Online: Voľby sa skončili patom, v parlamente je aj Kotleba

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Parlamentné voľby 2016
Sčítanie hlasov po zatvorení volebných miestností v rámci volieb do Národnej rady SR v roku 2016. Nitra, 5.marec 2016. Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 5. marca (WebNoviny.sk) – V sobotu sa na Slovensku konali deviate parlamentné voľby od nežnej revolúcie v roku 1989 a siedme v histórii samostatnej Slovenskej republiky. Boli pokojné a bez väčších problémov. Vo všetkých 5992 volebných miestnostiach okrem obce Chorvátsky Grob (v okrese Senec) sa hlasovalo do 22:00. V Chorvátskom Grobe volebnú miestnosť otvorili o 7:15 a otvorená tak bola do 22:15.

Víťazom sobotňajších parlamentných volieb sa stal Smer-SD so ziskom 28,28% odovzdaných hlasov. Oznámili to v nedľu na tlačovej besede zástupcovia Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Účasť na voľbách podľa nich predstavuje 59,82%. To znamená, že na voľbách sa zúčastnilo 2 648 184 oprávnených voličov. Spomedzi odovzdaných hlasov bolo 98,56% platných.

Obrazom: Parlamentné voľby 2016

Na druhom mieste skončila strana SaS so ziskom 12,10% odovzdaných hlasov. Nasledujú OĽaNO-NOVA (11,02%), SNS (8,64%), Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (8,04%), SME RODINA – Boris Kollár (6,62%), Most-Híd (6,50%) a #Sieť (5,60%). Menej ako päť percent hlasov získali KDH (4,94%), a SMK (4,04%). Ostatné politické subjekty nedosiahli ani jedno percento.

Počet mandátov / kresiel v parlamente: Smer-SD 49, Sloboda a solidarita 21, OĽaNO 19, Slovenská národná strana 15, Ľudová strana – Naše Slovensko 14, Sme rodina – Boris Kollár 11, Most – Híd 11, #Sieť 10.

Podľa predsedu komisie Eduarda Barányho sa na zabezpečení volieb podieľalo 50 okresných a 5993 okrskových volebných komisii. „Voľby prebehli v celku pokojne, usporiadane a korektne,“ uviedol. Podľa viceprezidenta policajného zboru Ľubomíra Ábela riešila polícia v deň volieb 51 podnetov od občanov, z čoho v piatich prípadoch išlo o možné porušenie zákona. „V deň volieb však nebol zaznamenaný žiaden vážnejší trestný čin,“ uviedol.

Podľa predsedníčky štatistického úradu Ľudmily Benkovičovej zaznamenal úrad v období od 22:50 do 23:20 hackerský útok, ktorý sa im však podarilo odvrátiť prerušením spojenia so servermi zo zahraničia. Ako uviedla, spracovanie výsledkov volieb nie sú preteky z časom. „Treba ich spracovať spoľahlivo,“ dodala s tým, že podrobné výsledky volieb môžu občania nájsť na internetovej stránke Štatistického úradu SR.

Priebeh parlamentných volieb – online:

Záver. Ďakujeme, že ste sledovali naše online spravodajstvo k parlamentným voľbám. Aj v ďalších hodinách a dňoch vám ponúkneme tie najaktuálnejšie povolebné správy na portáli WebNoviny.sk.

*

Volebná komisia v nedeľu po 19:00 oznámila oficiálne výsledky parlamentných volieb.

*

Marian Kotleba sa podľa vlastných slov so svojou Ľudovou stranou Naše Slovensko „netlačí“ ani na jednu stranu, ani na druhú stranu. Rovnako do vlády sa nechystá Boris Kollár a trvá na tom, že vládu bude podporovať z parlamentu.

*

Podpredseda strany Smer-SD Peter Pellegrini v povolebnej diskusii RTVS O 5 minút 12pripustil, že usporiadať povolebnú spoluprácu nebude ľahké. Predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík i a líder hnutia OĽANO-NOVA Igor Matovič spoluprácu so Smerom vylúčili.

