K jeseni patrí dozrievanie jabĺk, pričom nie vždy ich stíhame spracovať. Preto možno premýšľate nad ich sušením, ako to robievali naši predkovia. Vďaka nemu si ich sladkú chuť vychutnáte napríklad aj v zime.
Sušené jablká, ktorým sa hovorí krížalky, sú desiata s vitamínmi skupiny B, vitamín A, vlákninou pre správne zažívanie a tiež minerálmi, ako je fosfor, železo, horčík a vápnik. Navyše neobsahujú žiadne pridané cukry ani konzervanty.
Samozrejme najrýchlejší a najjednoduchší spôsob je pomocou sušičky potravín, ktorá umožňuje nastavenie teploty. Pokiaľ ju však nemáte, môžete jablká sušiť aj v rúre alebo na radiátoroch.
Pravidlá pre výrobu dokonalých sušených jabĺk:
- Pri práci použite jednorazové kuchynské rukavice, aby ste na jablká nepreniesli nežiaduce mikroorganizmy, ktoré by mohli celú várku znehodnotiť.
Kupované jablká sú väčšinou chemicky ošetrené a je lepšie ich olúpať. U domácich plodov toto riešiť nemusíte.
Aby boli krížalky usušené všetky rovnako, musia byť jablká nakrájané na rovnako silné plátky. To docielite krájačom plátkov.
Ak chcete mať výsledok šťavňatejšie, krájajte približne troj až štvormilimetrové plátky, chrumkavejšiu verziu dostanete z dvojmilimetrových plátkov.
Aby ste predišli zhnednutiu jabĺk po nakrájaní a kontakte dužiny so vzduchom, ponorte plátky ihneď do vody zmiešanej s citrónovou šťavou alebo kyselinou citrónovou.
Plátky jabĺk sa pri sušení nesmú prekrývať.
Krížalky treba pri sušení strážiť. Správny výsledok by mal byť na povrchu chrumkavý a vo vnútri mierne pružný, svetlo hnedožltej farby a nesmie sa lámať. Keď jeden kúsok rozrežete a stlačíte, nesmú sa objaviť kvapôčky šťavy.
Pred uskladnením treba krížalky nechať ešte dokonale vychladnúť a doschnúť na vetranom mieste, kde sa nepráši.