BRATISLAVA 24. decembra (WEBNOVINY) – Vianoce nie sú podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára len o darčekoch. „Čakám na to, kedy môžem zabudnúť aspoň na chvíľku na politiku, kedy si môžem prečítať dobrú knihu. Chcem byť oveľa viac s dcérkou, s manželkou a s príbuznými,“ povedal. Okolo piatej začína u Bugárovcov na Štedrý deň večera. Ako menu majú kapra na zemiakoch, ktorý je upečený vcelku. „Predtým si zapálime sviečku, modlitba, najeme sa, potom deci Tokajského vína, zákusok, prídu príbuzní, takže koledy a potom rozbaľujeme darčeky. Následne ideme v Šamoríne k mamke a sestre,“ povedal. V kuchyni Bugár veľmi nepomáha. „Musím nastaviť stromček, vyskúšať či svietia všetky lampičky na vianočných ozdobách. Okolo obeda ho dám dovnútra,“ dodal.
Vianoce sú pre poslanca NR SR za Smer-SD Jána Podmanického predovšetkým sviatky pokoja, rodiny, oddychu a duchovnej obnovy. Aj preto trávi Vianoce v rodinnom kruhu. „Spoločne s dcérkou zdobíme vianočný stromček, štedrú večeru pripravuje manželka,“ uviedol. Podmanický žije v kysuckej Starej Bystrici. Doma zachovávajú na Štedrý deň viacero zvykov a tradícií. „Pod štedrovečerný stôl dávame napríklad reťaz – aby rodina držala pohromade, sekeru – aby sme boli všetci zdraví, plody zeme (jablká, obilie, zeleninu a pod.) – aby sme aj v budúcom roku mali dostatok úrody a obživy,“ povedal. Pod obrus dávajú mince, aby mali dostatok prostriedkov na život. „Sú to tradície, ktoré zaviedla moja manželka, ktorá pochádza z inej časti Kysúc, predtým som ich nepoznal,“ povedal poslanec. Štedrú večeru tvorí u Podmanických viacero chodov. Oplátky s medom, slivková polievka, hrachová kaša, zemiaky s kapustou a ryba so šalátom. „Niektoré jedlá jeme z jedného taniera, čo považujem za veľmi peknú tradíciu. Pred jedlom a po jedle sa pomodlíme a po štedrej večeri zaspievame vianočnú koledu,“ uviedol. V Starej Bystrici zachovávajú podľa Podmanického tradíciu chodenia s obrazom svätej rodiny deväť dní pred Vianocami po jednotlivých domoch. „V súčasnosti udržiavame túto tradíciu v rámci širšej rodiny a symbolizuje okamih, keď sv. Jozef hľadal prístrešok pre tehotnú Pannu Máriu pred Ježišovým narodením. V rámci týchto deviatich návštev v deviatich domoch sa po deväť dní pred Vianocami stretne rodina, aby sa spoločne pomodlila,“ dodal.
Predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer-SD) je síce ateista, ale Vianoce sú aj pre neho najkrajší sviatok v roku. Ako povedal, cez Vianoce môže tráviť čas so svojou rodinkou, pojedať makové pupáky, užívať si s rodinou. „K Vianociam patria u nás počas dňa 3P – pupáky, Popoluška, Perinbaba a večer samozrejme kapor a darčeky,“ povedal. K Blahovcom chodí Ježiško aj Dedo Mráz, pretože manželka je kresťanka a politik ateista. Na večeru majú Blahovci oplátky s cesnakom a medom, šošovicovú polievku a, samozrejme, kapra so šalátom. „Vianoce sú pre mňa krásne chvíle s rodinkou. O tom to je! O láske, porozumení a dobrej nálade,“ dodal.
Poslankyňa NR SR za OĽaNO Veronika Remišová má dve deti, ktorým sa snaží spolu s manželom vytvoriť čo najkrajšiu vianočnú atmosféru. „Podvečer na Štedrý deň ideme spolu na cintorín, aby sme si spomenuli na môjho zosnulého otca i ďalších blízkych. Potom je klasická večera, rozbaľujme s deťmi darčeky, zahrám im na klavíri Tichú noc a spievame si koledy. Naše deti sú ešte malé, takže na polnočnú omšu zatiaľ chodí iba manžel, pokiaľ teda s deťmi nezaspí aj on,“ prezradila poslankyňa.
