Retro citrusové želé je späť na výslní. Vyrobte si ho aj vy a zaspomínajte si na detstvo. Tu je recept

želé

Pamätáte si ešte na túto tradičnú želatínovú pochúťku z čias minulých? Citrusové želé sa začalo vyrábať už v 60. rokoch minulého storočia, a to v továrni na čokoládu a cukrovinky v obci Velim. Postupne sa na pulty obchodov dostalo hneď niekoľko jeho variantov: okrem citrónového napríklad pomarančové aj mandarínkové.

V bývalom Československu sa vo Velimi koncentrovala výroba rôznych druhov želé a gumových cukroviniek, pretože tam mali k dispozícii moderné technológie a stroje od holandskej spoločnosti. Mimochodom, na rovnakom mieste sa začali vyrábať aj legendárne žuvačky Pedro, ktoré sa dodnes tešia nostalgickej spomienke mnohých ľudí. Citrusové želé z Velimi sa radilo medzi obzvlášť obľúbené maškrty – a to nielen pre svoju chuť, ale aj pre svoj tvar a farby.

Prečo práve citrusové želé?

V časoch, keď citrusy – ako mandarínky či pomaranče – neboli bežne dostupné, sa toto želé stalo obľúbeným náhradným „ovocím“ najmä pre deti. Okrem iného malo i pôsobivý tvar: želé sa vyrábalo v tvare plátkov citróna alebo pomaranča, čo bolo na tú dobu pomerne originálne a lákavé. Hoci, samozrejme, pravé citrusové plody nenahradilo, kvôli všeobecne zníženej dostupnosti exotického ovocia ho ľudia kupovali na spríjemnenie každodenných chvíľ i na rýchle pohostenie návštev.

Spomienky na minulosť: nebolo to najzdravšie, ale každému chutilo

Aj keď spomínané želé nemá so zdravou výživou veľa spoločného, jeho obľúbenosť to nijako neznižovalo. Najmä deti lákala výrazná chuť, sýta farba a najmä hrubá vrstva cukru, v ktorej boli tieto želé plátky obalené. V obchode ste ich našli poukladané v papierovej krabičke, často prikryté voskovým alebo priesvitným pergamenovým papierom, aby sa jednotlivé kúsky nelepili k sebe. Jednoduché balenie a lákavý vzhľad boli dôvodom, prečo sa želé často servírovalo aj ako rýchly dezert pre neohlásených hostí. Stačilo otvoriť krabičku a vyložiť plátky na tanierik.

Viac príchutí a dokonca aj verzia v čokoláde

Výrobcovia ponúkali citrusové želé nielen v citrónovej príchuti, ale aj v pomarančovej a mandarínkovej. Ak ste chceli mať rozmanitejšie balenie, mohli ste nájsť mix všetkých druhov pohromade. Ešte luxusnejšia verzia bola takzvaná „polomáčaná“ – jej dolná časť bola namočená v čokoláde, čo pridávalo dezertu ďalší lákavý rozmer. Táto obmena sa objavovala hlavne v obchodoch počas sviatočných období, keď chceli ľudia niečo výnimočné na stôl.

Retro recept na domáce citrusové želé

Ak si chcete doma vytvoriť nostalgickú chuť detstva, môžete si pripraviť veľmi podobné citrusové želé. Mnoho gazdiniek pri týchto receptoch experimentuje s rôznymi druhmi citrusov či iného ovocia, no my sa teraz zameriame na pomarančovú verziu, ktorá je spravidla najobľúbenejšia. Množstvo cukru môžete prispôsobiť vlastným chuťovým preferenciám alebo aktuálnym stravovacím návykom.

Budete potrebovať:

  • 250 ml čerstvo vytlačenej pomarančovej šťavy (môžete použiť aj šťavu s kúskami dužiny)
  • 3 plátky želatíny (prípadne 5 g želatíny v prášku)
  • med alebo cukor podľa chuti

Ako na to:

  1. Príprava želatíny
    Ak používate želatínu v plátkoch, najskôr ju nalámte na menšie kúsky a vložte do misky s vodou, aby zmäkla. Pokiaľ pracujete s práškovou želatínou, nasypte ju do menšieho množstva studenej vody a nechajte ju napučať podľa pokynov na obale.
  2. Prichystajte si pomarančovú šťavu
    Zatiaľ čo želatína mäkne, vytlačte si pomarančovú šťavu. Pre sladšiu verziu pridajte do šťavy trochu medu alebo cukru. Dávku môžete upraviť podľa toho, či preferujete výraznú ovocnú kyslosť, alebo jemnejšiu sladkú chuť.
  3. Rozpustenie želatíny
    Zmäknutú želatínu (bez vody, v ktorej bola namočená) vložte do vodného kúpeľa. Jemne ju zahrievajte a stále miešajte, až kým sa úplne nerozpustí. Dávajte pozor, aby sa nezačala variť, pretože by stratila svoje želírovacie schopnosti.
  4. Spojenie so šťavou
    K rozpustenej želatíne začnite postupne prilievať pripravovanú pomarančovú šťavu. Miešajte, aby sa želatína dôkladne prepojila so šťavou. Postupujte pomaly a trpezlivo, aby vznikla homogénna zmes bez hrudiek.
  5. Formovanie a chladenie
    Hotovú zmes nalejte buď do pripravených formičiek (silikónové formy na cukrovinky či malé misky) alebo do jednej väčšej nádoby. Nechajte ju trochu vychladnúť na izbovú teplotu a až potom ju vložte do chladničky. V závislosti od hrúbky vrstvy bude želé tuhnúť niekoľko hodín (pri hrubších kusoch to môže byť aj 5 hodín).
  6. Dokončenie
    Keď želé dostatočne stuhne, opatrne ho vyberte z formičiek alebo vyklopte z misy. Môžete ho nakrájať na plátky, kocky či iné tvary a podľa chuti ho ľahko obaliť v jemnej vrstve cukru.

Ozaj fungujú detoxikačné kúry? Čo skutočne čistí pečeň?

Prečo sa oplatí vyskúšať domáce citrusové želé

  • Nostalgia: Pripomeniete si časy, keď exotické ovocie nebolo bežne dostupné, a deti s nadšením chrumkali tieto farebné želatínové plátky.
  • Kontrola surovín: Sami rozhodnete, koľko cukru alebo medu použijete, takže si dokážete aspoň čiastočne upraviť recept tak, aby bol o niečo zdravší.
  • Variabilita: Nebojte sa experimentovať – namiesto pomarančov môžete skúsiť citrónovú, grepovú alebo mandarínkovú šťavu. Výsledok bude vždy originálny.
  • Jednoduchá príprava: Postup nie je náročný a nevyžaduje žiadne špeciálne kuchynské znalosti či nástroje.

Ak ste navyše milovníkom čokolády, skúste obľúbenú polomáčanú verziu. Po stuhnutí želé ponorte spodnú časť kúskov do rozpustenej horkej alebo mliečnej čokolády a nechajte stuhnúť na papieri na pečenie. Takto vytvoríte lahodnú obmenu, ktorá pripomenie niekdajšie luxusnejšie krabičky želé s čokoládovým „kabátikom“.

Tento retro dezert je skvelou voľbou pre všetkých, ktorí radi spomínajú na tradičné pochúťky z minulosti. Pripravte si ho ako milé prekvapenie pre rodinu či hostí – alebo si pokojne urobte radosť sami. V jednoduchosti tkvie jeho čaro a sladko-kyslá chuť vás zaručene prenesie do detských čias. Navyše, ak si ho vyrobíte doma, máte úplnú kontrolu nad zložením a môžete experimentovať podľa ľubovôle. Vychutnajte si kúsok histórie v modernej podobe!

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať