Slovenské lesy sú plné húb: Kde nájdeš najviac a na čo si dať pozor (PREHĽAD)

Huby v košíku
Huby v košíku Foto: www.shutterstock.com

Jeseň so sebou prináša sezónu húb, a takmer tretina Slovákov sa môže považovať za vášnivých hubárov. Kde sa im najviac darí a čo je dobré vedieť o jednotlivých druhoch húb?

Miesta s bohatou úrodou húb

  • Banská Bystrica: Najväčší výskyt rôznych druhov húb, predovšetkým bedlí, ktoré sú obľúbené v kuchyni ako alternatíva k mäsu. Pri ich zbere si však treba dať pozor, aby nedošlo k zámene s jedovatou Bedličkou ostrošupinatou.
  • Čadca a okolie: Výskyt hríbov, tiež bohatá úroda bedlí.
  • Košice a Humenné: Výborné výsledky s bedľami, masliakmi a kuriatkami. V okolí Humenného sa našlo aj veľa kozákov.
  • Malacky a Bratislava: Lesy v okolí Malaciek sú plné bedlí, masliakov a pečiarky. V Bratislave sa začali objavovať hlivy, ktoré sú ľahko rozpoznateľné a veľmi zdravé.

Naopak, neodporúča sa chodiť za hubami do Rajca, Topoľčian a Trnavy, kde sú úlovky veľmi skromné.

Huby v košíku
Huby v košíku Foto: www.shutterstock.com

Zaujímavosti o jednotlivých hubách

  • Bedľa vysoká: Odporúča sa zbierať iba bedle vyššieho vzrastu, pretože ich je ťažké zameniť za jedovaté druhy. Bedľa má posuvný prstenec, zatiaľ čo jedovatá Bedlička má prirastený prstenec.
  • Masliak obyčajný: Táto huba je ľahšie stráviteľná. Má slizký povrch a rôzne odtiene od čokoládovohnedej po olivovo-žltú.
  • Hliva ustricová: Je bohatá na betaglukán, ktorý podporuje imunitný systém. Obsahuje minerály ako selén a vitamíny skupiny B, ktoré podporujú zdravie kostí a správny metabolizmus.

Tipy od skúsených hubárov

  • Na huby sa neoplatí ísť hneď po daždi, ušľachtilé huby, ako sú dubáky, potrebujú 10 až 14 dní na rast.
  • Najlepšie je huby konzumovať ihneď po zbere alebo ich sušiť či mraziť, aby si zachovali arómu a chuť.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať