Cuketové hranolčeky nie sú len náhradou za klasické hranolky, ktorú si pripravíte zo zúfalej núdze. Naopak – ide o lahodnú, ľahkú a zdravšiu alternatívu, ktorá chutí deťom aj dospelým. Perfektne sa hodia ako príloha k mäsu, rybe či vegetariánskemu jedlu, ale vynikajú aj samostatne – napríklad s jogurtovým dipom, cesnakovou omáčkou alebo domácou tatárkou.
Cuketa – univerzálna hviezda leta
Cuketa právom patrí medzi najobľúbenejšiu letnú zeleninu. Jej neutrálna chuť z nej robí všestrannú surovinu – dá sa zapekať, plniť, grilovať, smažiť aj mixovať do polievok či omáčok. Výborne sa kombinuje s bylinkami, syrom či koreninami a dokáže zastúpiť nielen prílohu, ale aj hlavné jedlo. Navyše je rýchlo pripravená, nízkokalorická a vhodná do diétnych aj fit receptov.
Možno ste nevedeli, že cuketu si môžete dokonca naložiť podobne ako uhorky – na kyslo. Získate tak chutnú zásobu zeleniny aj na zimu.
Hranolčeky bez kvapky oleja navyše
Zeleninové hranolčeky sa stali moderným trendom, ktorý oslovil všetkých – milovníkov klasiky aj tých, čo dbajú na líniu. Nemusia sa pripravovať iba z cukety, skvelo chutia aj z batátov, mrkvy, kalerábu, zeleru či tekvice. Pri pečení v rúre alebo teplovzdušnej fritéze získajú zlatistý vzhľad, chrumkavú kôrku a pritom obsahujú iba minimum tuku.
Servírovať ich môžete horúce, no chutné sú aj vychladnuté ako ľahké občerstvenie. Ideálna voľba, ak chcete rodine alebo návšteve ponúknuť niečo zdravšie než klasické vyprážané hranolky.
Recept na pečené cuketové hranolčeky
Čas prípravy: približne 20 minút + 25 minút pečenia
Ingrediencie:
- 1 väčšia cuketa (okolo 500 g)
- 2 vajcia
- 10 lyžíc strúhanky
- 5 lyžíc nastrúhaného parmezánu
- ½ lyžičky soli
- 1 lyžica sušených byliniek (napr. provensálske, talianske, alebo grilovacie korenie – podľa chuti)
- olej v spreji (voliteľné)
Ako na to:
- Rúru si predhrejte na 200 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
- Cuketu umyte, osušte, rozrežte pozdĺžne na polovice a lyžicou odstráňte semienka. Potom ju nakrájajte na hranolčeky podobnej veľkosti.
- V jednej miske si rozšľahajte vajcia, v druhej zmiešajte strúhanku s parmezánom, soľou a bylinkami či korením.
- Každý hranolček obaľte najskôr vo vajíčku, potom v strúhankovej zmesi a poukladajte na plech.
- Pre extra chrumkavosť môžete hranolčeky jemne postriekať olejom v spreji.
- Pečte približne 25 minút, kým nebudú zlatisté a chrumkavé. Ak používate teplovzdušnú fritézu, nastavte ju na 190 °C a pečte 15–20 minút.
Tip na obmenu
Do strúhankovej zmesi môžete pridať sušený cesnak, cibuľu, sladkú alebo údenú papriku, prípadne štipku chilli pre pikantnejšiu verziu. Vďaka jednoduchým obmenám môže mať tento recept vždy trochu inú chuť a nikdy sa vám nezunuje.
Cuketové hranolčeky sú skvelým dôkazom, že aj zdravé jedlo môže byť rýchle, jednoduché a pritom neskutočne chutné.