Vianoce sú pre predsedníčku Výboru NR SR pre ľudské práva Eriku Jurinovú (OĽaNO) možnosťou naplno si užívať spoločný čas s rodinou. „Keď beriem do úvahy prípravy, neobíde ma predvianočný stres a tíško závidím každému, kto sa mu nepoddá. Ale dlhšia príprava je zúročená vo sviatočný večer, ktorý trávime vždy všetci pokope. Mám to doma rada so všetkými zvykmi a tradíciami. Na Štedrý deň pečieme štedrák, opekance, kapra, varíme kapustnicu, sušené slivky, hrach… Máme svoj špeciálny rodinný recept na kapustnicu, čistá, s údenou rybou, zatrepaná múkou a vodou, k tomu zemiaky omastené masielkom s cibuľkou a nastrúhaným oštiepkom,“ povedala Jurinová. Pri štedrej večeri zachovávajú všetky tradície. Jej manžel dá každému na čelo krížik s medom, rozrežú jabĺčko a pozerajú či má peknú hviezdičku, či budú zdraví. „Varený hrach manžel hodí do kútov, čo symbolizuje, že aj keď sa rozídeme do rôznych svetových strán, tak ako sa hrášok zgúľa do stredu kuchyne, tak sa i my spolu opäť zídeme. Po štedrej večeri spoločne obídeme susedov a rodičom po spievaní, koledovaní a kto vládze, ide na Polnočnú … sú to vzácne chvíle. Sláviť Narodenie Pána je úžasná vec,“ dodala Jurinová.
Europoslanec Ivan Štefanec na Vianoce výnimočne doma varí a k vareniu kapustnice ani nikoho nepustí. Ako povedal, recept má od babky a prísne ho dodržiava. Kapustnicu varí šesť hodín. „Kapustnice navarím toľko, že si ju užívame ešte zopár dní a čím je staršia, tým je lepšia,“ povedal s tým, že Vianoce sú pre neho najkrajším sviatkom v roku a narodenie Ježiša slávi vždy doma v rodine. „Som šťastný, že napriek častému cestovaniu sa mi doteraz vždy podarilo vychutnať si Vianoce doma,“ uviedol. Na Štedrý deň Štefanec dodržiava pôst. Na večeru je u nich po modlitbe oblátka, kapustnica a ryba so šalátom. Po vzájomnom obdarovaní sa tradične ide na polnočnú svätú omšu. „V ďalších dňoch sa stretávame v širšej rodine s rodičmi, súrodencami, švagrovcami a s ich rodinami. Narodenie Pána je pre mňa vždy dobrou príležitosťou zhodnotiť celý rok a obzrieť sa, čo som urobil a čo mohol urobiť lepšie, ale aj posilniť sa s najbližšími tak, aby sme mohli ľuďom čo najlepšie pomôcť,“ povedal.
V najmladšom meste na Slovensku, Krásne nad Kysucou, dodržiavajú štedrovečerné tradície. V rodine primátora mesta Jozefa Grapu celý Štedrý deň je pôstnym dňom. „Celý deň sa nesmie jesť mäso a len v malom množstve sa konzumuje jedlo. Štedrá večera sa začína čítaním z Biblie a modlitbou,“ uviedol Grapa. Potom sa podávajú oblátky s medom a hrachová polievka so sušenými slivkami. Nasleduje vyprážaná ryba so zemiakovým šalátom. „Na stole nesmú chýbať orechy a jablká, ktoré si po večeri prekrajujeme. Pred večerou sa pod obrus dávajú peniaze, aby sa domácnosti darilo i do ďalších Vianoc,“ prezradil Grapa. Po večeri sa odoberie celá rodina za zvuku zvončeka k vianočnému stromčeku pre darčeky.
Poslanec NR SR za Smer-SD Erik Tomáš prežije po rokoch Vianoce opäť na východnom Slovensku. Spolu s bratom a rodinami sa stretnú u rodičov. Doma majú typické kresťanské Vianoce. „Sme veriaci, zúčastníme sa na bohoslužbách, zídeme sa pri jednom stole, ochutnáme typické vianočné jedlá a rozbalíme darčeky. Nič špeciálne, ale aj v dospelom veku mám tieto sviatky veľmi rád,“ povedal Tomáš pre agentúru SITA.
Poslankyňa NR SR a primátorka Humenného Jana Vaľová (Smer-SD) Vianoce slávi nielen 24. decembra, ale aj na Troch kráľov 6. januára. Dôvodom je, že jej mama je Rusínka. Na Štedrý deň dodržiava s rodinou všetky tradičné zvyklosti a od toho sa odvíja aj menu počas slávnostnej večere. „Sú tam zastúpené nielen slovenské, ale aj rusnácke jedlá. Už sa tešíme na kapustnicu, kapustové bobaľky, rybu so zemiakovým šalátom. Možno takou špecialitou, ktorú ešte nie každý pozná, je fazuľová polievka Slivčanka,“ opísala pre agentúru SITA Vaľová. „Potrebujeme na ňu dve hrste suchej fazule, dve hrste sušených sliviek alebo slivkový kompót, jušku – teda vodu z kvasenej kapusty, soľ a cukor. Fazuľu na noc namočíme. Na druhý deň dáme variť do tej vody z kvasenej kapusty a vody podľa potreby. K takmer uvarenej fazuli pridáme slivky alebo môžeme pridať slivkový kompót a všetko varíme až pokiaľ to nezmäkne. Polievka má byť hustá, podľa chuti ju trošku dosolíme alebo docukríme a môžeme pridať aj smotanu. Slivčanka má byť kyslastá. Môžeme ju jesť samostatne so zemiakmi, alebo s bielym koláčom,“ prezradila nám netradičný recept poslankyňa.