Tipy na zníženie používania plastov v našej kuchyni, 4 malé kroky pre veľkú zmenu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tipy na zníženie používania plastov v našej kuchyni, 4 malé kroky pre veľkú zmenu
Ilustračné foto: www.gettyimages.com
Tento článok pre vás načítala AI.

Globálna kríza znečistenia plastmi je alarmujúca. Ročne vyhodíme do oceánov 10 miliónov ton plastov, čo má za následok ekologické katastrofy a ohrozuje zdravie ľudí i zvierat. Plast je takmer všade, dokonca i v našich telách a hoci vlády prijímajú regulačné opatrenia, stále to nie je postačujúce. Každý z nás však môže začať od seba a prispieť k pozitívnej zmene týmito malými krokmi.

Nakupovanie s menším množstvom plastov

Nákup potravín predstavuje veľkú príležitosť na zníženie plastového odpadu. Preto je vhodné vyberať produkty v obaloch z prírodných, udržateľných materiálov a tiež nebalené čerstvé potraviny. Takisto vyberáme kuchynské spotrebiče a náčinie z materiálov, ako je sklo, drevo alebo kov namiesto plastových alternatív. Ešte pred samotným nákupom by sme však mali zvážiť, či danú vec alebo potravinu skutočne potrebujeme a či sa skôr neoplatí znova použiť to, čo už máme, a nakoniec hľadať „možnosti“, ktoré sú z recyklovaných materiálov.

Varenie bez plastov

V kuchyni je množstvo skrytých plastov – od plastových dosiek na krájanie až po nepriľnavé panvice. Výmena týchto predmetov za alternatívy z dreva, skla alebo kovu môže významne znížiť množstvo plastov. Plastové spotrebiče totiž môžu uvoľňovať veľké množstvo mikro a nanoplastov, najmä ak s nimi zohrievame, sekáme alebo miešame.

Začiatkom tohto roka publikovali výskumníci zo Štátnej univerzity v Severnej Dakote štúdiu, ktorá zistila, že krájanie na plastových doskách môže každoročne uvoľniť milióny mikroplastov. Iný nedávny výskum spočítal mikroplasty uvoľnené pri používaní plastových miešacích misiek, mixérov, kanvíc a nepriľnavých panvíc.

Skladovanie potravín

Tradičný plastový obal môže byť nahradený opakovane použiteľnými alternatívami, ako sú sklenené nádoby alebo kovové dózy. Tieto možnosti sú nielen ekologickejšie, ale aj zdravšie, pretože neuvoľňujú škodlivé chemikálie do potravín. Navyše plastové obaly tvoria takmer polovicu odpadu, ktorý končí v oceáne.

Upratovanie kuchyne

Upratovanie kuchyne tiež ponúka príležitosti na zníženie plastov, napríklad výmenou plastových špongií a umývacích prostriedkov za prírodné alternatívy a produkty balené v ekologických obaloch.

Aj keď sa tieto kroky zdajú malé, v konečnom dôsledku môžu mať veľký dopad na ochranu nášho životného prostredia a zdravia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať