Slivky prelejem krémovou zmesou a upečiem v rúre. Najlepší obrátený slivkový koláč

slivkový koláč
slivkový koláč Foto: www.shutterstock.com

Sezóna sliviek je v plnom prúde a bola by škoda nevyužiť tento jesenný poklad našich záhrad. Slivky patria medzi ovocie, ktoré sa u nás objavuje na stoloch už celé generácie – od klasických slivkových lekvárov až po nadýchané koláče s mrveničkou. Ich chuť je výrazná, niekedy sladká, inokedy jemne kyselkavá a vždy dodá dezertom nezameniteľnú šťavnatosť.

Slivky v kuchyni – tradične aj netradične

Naše staré mamy ich najčastejšie varili do hustého lekváru alebo piekli na kysnutých koláčoch. Počas pečenia púšťajú ovocnú šťavu, ktorá sa krásne vpije do cesta či mrveničky. Koláč tak nie je suchý, ale vláčny a plný chuti. Okrem toho, že sa šťava pri pečení nestratí, vytvorí s mrveničkou dokonalú kombináciu – akoby jemný karamel, ktorý drží cesto pokope.

Slivky sa však hodia aj do moderných dezertov. Môžete ich pridať do bublaniny, ľahkého piškótového cesta či spojiť s iným ovocím – skvele ladia s čerešňami, ríbezľami alebo aj s hruškami. V posledných rokoch si čoraz viac ľudí obľubuje aj alternatívne múky, napríklad špaldovú či mandľovú. Práve tie dodajú koláčom jemnú orieškovú arómu a výborne sa spájajú s chuťou sliviek.

Tajomstvo obráteného koláča

Tentoraz si však ukážeme trochu iný recept – obrátený slivkový koláč. Možno sa vám na prvý pohľad zdá zvláštny, pretože ovocie sa ukladá na dno formy a až potom sa zaleje cestom. Po upečení sa koláč vyklopí a výsledkom je nádherná vrstva skaramelizovaného ovocia navrchu.

Tento spôsob pečenia vôbec nie je nový. Má pôvod vo Francúzsku, kde vraj vznikol úplnou náhodou. Legenda hovorí, že jedna zo sestier Tatinových si pri pečení jablkového koláča poplietla postup. Keď už mala vo forme maslo s cukrom a jablká, jednoducho ich zaliala cestom a dala piecť. Výsledok? Dezert, ktorý dnes poznáme ako slávny tarte Tatin. A presne na tomto princípe funguje aj náš slivkový obrátený koláč.

Čo budete potrebovať

Na ovocnú a karamelovú vrstvu:

  • 500 g sliviek, prekrojených na polovicu a odkôstkovaných
  • 50 g masla
  • 70 g trstinového cukru (môžete pridať aj štipku škorice pre výraznejšiu arómu)

Na cesto:

  • 120 g masla
  • 120 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 150 g hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 50 ml mlieka

Postup krok za krokom

  1. Príprava rúry a formy – rúru si predhrejte na 180 °C. Formu s priemerom približne 24 cm vyložte papierom na pečenie.
  2. Karamelová vrstva – v menšej panvici rozohrejte maslo a pridajte hnedý cukor. Na miernom ohni miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí a nevznikne tekutý karamel. Ten nalejte na dno pripravenej formy a rovnomerne rozotrite. Potom poukladajte polovice sliviek reznou stranou nadol.
  3. Príprava cesta – v mise vyšľahajte zmäknuté maslo s cukrom do nadýchanej peny. Postupne pridávajte vajcia a vanilkový extrakt. V druhej miske zmiešajte múku s práškom do pečiva a po častiach ju zapracujte do maslovej zmesi. Nakoniec prilejte mlieko, aby vzniklo hladké polotekuté cesto.
  4. Spojenie vrstiev – cesto vylejte na pripravené slivky, rovnomerne ho rozotrite a zarovnajte povrch.
  5. Pečenie – vložte do predhriatej rúry a pečte 35 – 40 minút, kým koláč nezíska zlatistý odtieň. Skúšku upečenia urobte špajdľou – ak vyjde čistá, koláč je hotový.
  6. Vyklopenie – po upečení nechajte koláč chvíľku vychladnúť, potom ho opatrne prevráťte na veľký tanier. Na vrchu sa objaví vrstva karamelizovaných sliviek, ktoré dodajú koláču krásny lesk aj chuť.

Ako podávať obrátený slivkový koláč

Tento dezert je skvelý teplý aj vychladený. Podávať ho môžete samotný, no ak pridáte kopček vanilkovej zmrzliny alebo trochu šľahačky, stane sa z neho luxusný zákusok, ktorý očarí rodinu aj návštevu.

Ak máte radi kontrast chutí, skúste k nemu pridať aj kyslejšie ovocie – napríklad ríbezle – alebo dochuťte karamelovú vrstvu škoricou či klinčekmi. Každá malá obmena posunie dezert o krok ďalej a stane sa vaším vlastným originálnym receptom.

Takto pripravený obrátený slivkový koláč je jednoduchý, rýchly a výsledok vyzerá, akoby ste sa s ním v kuchyni trápili celé hodiny. V skutočnosti ide o recept, ktorý zvládne aj začiatočník, no efekt a chuť stoja za to.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať