Reďkovky - štipľavé ružové guľôčky plné zdravia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Reďkovka, jedlo, zelenina
Foto: parentingwithouttears.com

BRATISLAVA 21. apríla (WEBNOVINY) – Reďkovky sú skvelým doplnkom zdravého a rozmanitého jedálnička. Svojou farbou i jemnou štipľavosťou spestria šaláty a tí, ktorí sa snažia zhodiť nadbytočné kilá, ich môžu pri knihe či televízii chrumkať namiesto čipsov. My vám prezradíme, prečo si táto vizuálne zaujímavá zelenina zaslúži viac vašej pozornosti.

Vitamín C potrebujete prijímať každodenne, telo ho totiž neukladá a jeho prípadný nadbytok vylúči. Tento vitamín posilňuje imunitu a podporuje tvorbu kolagénu, ktorý je súčasťou zdravej kože, kostí, chrupaviek a ďasien a hrá dôležitú úlohu pri hojení rán i popálenín.

Ak si do šalátu pridáte čo i len pol šálky nakrájaných reďkoviek, zabezpečíte si tým 14 percent odporúčanej dennej dávky.

V jednej reďkovke nájdete gram vlákniny, čo predstavuje približne štyri percentná odporúčanej dennej dávky. Skombinujte ich zopár napríklad s hlávkovým šalátom, pokvapkajte olivovým olejom a máte šalát plný vlákniny, ktorá je mimoriadne dôležitá pre správne trávenie. Zároveň znižuje riziko cukrovky, srdcovocievnych chorôb či rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Reďkovka, jedlo, zelenina, šalát
Foto: tasteofhome.com

Čo sa týka rakoviny, pomáhajú aj ďalšie látky obsiahnuté v reďkovkách – takzvané izotiokyanáty, ktoré dokážu ničiť rakovinové bunky.

Pre zdravie je nezanedbateľné aj to, že reďkovky majú minimálnu kalorickú hodnotu. Poteší aj obsah kyseliny listovej, B vitamínov, vitamínu K, draslíka, mangánu, horčíka, vápnika, železa, fosforu, sodíka či zinku.

Zrejme ich zvyknete jesť len surové, no pokojne ich môžete použiť aj v teplej kuchyni, napríklad v polievkach. Na Slovensku sú najbežnejšie ružové guľaté reďkovky, no živiny nájdete samozrejme aj v tých ostatných, napríklad čiernych či bielych reďkovkách.

A ak neviete svoje deti prinútiť zeleninu, možno sa vám to podarí práve vďaka originálnym malým ružovým guľôčkam, ktoré sú ideálne na vyrezávanie, napríklad z nich môžete vyrobiť malé muchotrávky.

ZAUJÍMAVÉ FAKTY O REĎKOVKÁCH:

• Reďkovky pochádzajú z Číny, odkiaľ sa na severnú pologuľu vrátane Európy dostali začiatkom 16. storočia

• Ich príbuznými sú napríklad brokolica, karfiol či chren

• Šálka nakrájaných reďkoviek má len 19 kilokalórií

• Ich odborný rodový názov znie Raphanus, čo znamená „rýchlo sa objavovať“. Reďkovky skutočne rastú veľmi rýchlo, iba 25 dní

• Vedia pomôcť s bolesťami brucha a čkaním

• V mexickej Oaxace sa vždy 23. decembra koná Noche de Rabanos – Noc reďkoviek

• Pre vyhladovanú hrdinku knihy Odviate vetrom Scarlett O’ Hara boli reďkovky v jednej chvíli záchranou. Vo vojnou spustošenej krajine totiž nevedela nájsť žiadnu inú potravinu. Práve vtedy vyhlásila slávnu vetu, ktorá zmenila jej život: “Nech mi je Boh svedkom, že nikdy viac nebudem hladovať”.

• Dlhé teplé leto znamená ostrejšie reďkovky

• V starovekom Egypte sa reďkovkami, cibuľou a cesnakom platilo robotníkom, ktorí stavali pyramídy

• Niektoré druhy reďkoviek môžu mať až 45 kilogramov

Myslite na svoje zdravie na Facebooku!

Zdroj: livestrong.com, webmd.com, loveradish.co.uk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať