Strelec z Dallasu plánoval ešte väčší útok, mal aj výbušniny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dallas
Streľba v Dallase vypukla okolo 20.45 h miestneho času, keď sa ľudia zišli na proteste proti dvom najnovším prípadom smrteľne postrelených Afroameričanov. Dallas, 7. júl 2016. Foto: The Dallas Morning News via AP

Dallas 10. júla (WebNoviny.sk) – Armádny veterán Micah Johnson, ktorý v noci na piatok počas demonštrácie proti policajnému násiliu zastrelil päť policajtov, plánoval ešte väčší útok. Svedčia o tom zápisky v jeho denníku a nález výbušnín v jeho byte, povedal v nedeľu dalaský policajný veliteľ David Brown v rozhovore pre spravodajskú televíziu CNN.

Brown ďalej informoval, že 25-ročný strelec na stenu garáže, v ktorej ho neskôr zabila výbušnina prinesená robotom, napísal vlastnou krvou písmená RB. Polícia sa snaží zistiť, čo tieto iniciály znamenajú.

Policajný veliteľ v rozhovore obhajoval použitie robota na odstavenie útočníka. Johnson totiž počas kontaktu s políciou, keď okrem iného povedal, že chce zabiť „belochov, najmä policajtov“, nielen strieľal, ale sa aj smial, spieval si a hovoril o tom, koľko policajtov asi zabije. „Keby sme nezasiahli, zranil by ešte viac policajtov. Za rovnakých okolností by som to urobil znova,“ povedal Brown.

V niektorých amerických mestách medzitým pokračovali protesty proti nedávnym prípadom zabitia černochov policajtmi, pričom viaceré sprevádzali nepokoje. V meste Saint Paul v štáte Minnesota došlo k zrážkam medzi políciou a prívržencami hnutia Black Lives Matter, pri ktorých utrpelo zranenia 21 príslušníkov bezpečnostných zložiek a viac ako 100 ľudí bolo zatknutých za rušenie verejného poriadku či nepovolené zhromažďovanie.

Na demonštrácii v meste Baton Rouge v štáte Louisiana, kde v utorok prišiel o život černoch Alton Sterling, bolo zadržaných viac ako 30 ľudí vrátane DeRaya McKessona, prominentného černošského aktivistu a člena hnutia Black Lives Matter. McKessona zatkol policajt v momente, keď na internet streamoval dianie na ulici. Aktivista tvrdí, že sa ničoho nedopustil, hovorca miestnej polície pre denník The Advocate uviedol, že bol zadržaný, lebo blokoval cestu.

V meste San Antonio v štáte Texas ktosi v noci strieľal v blízkosti policajnej centrály. Jedna zo striel zasiahla budovu, ale nikto nebol zranený. V neďalekej uličke sa našlo niekoľko nábojníc. Polícia zadržala jednu osobu, ktorú videli bežať od miesta činu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať