Najefektívnejšie zimné vrúbľovanie stromov: Kedy rezať orechové stromy a kedy kôstkoviny či jadroviny

zimné vrúbľovanie stromov
zimné vrúbľovanie stromov Foto: www.shutterstock.com

Vrúbľovanie stromov je dôležitá záhradnícka a ovocinárska technika, pomocou ktorej je možné vytvárať nové odrody s presne určenými vlastnosťami. Práve v zimnom období je vrúbľovanie najvhodnejšie, pretože stromy sú v stave vegetačného pokoja. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, prečo sa vrúbľovanie oplatí robiť práve v zime, ako postupovať pri tejto práci a kedy vrúbľovať orechové stromy, kôstkoviny a jadroviny, aby ste dosiahli čo najvyššiu úspešnosť a bohatú úrodu.

Prečo vrúbľovať stromy v zime

Zimné vrúbľovanie stromov prináša viacero praktických výhod. Keďže v tomto období na stromoch nerastú listy a miazga prúdi pomalšie, manipulácia s konármi a výhonkami je jednoduchšia a vzniknuté rezy sa lepšie hoja. Stromy sa nachádzajú v tzv. vegetačnom pokoji, vďaka čomu dokážu vytvoriť pevnejší spoj medzi podpníkom (časť rastliny, ktorá poskytuje korene a kmeň) a vrúbľom (výhonok s požadovanými vlastnosťami).

Okrem toho sa znižuje riziko šírenia chorôb a vzniku infekcií, pretože väčšina patogénov nie je v zime aktívna. Zimné vrúbľovanie tak poskytuje stromom dostatok času na úspešné „zhojenie“ spoja ešte predtým, než s príchodom jari dôjde k intenzívnemu rastu a tvorbe nových výhonkov.

Ak sa chcete dozvedieť viac o konkrétnom postupe, môžete si pozrieť užitočné video z kanála Hodinový sadař, kde demonštruje zimné vrúbľovanie sliviek a jabloní:
Ako v zime vrúbľovať slivky a jablone (YouTube video)

Ako postupovať pri vrúbľovaní stromov

  1. Výber podpníka
    Vyberte si strom, ktorý chcete využiť ako podpník. Mal by byť zdravý, odolný voči chorobám a škodcom a mal by mať aj dobrý koreňový systém. Pri orechových stromoch či jabloniach je kľúčové, aby podpník pochádzal z oblasti s podobnými klimatickými podmienkami, v ktorých plánujete pestovať nový strom.
  2. Príprava vrúbľa
    Vrúbeľ je výhonok, ktorý ponesie žiadané vlastnosti (napríklad kvalitu plodov či odolnosť). Dôležité je, aby bol dostatočne vyzretý, bez známok poškodenia a chorôb. Ideálne je rezať vrúble v priebehu zimy, kým je strom v pokoji.
  3. Uskutočnenie rezu
    Vykonajte čistý, hladký rez tak na podpníku, ako aj na vrúbli. Tieto rezy by mali k sebe presne priliehať, aby sa kambium (rastové pletivo) mohlo dotýkať a splynúť. Existuje viacero spôsobov vrúbľovania (napríklad kopulácia, prienikové či anglické vrúbľovanie), no pre začiatočníkov je vhodný jednoduchý šikmý rez, ktorý sa ľahko zafixuje.
  4. Fixácia spoja
    Spoj medzi vrúblom a podpníkom starostlivo spojte pomocou vrúbľovacej pásky, prípadne pružnej fólie či špeciálnej šnúrky. Následne zvyknú niektorí ovocinári aplikovať aj vrúbľovací vosk, ktorý chráni miesto rezu pred vysychaním a infekciami.
  5. Starostlivosť po vrúbľovaní
    Po úspešnom vrúbľovaní je potrebné stromček chrániť pred extrémnymi mrazmi a prudkými zmenami teplôt. V prípade, že napadne viac snehu, dbajte, aby váha snehu nepoškodila čerstvo vrúbľovanú časť. Na jar, keď sa strom prebúdza, kontrolujte, či sa spoj dostatočne zhojil a či vrúbeľ púšťa nové listy.

Kedy vrúbľovať jednotlivé druhy stromov

Vrúbľovanie orecha

Orechové stromy (napríklad orech kráľovský) sú na vrúbľovanie pomerne náročné, no zima je zvyčajne najlepšie obdobie na tento zásah. V čase vegetačného pokoja možno orech zbaviť starých, poškodených vetiev a pripraviť ho na vrúbľovanie. Pri orechových stromoch je potrebné dávať pozor na presnosť rezu a čistotu nástrojov, aby sa znížilo riziko neúspechu.

Vrúbľovanie kôstkovín

Kôstkoviny, medzi ktoré patrí napríklad čerešňa, višňa, marhuľa či broskyňa, sa zvyčajne vrúbľujú medzi koncom decembra a polovicou februára. Počas tohto obdobia si stromy stále udržiavajú stav pokoja, a zároveň ich ešte nezasiahlo prudké oteplenie. Dôležité je, aby ste vrúbľované miesto dobre chránili pred mrazom a prípadným napadnutím plesňami.

Vrúbľovanie jadrovín

Jadroviny (napríklad jablone a hrušky) je vhodné vrúbľovať ku koncu zimy, prípadne začiatkom jari. V tom čase už bývajú dni dlhšie a teploty sa postupne zvyšujú, čo pomáha stromom rýchlejšie zahojiť rany a vytvoriť pevný spoj. Zároveň však ešte nejde o plnú vegetačnú sezónu, takže strom nebude reagovať prehnaným rastom na jar.

Vrúbľovanie ako základ úspešného pestovania

Vrúbľovanie je dôležitou metódou, vďaka ktorej sa dajú získať silné, produktívne a odolné rastliny. Správne zvolené postupy dokážu zlepšiť nielen samotnú úrodu, ale aj celkovú vitalitu stromov, ich odolnosť voči chorobám či nepriaznivým vonkajším vplyvom. Zimné mesiace, keď je vegetácia v útlme, predstavujú najlepšiu príležitosť pustiť sa do vrúbľovania a zároveň si naplánovať celkové omladenie a vylepšenie ovocného sadu.

Ak dodržíte vyššie spomenuté zásady a vyskúšate správne načasovanie pre rôzne druhy ovocných stromov, zvýšite pravdepodobnosť úspešného vrúbľovania a dočkáte sa zdravého rastu aj bohatej úrody. Vrúbľovanie v zimnom období vám navyše umožní efektívne využiť čas, kedy sú iné záhradkárske práce obmedzené, a pripraviť sa tak na plodnú sezónu plnú chutných a kvalitných plodov.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať