Rastú aj bez slnka. 7 druhov húb, ktoré môžete pestovať doma počas jesenného vlhka

hliva ustricová
hliva ustricová Foto: www.shutterstock.com

Nemáte les hneď za domom, ale chýba vám vôňa čerstvo nazbieraných húb? Skúste si ich vypestovať priamo u seba! Možno to znie nezvyčajne, no domáce pestovanie húb sa stáva čoraz populárnejším trendom. A niet sa čomu čudovať – práve jeseň ponúka ideálne podmienky, ktoré majú huby najradšej: tmu, vlhko a mierny chlad.

Domáce hubárčenie – jednoduchšie, než by ste čakali

Huby nepotrebujú slnečné svetlo. Naopak, najlepšie sa im darí v tmavých, chladných a vlhkých priestoroch, ako je pivnica, garáž alebo dokonca tienistý balkón. Stačí len udržiavať teplotu medzi 10 až 18 °C a dbať na to, aby substrát nevysychal.

Substrát môžete kúpiť už pripravený, alebo si ho vyrobiť doma z pilín, slamy či zvyškov kávy. Po niekoľkých týždňoch sa na povrchu začne objavovať biely povlak – mycélium, teda hubová sieť, z ktorej neskôr vyrastú prvé plodnice. A keď sa tak stane, proces už naberie rýchly spád.

Ktoré huby sú vhodné na jesenné pestovanie

Niektoré druhy húb sú priam stvorené do chladného a vlhkého prostredia. Ak s pestovaním len začínate, skúste tieto:

  • Hliva ustricová – najvďačnejšia huba pre začiatočníkov. Výborne rastie na drevených špalkoch, ale aj v plastových vreckách naplnených slamou. Okrem jednoduchej starostlivosti poteší aj svojou všestrannosťou v kuchyni.
  • Šampiňón dvojvýtrusý – klasika, ktorú pozná každý. Pestovať ho môžete pokojne aj v panelákovej pivnici. Stačí mu vlhké prostredie a pokoj od priameho svetla.
  • Húževnatec jedlý (shiitake) – japonská delikatesa s výraznou chuťou a výbornou trvanlivosťou. Vyžaduje síce o niečo viac trpezlivosti, no výsledok stojí za to.
  • Penízovka sametonohá – drobná, ale húževnatá huba, ktorá obľubuje nižšie teploty.
  • Strnmlec nakopený  zaujímavá svojím zoskupeným rastom a výraznou vôňou.
  • Hliva lievikovitá – príbuzná známej hlivy ustricovej, no s odlišným tvarom a jemnejšou chuťou.
  • Enoki (zimná krémová huba) – menej známy druh u nás, no v Ázii sa používa takmer denne. Má dlhé biele nožičky a jemnú chuť, ktorá výborne dopĺňa polievky a wok pokrmy.

Tipy pre úspešné pestovanie

Najčastejšou chybou pri domácom pestovaní húb je vysušenie substrátu. Huby síce milujú vlhko, no neznášajú premokrenie. Preto je ideálne pravidelné rosenie jemným rozprašovačom.

Ak chcete udržať stabilné mikroklimatické podmienky, prekryte substrát perforovanou fóliou – tá zabráni odparovaniu vody a zároveň umožní dýchanie mycélia.

Pre tých, ktorí nechcú riskovať neúspech hneď na začiatku, sú dostupné pestovateľské sady. Obsahujú už naočkovaný substrát, podrobný návod a niekedy aj praktickú nádobu, takže úspech máte takmer zaručený.

Malá terapia pre dušu

Pestovanie húb doma nie je len zaujímavý pokus, ale aj ukľudňujúca aktivita, ktorá spája prírodu s troškou experimentovania. Pozorovať, ako sa z nenápadného kúsku substrátu pomaly derú na svet malé plodnice, má svoje čaro.

A keď si potom na konci októbra nakrájate vlastnú hlivu na chrumkavú hrianku alebo ju pridáte do krémovej polievky. Aj v tmavej pivnici sa totiž dá nájsť kúsok jesennej radosti – v podobe domácich húb.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať