Ďalšie sviatky prejedania sú už tu. Nechcete im úplne podľahnúť? Skúste namiesto majonézového šalátu voliť zdravšie recepty. Niekoľko z nich nájdete v nasledujúcich riadkoch.
Zemiakový šalát s uhorkami
800 g zemiakov, 2 sladkokyslé uhorky, 1 cibuľa, 2 lyžice oleja, mleté čierne korenie, 1 lyžica cukru, ocot a soľ podľa chuti, voda.
Postup: V šupke uvarené zemiaky, ešte trochu teplé, pokrájame na kolieska a v šalátovej miske premiešame s uhorkami pokrájanými na malé kocky a s nadrobno pokrájanou cibuľou. Polejeme nálevom pripraveným z vody, octu, soli, cukru, korenia a oleja.
Zemiakový šalát so zelerom
600 g zemiakov, 400 g zeleru, 1 cibuľa, 1 lyžica cukru, 2 lyžice oleja, mleté čierne korenie, ocot a soľ podľa chuti, voda.
Postup: V šupke uvarené zemiaky pokrájame na kocky, premiešame s uvareným a na kocky pokrájaným zelerom a s nadrobno pokrájanou cibuľou. Zmes polejeme nálevom pripraveným z vody, oleja, octu, korenia, soli a cukru a zľahka premiešame. Šalát podávame vychladený.
Zemiakový šalát s cibuľou
1 kg menších zemiakov, 3 cibule, 1 lyžica olivového oleja, ocot, mleté čierne korenie, soľ, voda.
Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme, pokrájame na kolieska a vložíme do misy s cibuľkou pokrájanou na tenké plátky. Zalejeme vriacou vodou ochutenou cukrom, soľou, octom a olejom a posypeme čiernym korením.