Dokonalý vyprážaný syr z hrnčeka. Lacný, rýchly a chutí lepšie než v reštaurácii

vyprážaný syr
vyprážaný syr Foto: www.shutterstock.com

Vyprážaný syr patrí medzi známe jedlá stredoeurópskej kuchyne, najmä v Česku a na Slovensku. Ide o pokrm pripravovaný zo syra, ktorý sa tepelne upravuje po obalení v strúhanke alebo inom obale. Najčastejšie sa podáva ako hlavné jedlo, spravidla s prílohou a studenou omáčkou.

Pôvod a rozšírenie pokrmu

Vyprážaný syr v dnešnej podobe vznikol v 20. storočí a je úzko spätý s vývojom modernej reštauračnej gastronómie v bývalom Československu. Prvé písomné zmienky o tomto jedle pochádzajú z 30. rokov 20. storočia. Postupne sa stal bežnou súčasťou ponuky reštaurácií, jedální a bufetov.

Hoci existujú staršie historické doklady o tepelnom spracovaní syra v cestíčku alebo obale, nejde o priamych predchodcov dnešného vyprážaného syra, ale skôr o všeobecné kulinárske techniky známe v rôznych európskych regiónoch.

Zloženie a výživové vlastnosti

Základom vyprážaného syra je syr s pevnejšou štruktúrou, ktorý je schopný udržať tvar pri tepelnej úprave. Najčastejšie ide o polotvrdé alebo tvrdé syry. Pokrm má vysokú energetickú hodnotu, najmä v dôsledku obsahu tuku a spôsobu prípravy.

Vzhľadom na kombináciu syra, obalu a tuku patrí medzi jedlá, ktoré sú náročnejšie na trávenie. Z tohto dôvodu sa odporúča jeho skôr príležitostná konzumácia v rámci vyváženého stravovania.

Základné spôsoby prípravy

Tradičný spôsob prípravy spočíva v obalení plátka syra v trojobale (múka, vajce, strúhanka) a jeho vyprážaní v oleji alebo inom tuku. Výsledkom je chrumkavý obal a roztopený syr vo vnútri.

Okrem klasickej formy existujú aj alternatívne domáce postupy, pri ktorých sa syr tepelne upravuje bez vyprážania, napríklad pečením alebo ohrevom v mikrovlnnej rúre. Tieto varianty síce technologicky nespadajú pod vyprážanie, no využívajú podobné suroviny a vytvárajú kompaktný syrový pokrm.

Používané druhy syra

Najčastejšie sa používajú syry s nižším obsahom vlhkosti, ktoré sa pri zahriatí rovnomerne topia. Okrem klasických polotvrdých syrov sa môžu používať aj výraznejšie zrejúce syry, pričom výsledná chuť a konzistencia sa môžu výrazne líšiť.

Vyprážaný syr je tradičný pokrm s jednoduchým zložením a jasne definovaným spôsobom prípravy. Napriek svojej nutričnej náročnosti si dlhodobo udržiava miesto v gastronómii vďaka dostupnosti surovín, sýtiacemu charakteru a jednoduchej príprave. Okrem klasickej formy existujú aj alternatívne spôsoby tepelnej úpravy, ktoré rozširujú možnosti jeho domáceho využitia.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať