Ako si doma vypestovať zázvor alebo kurkumu? Kúsok exotiky priamo za oknom

pestovanie kurkumy
pestovanie kurkumy Foto: www.shutterstock.com

Pestovanie zázvoru či kurkumy nie je výsadou ľudí žijúcich v trópoch. Aj v bežnom mestskom byte, pokojne na parapete kuchynského okna, si môžete dopestovať vlastné aromatické korene plné chuti, vône a liečivých látok.

Zázvor a kurkuma patria medzi najvzácnejšie dary prírody. Ich účinky poznali už staroveké civilizácie, ktoré ich využívali nielen v kuchyni, ale aj v tradičnej medicíne. Dnes ich síce bežne kupujeme v obchodoch, no len málokomu napadne, že sa dajú veľmi jednoducho dopestovať aj doma. Aj keď pochádzajú z teplých a vlhkých oblastí juhovýchodnej Ázie, pri troche starostlivosti im bude dobre aj v našich podmienkach. Stačí im vytvoriť správne prostredie, dopriať im trpezlivosť a čas.

Čo budete potrebovať na pestovanie

Základom úspechu je kvalitný výsadbový materiál. Väčšina koreňov, ktoré nájdete v supermarketoch, býva chemicky ošetrená, aby sa zabránilo klíčeniu – a teda sa na pestovanie nehodia. Hľadajte preto bio zázvor alebo kurkumu, ideálne od pestovateľov alebo v obchodoch so zdravou výživou. Najvhodnejší čas na začatie pestovania je na prelome septembra a októbra.

Pred výsadbou podzemky rozdeľte na menšie kúsky – každý by mal mať aspoň jedno „očko“, z ktorého neskôr vyrastie nový výhonok. Potom ich nechajte deň preschnúť na vzduchu a následne ich uložte asi na mesiac na tmavé, suché a vetrané miesto. Počas tohto obdobia začnú postupne rašiť mladé púčiky.

Ako na výsadbu

Keď sa objavia výhonky, je čas sadiť. Vyberte si hlbšie kvetináče s kyprou, výživnou a dobre priepustnou pôdou. Ideálna je zmes zeminy s kompostom a trochou piesku. Podzemky vkladajte len 2 až 3 centimetre pod povrch pôdy. Zalievanie by malo byť pravidelné, ale opatrné – zázvor aj kurkuma neznesú premokrenie.

Kvetináče umiestnite na teplé a svetlé miesto, najlepšie na parapetu orientovanú na juh alebo západ. Rastlinám prospieva teplota 22 až 26 °C a vyššia vlhkosť vzduchu. Tú môžete jednoducho zvýšiť pravidelným rosením listov.

Zázvor zvyčajne začne vytvárať nové korene približne po štyroch mesiacoch, kurkuma potrebuje o niečo viac času – asi šesť mesiacov. Počas vegetačného obdobia im môžete občas dopriať organické hnojivo, ktoré podporí rast. Ak pestujete rastliny v nádobách, uprednostnite tmavšie kvetináče – tie lepšie udržujú teplo a podporujú rozvoj koreňov.

Kedy a ako zbierať úrodu

Prvá úroda prichádza na jeseň, keď listy začnú žltnúť a zasychať. To je znak, že rastlina dokončila svoj rast. Oddenky vyberte rukami, jemne ich očistite od pôdy a nechajte pár dní preschnúť na suchom mieste. Potom ich môžete uložiť na skladovanie alebo hneď použiť v kuchyni.

Ako uskladniť zázvor a kurkumu

Na dlhšie skladovanie máte viac možností. Najjednoduchšie je korene zamraziť alebo usušiť. Ak sa rozhodnete pre sušenie, nakrájajte ich na tenké plátky a sušte v sušičke ovocia alebo na slnku. Po úplnom vyschnutí ich môžete rozomlieť na jemný prášok – získate tak vlastné domáce korenie.

Ďalšou možnosťou je uložiť podzemky do nádoby s čistým suchým pieskom. V chladnej a suchej miestnosti vám takto vydržia niekoľko mesiacov bez straty chuti či účinných látok.

Využitie čerstvých koreňov

Čerstvý zázvor aj kurkuma majú široké využitie – skvelo sa hodia do čajov, polievok, kari, smoothie či domácich sirupov a elixírov. Kurkumové listy môžete využiť aj pri varení – napríklad ako prírodný obal na jedlá, podobne ako banánové listy v ázijskej kuchyni.

Zázrak prírody na vašom okne

Pestovanie týchto exotických rastlín v domácich podmienkach nie je len spôsob, ako získať vlastnú zásobu čerstvých korenín, ale aj relaxačná činnosť, ktorá prináša radosť a uspokojenie. Okrem úrody získate aj kúsok trópov priamo do svojho domova – vôňu, farbu a energiu prírody.

A keď si nabudúce pripravíte čaj zo svojho domáceho zázvoru alebo pridáte do jedla čerstvú kurkumu, pocítite rozdiel. Chuť je intenzívnejšia, aróma výraznejšia a vedomie, že ste si túto surovinu dopestovali vlastnými rukami, dodá celému zážitku úplne nový rozmer.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať