Strúhadlo ste celý život používali nesprávne: Kuchárka odhalila triky, ktoré vám zmenia život v kuchyni

Strúhadlo
Strúhadlo Foto: František Stacho

Strúhadlo je nenápadný pomocník, ktorý sa nachádza v každej domácnosti. Väčšina ľudí po ňom siaha automaticky, keď príde na rad syr, zelenina či ovocie. Zdá sa to ako úplne obyčajná činnosť, no kto sa už niekedy pokúšal nastrúhať tvrdý syr na krásne rovnomerné hoblinky, vie, že to môže byť poriadne nepríjemná skúška nervov. A práve preto veľa ľudí strúhadlo používa nesprávnym spôsobom – tak, ako ich to kedysi naučili rodičia či starí rodičia. Skúsená kuchárka však prezradila triky, ktoré vám prácu nielen uľahčia, ale aj zrýchlia a výsledok bude vyzerať ako z profesionálnej reštaurácie.

Prečo je strúhanie syra také problematické?

Syr je potravina, ktorú si mnohí z nás radi doprajú – či už ide o obyčajný eidam na cestoviny alebo o luxusné druhy ako parmezán či čedar, ktoré sa používajú na slávnostné jedlá. Problém nastáva vtedy, keď sa z chutnej suroviny stane na tanieri nevzhľadná kôpka rozdrobených kúskov. Môže za to najmä nesprávna technika strúhania. Syr sa pri zlom postupe začne lámať, drobiť a rýchlo stratí svoju pôvodnú štruktúru. A keď ide o drahý, vyzretý kúsok, je to veľká škoda – nielen pre oko, ale aj pre chuťový zážitok.

Najčastejšia chyba: držíte strúhadlo zle

Väčšina ľudí postaví strúhadlo kolmo na dosku, oprie ho o hrniec či tanier a snaží sa strúhať smerom nadol. Na prvý pohľad nič nezvyčajné – no práve takto vzniká najviac problémov. Syr sa viac drobí, práca trvá dlhšie a hrozí aj riziko poranenia prstov. Profesionáli preto odporúčajú jednoduchú zmenu: položte strúhadlo naležato. Vodorovná poloha je nielen stabilnejšia, ale aj pohodlnejšia. Syr po povrchu kĺže rovnomerne, netrhá sa a výsledkom sú krásne hoblinky namiesto rozhádzanej kopy omrviniek.

Tajný trik šéfkuchárov: mastný dotyk

Možno ste si všimli, že v lepších reštauráciách je syr na cestovinách či šaláte vždy nastrúhaný jemne a rovnomerne, akoby ho pripravoval majster umelec. Zásluhu na tom má malý detail – tuk. Pred strúhaním stačí potrieť ostrú časť strúhadla tenučkou vrstvou masla alebo masti. Nemusíte to preháňať, úplne postačí, ak cez povrch prejdete nožom s kúskom masla. Vďaka tejto „poistke“ sa syr neprilepí, ľahšie kĺže po ostrí a nebudete musieť vynakladať veľa sily. Výsledok? Syr bude vyzerať rovnako elegantne, ako keby vám ho nastrúhali priamo v luxusnej reštaurácii.

Čo robiť, keď sa syr topí v rukách?

Mäkké syry vedia potrápiť ešte viac než tvrdé. Stačí ich chvíľu držať v ruke a už sa začnú lepiť, drobiť alebo dokonca topiť. Ak chcete mať dokonalý výsledok, vyberte syr z chladničky až tesne pred strúhaním. Ak je však stále príliš mäkký, kuchárka odporúča vyskúšať jednoduchú pomôcku – syr vložte na 10–15 minút do mrazničky. Jemne stuhne, zostane pevný, a vy ho bez problémov nastrúhate na krásne kúsky. Tento trik funguje najmä pri mozzarelle, syroch na pizzu či iných mäkších druhoch.

Strúhanie sa môže stať radosťou

Možno ste si doteraz mysleli, že strúhadlo je obyčajný kus kovu, ktorý stačí len chytiť a použiť. Pravda je však iná – správny postup dokáže zmeniť výsledok o 180 stupňov. Ak budete používať tieto jednoduché tipy, strúhanie sa stane nielen jednoduchším, ale aj bezpečnejším a rýchlejším. Už sa nemusíte báť ani drahých syrov, ktoré si zaslúžia maximálnu starostlivosť. Nabudúce, keď budete pripravovať cestoviny, šalát alebo pizzu, určite si spomeniete na tieto rady a uvidíte, ako veľmi sa zlepší konečný efekt.

Tak čo poviete – skúsite tieto tipy pri najbližšom varení? Garantujeme, že vás prekvapia výsledky a vaši hostia budú presvedčení, že ste sa učili u najlepších kuchárov.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať