Richard Sulík začal rokovať o vláde s pravicovými stranami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Prezident Kiska prijal lídrov strán, Kotlebovi dal košom
Predseda strany SaS Richard Sulík počas prijatia u prezidenta SR v Prezidentskom paláci. Bratislava, 7. marec 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 8. marca (WebNoviny.sk) – Predseda SaS Richard Sulík chce vytvoriť vládu s pravicovými stranami OĽaNO, SNS, Sme rodina – Boris Kollár, Most-Híd a Sieť. Predsedov týchto piatich strán už Sulík oslovil a v utorok a v stredu sa s nimi neformálne stretáva a rozpráva sa o programových a personálnych otázkach.

Sulík vyslovil presvedčenie, že môže vzniknúť vláda, ktorá bude bojovať proti korupcii, vytvorí podmienky na spravodlivé potrestanie tých, čo rozkrádali krajinu a zasadí sa o zmeny v ekonomike, ktoré zvýšia zamestnanosť. „Vieme vytvoriť stabilnú koalíciu s 87 mandátmi,“ povedal v utorok Sulík novinárom.

Obrazom: Prezident Kiska prijal lídrov strán, Kotlebovi dal košom

Sulík rešpektuje Kiskovo rozhodnutie

Líder liberálov verí, že pravicové strany dokážu nájsť rozumný kompromis pri napĺňaní cieľov zlepšenia pomerov v krajine.

Sulík si uvedomuje, že SNS a Most-Híd majú odlišné pohľady na rôzne veci, ak však majú vôľu riadiť Slovensko zodpovedným a slušným spôsobom, mohli by sa dokázať dohodnúť. „Máme snahu zostaviť poctivú, zodpovednú, slušnú vládu,“ konštatoval Sulík.

Predseda SaS rešpektuje, že prezident Andrej Kiska poverí zostavením vlády predsedu Smeru-SD Roberta Fica, nijako to nespochybňuje a ak Fico zostaví kabinet, Sulík to bude rešpektovať.

„Predčasné voľby odmietame, považujeme to za aroganciu voči voličovi,“ poznamenal. Volič podľa jeho slov rozhodol, je povinnosťou strán rokovať. „Sme pripravení hľadať prieniky, hľadať to, čo nás spája, sme pripravení na kompromisy,“ dodal Sulík. Predseda SaS je pripravený robiť mediátora medzi SNS a Mostom-Híd, ak to bude treba.

Líder liberálov si uvedomuje, že tretia šanca nebude

Výsledky volieb, v ktorých SaS získala 315 tisíc hlasov, považuje Sulík za historický úspech a druhú šancu pre stranu. „Definitívne sme ukázali, že nie sme stranou na jedno použitie. Volič nám odpustil a uveril, že sme ako strana dozreli, že naše úmysly sú čisté a pevné. Uvedomujeme si, že tretia šanca nebude,“ uviedol. Sulík urobí všetko pre to, aby voličov SaS a aj všetkých voličov pravice nesklamal.

Podľa Sulíka treba zabudnúť na hriechy minulosti a sústrediť sa na konštruktívnu spoluprácu. Sulík rovnako potvrdil, že prípadná široká koalícia pravicových strán bude Slovensko dôstojne zastupovať v Európskej únii. „Veľmi si želám, aby sa nám na Slovensku podarilo zostaviť vládu bez oligarchov, bez extrémistov, vládu, ktorá urobí život na Slovensku lepším,“ podotkol. Sulík rovnako zdôraznil, že SaS nie je stranou jedného človeka, ale silným a úspešným tímom.

Obrazom: Parlamentné voľby 2016

Bugár predstavil Sulíkovi priority strany Most-Híd

Sulík sa už stretol s Bélom Bugárom, ktorý mu predstavil priority strany Most-Híd a priblížil aj predstavu o stabilnej koaličnej vláde. „Priority dostanú partneri a nie novinári,“ povedal Bugár s tým, že ak by o prioritách hovoril najprv novinárom, nikdy by žiadna vláda nevznikla.

„Bol to konštruktívny, až príjemný rozhovor,“ konštatoval Sulík. Zopakoval, že jeho prioritou je zostavenie pravicovej vlády. „Som pripravený robiť kompromisy,“ dodal s tým, že ak aj ostatní partneri budú mať vôľu, stredopravá vláda môže vzniknúť.

Sulík v utorok s predsedom SNS Andrejom Dankom telefonoval, šéf národniarov vysvetlil predsedovi SaS, prečo chce rokovať s predsedami strán iba oficiálne a po tom, ako ich poverí zostavovaním vlády prezident. „Rozumiem tomuto postupu,“ konštatoval Sulík s tým, že SNS čaká republikový snem. S Dankom sa na rozdiel od zástupcov iných strán stretne neskôr. Bugár so Sulíkom diskutoval v spoločnosti podpredsedníčky Mosta-Híd Lucie Žitňanskej.

„Ideme na rokovania, je dôvod rokovať o vzniku vlády. Je zrejmé, že premiér Fico vládu nezostaví,“ povedal po príchode do centrály predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic. Predčasné voľby považuje Lipšic za nedemokratický prejav, podľa neho sa voľby nemajú opakovať dovtedy, pokiaľ sa niekomu nezačne páčiť výsledok. Lipšic si myslí, že prioritou teraz je krajina, až potom strana a záujem osoby. „Kde by bola krajina po ďalších štyroch rokoch vlády Roberta Fica, keby ďalšie desiatky tisíc malých ľudí poodchádzali z krajiny,“ poznamenal Lipšic. Ak ide o krajinu, riešenie sporov z minulosti a animozít považuje Lipšic za detinské. So Smerom sa podľa Lipšica nedajú zaviesť reformy, čo si podľa Lipšica uvedomujú aj Bugár a predseda Siete Radoslav Procházka.

Líderka kandidátky OĽaNO-NOVA Veronika Remišová si myslí, že potom, ako si prečítala programy SNS, Mosta-Híd a Siete, by sa čudovala, ak by tieto strany spolupracovali so Smerom. „Ja osobne si myslím, že to, čo oni dali do tých programov, sa so Smerom napĺňať nedá, Smer to predsa dokázal, nie počas štyroch, ale ôsmich rokov – schránkové firmy, hmotná zodpovednosť – nič z toho neurobili,“ konštatovala Remišová. „Idem do toho s tým, že týmto trom lídrom ide o ich voličov a ide im o krajinu,“ uzavrela Remišová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaBoris KollárDaniel LipšicRadoslav ProcházkaRichard SulíkVeronika Remišová
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a Solidarita