6 jednoduchých trikov, ako udržať banány čerstvé čo najdlhšie

banány
banány Foto: František Stacho

Pozná to takmer každý. Prinesiete si domov krásne banány zo supermarketu, no o pár dní sú zrazu tmavé, mäkké a prezreté. Úplne zastaviť prirodzený proces dozrievania síce nedokážeme, no správnym zaobchádzaním ho vieme výrazne spomaliť. Stačí dodržať niekoľko jednoduchých zásad a banány vám vydržia chutné a použiteľné podstatne dlhšie.

Vyberajte skôr zelenšie banány

Pri nákupe sa oplatí pozerať nielen na cenu, ale aj na farbu. Žlté banány sú už zrelé a pripravené na okamžitú konzumáciu, zatiaľ čo zelenšie kúsky ešte len dozrievajú. Ak viete, že ich neplánujete zjesť hneď v ten istý deň, siahnite radšej po menej zrelých banánoch. Získate tak čas a vyhnete sa rýchlemu hnednutiu. Zároveň si banány dobre prezrite – vyhnite sa tým s tmavými škvrnami či poškodenou šupkou.

Manipulujte s nimi opatrne

Banány sú veľmi citlivé na nárazy a otlaky. Ak sa pri preprave alebo skladovaní udrú, poškodené miesto rýchlo stmavne a postupne sa znehodnotí celý plod. Už v obchode ich preto ukladajte navrch tašky a doma im doprajte dostatok priestoru. Netlačte ich medzi iné potraviny a neskladujte ich v preplnených miskách.

Zaveste ich na hák alebo stojan

Stojan na banány nie je len dekorácia do kuchyne. Má svoj praktický význam. Banány zavesené vo vzduchu sa netlačia o seba ani o tvrdý povrch, čím sa minimalizuje riziko otlakov. Navyše neprichádzajú do kontaktu s iným ovocím, ktoré môže uvoľňovať etylén – plyn urýchľujúci dozrievanie. Práve tento jednoduchý detail môže výrazne predĺžiť ich čerstvosť.

Stopky obaľte do fólie alebo sáčku

Etylén sa uvoľňuje najmä cez stopky banánov. Ak ich zabalíte do igelitového sáčku alebo potravinovej fólie, proces dozrievania sa spomalí. Pre ešte lepší efekt je vhodné jednotlivé banány oddeliť a obaliť každú stopku samostatne. Ide o jednoduchý trik, ktorý však dokáže predĺžiť životnosť banánov o niekoľko dní.

Zrelé banány presuňte do chladničky

Keď sa na šupke začnú objavovať hnedé bodky, je čas presunúť banány do chladničky. Nízka teplota síce spôsobí stmavnutie šupky, no dužina vo vnútri zostane ešte dlho žltá, pevná a chutná. Netreba sa teda zľaknúť tmavej farby – banán je stále úplne v poriadku.

Banány môžete aj zamraziť

Ak viete, že ich nestihnete spotrebovať včas, pokojne ich zamrazte. Banány ošúpte, nakrájajte na kúsky a uložte do uzatvárateľného vrecka alebo krabičky. V mrazničke vydržia minimálne 30 dní a výborne sa hodia do smoothie, na palacinky, do koláčov či na pečenie.

Starostlivosť o banány sa rozhodne oplatí. Ide totiž o ovocie, ktoré prospieva srdcu, podporuje trávenie a môže pomôcť aj pri chudnutí. Banány sú bohaté na vlákninu, obsahujú antioxidanty a sú prirodzeným zdrojom energie. Stačí pár správnych návykov a môžete si ich výhody užívať oveľa dlhšie.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať