Čas grilovačiek je tu, a tak si ju doprajte aj vy s rodinou alebo priateľmi a strávte spoločné chvíle. Máme tu pre vás tipy, triky a rady ako správne grilovať mäso, ryby či zeleninu.
7 rád ako hravo pripraviť skutočne nezabudnuteľnú grilovačku
Ako správne grilovať na plynovom grile?
Plynové grily sú najčastejšou alternatívou ku klasickým grilom na drevené uhlie. Jednoducho sa ovládajú a nemusíte neustále kupovať drevené uhlie. Navyše sa v prípade nepriaznivého počasia dajú použiť aj priamo vo vnútri domu.
Gril je potrebné nechať chvíľku bežať naprázdno. Zapnite ho preto na maximum, kým sa poriadne nezohreje. Ak má gril veko, urýchlite to jeho uzavretím. Akonáhle je teplota okolo 300 stupňov, potom stiahnite horáky na menšiu hodnotu, otvorte veko a vložte na gril pripravené potraviny. Dôležité je, aby ste mali veko neustále zatvorené. Odklopte ho iba v okamihoch, keď kontrolujete stav pripravovaného pokrmu, prípadne ho potrebujete obrátiť.
Pri grilovaní z mäsa odkvapkáva tuk. Aby nedochádzalo k jeho stekaniu priamo do grilu, zachytávajte ho do misky. Počas grilovania sa môže stať, že sa v grile vznieti tuk. Ak k tomu dôjde, potom stačí na chvíľku uzavrieť jeho veko. Zamedzíte tak prístupu kyslíka a plameň sa behom pár sekúnd sám uhasí. Určite nie je dobré hasiť plamienok pomocou vody.
Grilovanie na elektrickom grile
Ak máte radšej rýchle a jednoduché grilovanie, elektrický gril je tá právna voľba. Elektrické grily vám bez problémov poslúžia na záhrade, na balkóne alebo v kuchyni. Správny elektrický gril by mal obsahovať minimálne nepriľnavý povrch, nastavovanie teploty, vyberaciu misku na odkvapkávaný tuk či svetelný indikátor prevádzky.
Veľkou výhodou je rýchle rozpálenie, komfortná regulácia teploty, rýchla a zdravá príprava pokrmu. Nemusíte neustále kupovať drevené uhlie či lávové kamene, údržba je jednoduchá a nenáročná. Ako zdroj tepla slúži elektrická špirála, z čoho plynie potreba elektrickej prípojky na prevádzku grilu.
Grilovanie nad rozpáleným dreveným uhlím
Používanie nedostatočného množstva dreveného uhlia je veľká a dosť častá chyba. Vzdialenosť medzi grilovaným pokrmom a žeravým uhlím by nemala presiahnuť 10 cm, aby sa dosiahlo rovnomerné dopečenie.
Nad priamy zdroj tepla (stred roštu) sa dávajú skôr malé a tenké kúsky ako hamburgery, steaky, filety, plody mora alebo zelenina, ktoré sa musia piecť iba krátko. Nepriame teplo (okraje roštu) je vhodné na väčšie kusy grilovaného pokrmu ako pečené mäso v celku alebo celé kurčatá, ktoré treba piecť dlhšie.
Uhlie by sa malo rozpaľovať asi 40 minút, aby na ňom vznikla biela vrstva. Problémom môže byť aj príliš vysoká teplota, pri ktorej sa mäso negriluje, ale páli. Mäso je potom zvrchu čierne a vnútri surové. Gril na drevené uhlie nezalievajte po skončení grilovania vodou. Kvôli prudkej zmene teploty by mohol popraskať.
Grilovanie v rúre
Grilovanie v rúre sa nedá porovnať s tým klasickým, no niekedy nie je na výber. Napríklad pri zlom počasí. Grilovanie v rúre však ľudia využívajú bežne aj počas obedov či na večeru, týmto spôsobom je jedlo zdravšie pripravené. Príprava v rúre sa príliš nelíši od tej na elektrickom grile.
Jedna z najčastejších chýb je prepichávanie mäsa pri otáčaní. Nikdy to nerobte! Dierkami potom z neho odteká šťava. Použiť by ste mali radšej kliešte, pinzetu či lopatku.
Ako grilovať krkovičku
Príprava krkovičky (na drevenom uhlí)
- narežte steaky s hrúbkou cca 3cm
- neklepať, nesoliť, nekoreniť, neolejovať (je dosť mastná na to,aby si pustila svoj vlastný tuk)
- na rozpálený gril naukladajte nakrájanú krkovičku, jednotlivé kúsky sa nesmú dotýkať a prikryte na 4-5 minút
- potom mäso otočte a grilujte ďalších 4-5 minút
- krkovičku vyberte a položte na plech alebo tanier, kde nechajte odstáť dve minúty (aby sa vlhkosť dostala do celého mäsa a šťava pri krájaní nevytiekla)
- až teraz mäso osoľte a okoreňte (najlepšie korením v mlynčeku)
Ako grilovať pstruhy
Elektrický gril – Očisteného pstruha naplňte kolieskami citrónu, pár strúčikmi cesnaku a maslom. Alobal potrite olejom a položte naň pstruha. Aj na pstruha dajte trochu oleja. Dobre zabaľte. Elektrický gril pomastite olejom, položte pstruha v alobale. Z každej strany grilujte 10 minút. Rozbaľte a môžete podávať.
Drevené uhlie – Očistenú a umytú rybu nechajte dôkladne uschnúť, potom mäso ešte osušte papierovou utierkou. Pstruha zvnútra i zvonka osoľte a okoreňte. Vnútro ryby naplňte čerstvým petržlenom a tymiánom. Pripravte si gril, rošt očistite a naolejujte alebo potrite mastnou kožou. Pstruha položte na rozpálený rošt a z každej strany 7-10 minút grilujte, počas grilovania otáčajte a potierajte olejom pomocou zviazanej vetvičky tymiánu. Grilované pstruhy servírujte teplé.
V rúre – Umyte a osušte pstruha. Z každej strany ho osoľte a okoreňte čiernym korením a korením na ryby, vložte do zapekacej misky. Narežte povrch niekoľkými zárezmi. Dovnútra dajte petržleňovú vňať, tymián a plátky masla a citrónu. Niekoľko si nechajte aj na vrch pstruha, kde pridajte ešte strúčik cesnaku. Pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi pol hodinku.
Ako grilovať zeleninu
Ako grilovať zeleninu na panvici? Zeleninu je dobré robiť v lete na grile na drevené uhlie cez grilovacie tácky a v inom období na panvici na grilovanie s vrúbkami. Môžete použiť rôznu zeleninu podľa ročného obdobia. Doba prípravy sa u rôznych druhov zeleniny líši. Vždy ale grilujte len tak dlho, ako si to zelenina vyžaduje.
Niektoré druhy zeleniny, ako napríklad mrkva, je lepšie najprv krátko povariť. Predvarenej zelenine potom bude stačiť 15 – 25 minút. Mäkkej zelenine ale bohato postačí 7 – 12 minút. So zemiakmi sa ale neponáhľajte a vydržte 50 minút, než budú dokonale pripravené.
Korenia sa nebojte a skúste experimentovať. K zelenine sa najlepšie hodia čerstvé bylinky, ako je šalvia, rozmarín, majorán alebo napríklad aj petržlen. Bazalkaperfektne doplní paradajky aj ďalšie druhy zeleniny, ale rada sa pripaľuje a nerozumie si s teplom, stráca čoskoro farbu a aj chuť, preto ju radšej pridajte až v závere alebo na tanieri.
A nezabudnite soliť, avšak tu radšej šetrite. Zelenina po osolení pustí šťavu a tú potom pred samotným grilovaním vysušte. Obzvlášť niektoré druhy zeleniny, napríklad cuketa alebo baklažán je nutné pred prípravou nechať tzv. vypotiť.
Zelenina s kvapkou oleja chutí lepšie a dopomôže organizmu k vstrebávaniu vitamínov , preto zeleninu po nakrájaní zľahka potrite či pokvapkajte olejom. Môžete použiť olivový či akýkoľvek iný obľúbený druh oleja.
Zeleninu ale môžete aj marinovať. Úplne najlepšie a najjednoduchšie marináda vznikne zmiešaním trošky oleja s bylinkami a citrónovou šťavou. Použite ale akúkoľvek marinádu, ktorá sa vám zdá vhodná, postupom času zistíte, ktorá je na najvyššej priečke obľúbenosti!
Pozor! Prepečením a sušením zelenina stráca vitamíny.
Šampiňóny
Cuketa
1. Cuketu si nakrájajte na kolieska s hrúbkou asi jeden centimeter, vložte do väčšej misky, zalejte olejom a prisypte koreniny podľa chuti. Všetko poriadne premiešajte, aby sa koreniny dostali všade. Nechajte odstáť aspoň hodinku, pripravte si gril alebo panvicu a začnite piecť. Podávajte s toastami a paradajkami či zeleninou podľa vlastnej chuti, ktorú ak chcete, môžete tiež jemne opiecť.
2. Pozdĺžne nakrájané tenké plátky si dopredu posypte soľou a keď sa cuketa trochu pustí šťavu, môžete ju pokvapkať olivovým olejom a posypať korením. Na grile stačí minútka, kým plátky nezmäknú. Čím hrubšie plátky, tým dlhší čas na grile. Jemne chrumkavá chuť cuketových plátkov je jednoducho úžasná.
Tipy a triky
- Pred grilovaním mäso nechaje zahriať na izbovú teplotu. Mäso vybraté z chladničky by sa mohlo na gril prilepiť a neodborným narábaním znehodnotiť.
- Do marinád nedávaje soľ – vyťahuje šťavu z mäsa a pri dlhšom marinovaní je suché. Mäso soľte počas úpravy.
- Každým zapichnutím ostrého predmetu pod tvoriacu sa kôrku mäsa ho zbavujete vnútorného tuku, ktorý je hlavným nositeľom chute a šťavnatosti. Navyše samotným zapichnutím vidličky do mäsa nič nezistíte a vytekajúca šťava iba zbytočne znečistí gril.
- Jemnú zeleninu, akou sú cukiny či baklažán, krájajte na plátky a pred grilovaním potrite olivovým olejom.
- Ak budete pripravovať špíz, nezabudnite vopred špajdle namočiť vo vode, aby vám nad horúcou pahrebou či regulovanom ohni nezhoreli.
- Ryby je jednoduchšie grilovať na grilovacej mriežke. Ak ju nemáte po ruke, je dobré rybu niekoľkokrát opakovane rýchlo položiť a zodvihnúť. Vytvorí sa na nej povlak, vďaka ktorému sa ryba na gril neprilepí.
- A ak by ste chceli dobrý tip na marinádu či omáčku na grilovačku, nájdete ich v našom článku Nebojte sa v teple dressingov a omáčok.
Prehľad doby grilovania jednotlivých surovín
Surovina | Rozmer | Doba grilovania |
Hovädzí steak | hrúbky 2 – 3 cm | 10 – 12 minút |
hrúbky 4 – 5 cm | 15 – 20 minút | |
Hamburger | hrúbky 2 – 3 cm | 10 – 12 minút |
Klobásy | veľké | 20 – 25 minút |
malé | 10 – 15 minút | |
Bravčová panenka | hrúbky 2 – 3 cm | 12 – 15 minút |
Jahňacie kotlety | hrúbky 2 – 3 cm | 10 – 12 minút |
Rybie filety | hrúbky 1 – 2 cm | 6 – 8 minút |
Celé ryby a veľké filety napr. z lososa | hrúbky 3 – 4 cm | 10 – 15 minút |
hrúbky 5 – 6 cm | 15 – 20 minút | |
hrúbky 7 – 8 cm | 20 – 30 minút | |
Kuracie prsia s kosťou | do 300 g | 30 – 40 minút |
Kuracie prsia bez kosti | do 200 g | 10 – 15 minút |
Kuracie stehná | do 200 g | 30 – 40 minút |
Kuracie krídla | do 100 g | 25 – 30 minút |
Takže, či už budete grilovať na uhlí alebo na elektrickom grile, vychutnajte si tohtoročné grilovačky s rodinou a priateľmi do sýtosti!