuje pevnosť pletív.

Tieto prvky sa dajú doplniť pomocou bežne dostupných komerčných hnojív, ktoré sú vyvážené podľa typu rastlín. Ak sa však chcete držať prírodnejších riešení, siahnite po domácom hnojive z droždia, ktoré dodáva rastlinám prospešné mikroorganizmy a vitamíny skupiny B bez rizika, že im uškodíte.

Záver: s domácimi trikmi opatrne

Domáce metódy môžu byť síce lacné a ekologické, no vždy si vyžadujú rozvahu. Každá rastlina má svoje potreby a nie všetko, čo pomáha jednej, prospieva aj druhej. Cukor môže byť výborným pomocníkom pri aranžovaní kvetov, no v záhrade by sa mal používať s veľkou opatrnosťou – alebo radšej vôbec.

Ak sa rozhodnete pre experimenty s výživou rastlín, robte to v malom meradle a sledujte výsledky. Najlepším „hnojivom“ však zostáva kvalitná pôda, primeraná zálievka, dostatok svetla a trpezlivosť – to je kombinácia, ktorú žiadny cukor nenahradí.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať