Nie, ani vtedy, ak sa bude kuchynská linka niesť v znamení luxusu a jej súčasťou budú najnovšie spotrebiče nie je zaručený želaný výsledok z hľadiska praktickosti a funkčnosti. Tá si pýta viac, konkrétne ergonómiu kuchyne, ktorá síce súvisí i s uvedenými vecami, no vyžaduje si zachovanie tzv. zónového trojuholníka.
Ergonómia kuchyne a kuchynské zóny na prípravu jedál
- zóna zásob – zahŕňa potraviny dennej spotreby, ale i dlhodobejšieho uskladnenia v prípade, že nie je k dispozícii komora
- umývacie centrum – okrem hygienických záležitostí spojených s oplachovaním a umývaním v dreze sem môžeme zaradiť tiež priestor s umývačkou riadu a odpadkovým košom
- zóna na varenie a pečenie – do tejto časti patrí sporák, mikrovlnná rúra i rúra na pečenie, odsávač pár (rúra so sporákom pritom nemusia tvoriť súvislý celok)
- pracovná zóna – ide o plochu, ktorá slúži na prípravu jedál (mala by byť aspoň v jednej časti kuchyne širšia, aby bolo umožnené používať i rôzne drobné kuchynské spotrebiče a pomocníkov)
- odkladacia zóna – zahŕňa vybavenie kuchyne, kuchynský riad, príbory, misky, poháre a podobne
Dôležité je z hľadiska funkčnosti ich správne prepojenie, ktoré tvorí pomyselný trojuholník medzi prvou trojicou zón. Tie sú zároveň prepojené poslednými dvoma zmienenými. Nasledovný obrázok vám ponúka teóriu v praxi v závislosti na rôznych tvaroch kuchynskej linky. (zdroj: desin.sk)
Ergonómia kuchyne – ako na to?
Ako sme už naznačili, maximálnu spokojnosť nedosiahnete len tým, že do kuchyne investuje štedrý finančný obnos. Aby sa vám v nej pracovalo pohodlne a s úsmevom na tvári, prinášame vám niekoľko ďalších tipov, ktoré vám uľahčia fungovanie v tomto priestore:
- umývačku riadu a drez je výhodnejšie umiestniť blízko pri sebe
- venujte pozornosť triedeniu odpadu – sortery by v moderných kuchyniach nemali chýbať
- osvetlite jednotlivé pracovné plochy, centrálne osvetlenie nie je postačujúce
- orientujete sa na premyslený systém úložných priestorov, siahnite aj po rôznych organizéroch a výsuvných mechanizmoch, uľahčia vám prácu a zaručia dokonalý prehľad
Pozrite si kuchynské linky v týchto e-shopoch:
- predmety a častejšie používané zásoby potravín ukladajte do rýchlo dostupných častí kuchynskej linky – menej používaným nájdite miesto v najvyššej úrovni horných skriniek, prípadne v zásuvkách dolnej časti kuchyne
- spotrebiče prispôsobte zariadeniu – integrované ušetria miesto, no čo sa týka odsávača pár, dôležité je najmä dostatočné pohlcovanie pachov, odvetrávanie a tichý chod
- venujte pozornosť rozmerom a prispôsobujte ich nielen veľkosti miestnosti, ale tiež výške vašej postavy – jednoducho si zvoľte takú výšku pracovnej plochy, ktorá je najviac praktická práve pre vás a nie „katalógovú kuchyňu“
- úchytky viete taktiež podriadiť moderným technológiám a ľahšej manipulácii – vsadíte na klasiku, frézovanú podobu alebo dotykové otváranie?
Pozrite si aj tieto krásne kuchynské linky:
Pozrite si fotogalériu k článku TU