*

Polícia preveruje podozrenie z prečinu marenia prípravy a priebehu volieb, ktorého sa mala dopustiť žena z obce Borovce v okrese Piešťany. Trestné oznámenie podala predsedníčka okrskovej volebnej komisie. „V sobotu v neskorých večerných hodinách podala predsedníčka okrskovej volebnej komisie v Borovciach trestné oznámenie, ktoré preverujeme. Podľa tohto oznámenia mala jedna žena v Borovciach voliť dvakrát, a to vo volebnej miestnosti aj do prenosnej volebnej urny,“ povedala trnavská policajná hovorkyňa Mária Linkešová. Práve z tohto dôvodu sa zrátavanie hlasov v tejto dedine pri Piešťanoch výrazne oneskoruje.

*

Ľudia na Facebooku sa v súvislosti s priebežnými výsledkami sobotňajších parlamentných volieb mobilizujú a plánujú sa zúčastniť na akcii s názvom Antifašistická mobilizácia – Nikdy neprejdete!

*

Európu nemôže vítať vláda s nacistickou stranou, uviedol politológ Miroslav Kusý. Podľa neho sa dramaticky mení situácia v možnosti zostaviť čisto pravicovú vládu práve tým, že sa objavil Kotleba.

*

Predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Ján Figeľ a vedenie strany je pripravené vyvodiť zodpovednosť za dosiahnuté volebné výsledky a na najbližšej Rade KDH ponúkne svoje funkcie. Neskôr by sa mal konať aj mimoriadny snem kresťanských demokratov, ktorý by mal zhodnotiť výsledky volieb a zvoliť nové vedenie.

*

Smer-SD ako víťaz volieb považuje za povinnosť pokúsiť sa zostaviť vládu. Predseda strany Robert Fico vyhlásil, že potrebujú čas a priestor na rokovanie a ak sa to podarí, pôjde o vládu kompromisov.

*

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár uviedol, že ich strana nepôjde do vlády so SNS. Zároveň dodal, že bez národniarov sa vláda nedá zostaviť, iba ak by sa niekto rozhodol pre koalíciu s Kotlebovou Ľudovou stranou – Naše Slovensko.

*

Český premiér Bohuslav Sobotka zagratuloval Robertovi Ficovi k víťazstvu v parlamentných voľbách. Sobotka pripustil, že vzhľadom na veľké stranícke roztrieštenie nového slovenského parlamentu nebudú rokovania o novej vláde vôbec jednoduché.

*

U slovenských občanov v zahraničí bodovala strana Sloboda a Solidarita (SaS).

*

Predčasné voľby sa podľa politického analytika Jána Baránka nedajú vylúčiť, pripúšťa však, že momentálne je priskoro o takejto možnosti hovoriť. Pokiaľ ide o možné zostavenie koalície, Baránek pripomenul, že najsilnejšie opozičné strany – SaS a OĽaNO-NOVA spoluprácu so Smerom pred voľbami vylúčili. Ďalšia spolupráca závisí od ochoty ísť so Smerom, či od celistvosti poslaneckých klubov v prípade krehkej koalície.

*

Predseda Smeru-SD Robert Fico čakal výsledok strany vyšší o štyri až päť percent. Vo vládnej strane očakávali výsledok približne 33 percent.

*

Predseda SaS Richard Sulík je pripravený prevziať zodpovednosť za zostavovanie pravicovej reformnej vlády, ak to umožnia výsledky volieb a predseda Smeru-SD Robert Fico vládu nezostaví. Líder liberálov si napríklad vie predstaviť koalíciu s piatimi stranami – Spoluprácu so Smerom a ĽSNS vylúčil.

*

Pre SDKÚ-DS je to veľká porážka, hodnotil priebežné výsledky parlamentných volieb predseda strany Pavol Frešo. „Gratulujem víťazom, verím, že vznikne stredopravá vláda,“ povedal novinárom na záverečnom brífingu volebnej noci v centrále strany, v ktorej počas priebežného sčítania hlasov nastalo ticho a zavládlo sklamanie. Ako ďalej Frešo uviedol, to, čo je príčinou toho, kde sa strana SDKÚ-DS dostala, bude vyžadovať hlbšiu analýzu. „Keď trochu opadne únava z kampane, povieme si s kolegami, ako si to do budúcna predstavujeme. Budeme sa snažiť naše hodnoty, slobodu, demokraciu a trhové hospodárstvo zastupovať ďalej. Hlboko rešpektujem voľbu ľudí,“ vyhlásil Frešo a po odchode novinárov vo svojich červených teniskách ostal v centrále SDKÚ-DS.

Parlamentné voľby 2016
Foto: SITA/Jakub Julény

*

Spev, hudba, šampanské a veselá nálada sú v centrále strany SME RODINA – Boris Kollár v Bratislave po sčítaní hlasov v päťdesiat percent okrskov. „Kto neskáče nie je Boris, hop, hop, hop,“ ozýva sa priestorom. „Výsledok ma prekvapil, bál som sa, že to bude horšie. Myslel som si, že sa tesne do parlamentu nedostaneme,“ povedal Boris Kollár. Ako ďalej pripomenul, s Richardom Sulíkom (SaS) sa už dohodli na stretnutí. „Uvidíme, ako dopadne strana KDH, ak by nevypadli z parlamentu, tak je veľká šanca zostaviť pravicovú vládu. Dohodol som sa len s pánom Sulíkom, s nikým iným som nehovoril. Ja nemám s nikým problém, len s extremizmom. A samozrejme, s Robertom Ficom do vlády nejdem,“ vyhlásil Kollár. „Politici by mali robiť v prvom rade pre ľudí. Máme tu 600-tisíc ľudí na hranici chudoby, máme tu exekúcie, my niečo musíme pre tých ľudí urobiť. Toto je pre mňa skutočná priorita,“ uzavrel Kollár.

*

Výsledok parlamentných volieb môže oslavovať iba ten, kto nie celkom triezvo vníma realitu. “ Do parlamentu sa vkráda extrémizmus a absolútne šokujúce je, že mandát poslanca Národnej rady SR možno získa aj niekoľko hajlujúcich fašistov“, reaguje na priebežné výsledky volieb zverejnených Štatistickým úradom SR strana SKOK. Pre stranu ich výsledok vo voľbách, keďže sa nedostane do parlamentu, nie je pozitívny, ale oveľa smutnejší sú z výsledku volieb pre Slovensko. „Neveríme tomu, že Slovensko má hnedú dušu, ale myslíme si, že nárast nespokojnosti a frustrácie ľudí sa pretavil do podpory extrémizmu,“ zdôrazňuje sa v tlačovej správe SKOKU. Strana želá Slovensku, aby tí, ktorých ľudia zvolili do parlamentu, naplnili ich očakávania a nesklamali ich dôveru.

*

Slovenský premiér Robert Fico vyhral voľby so zníženou väčšinou v parlamente, píše britská BBC. Odvoláva sa pritom na exit polly zverejnené po uzavretí volebných miestností. BBC charakterizuje Fica ako „protimigrantského“ a všíma si jeho kampaň, počas ktorej Fico vyhlásil, že nepripustí ani jedného moslimského migranta. Predsedu Smeru-SD BBC označuje ako známeho populistickými opatreniami, ako napríklad cestovanie vlakom zadarmo pre študentov a dôchodcov. Exit polly prisudzujú Ficovi víťazstvo v rozmedzí 27 až 31 percent, čo je prudký pokles oproti 44 percentám, ktoré Smer-SD získal vo voľbách v roku 2012. Zároveň však predpovedajú vstup strany Ľudová strana Naše Slovensko do parlamentu. Stranu BBC opisuje ako krajne pravicovú, ktorú vedie bývalý neonacista a súčasný predseda samosprávneho kraja Marián Kotleba. Výsledky exit pollov šokovali krajinu, dodáva spravodajca BBC.

*

Smer-SD sa nebude vyjadrovať k priebežným výsledkom parlamentných volieb. Novinárom to povedal bratislavský krajský predseda strany a minister obrany Martin Glváč. Prípadný úspech strany predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Mariána Kotlebu označil za zlý signál. Bolo by to podľa neho zlé pre Slovensko. Za neúspech strany by považoval, ak by Smer-SD dosiahol menej ako 30 percent.

*

Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška nepredpokladá, že by pri zostave strán v parlamente, ktorá vychádza z predbežných výsledkov volieb, vznikla stabilná vláda. „Musel by to byť improvizovaný cieľ a veľmi komplikované politické rozhodnutia,“ povedal novinárom po zverejnení výsledkov exit pollu Paška.

Parlamentné voľby 2016
Foto: SITA/ Jakub Julény

*

Na Slovensku sa končí obdobie vlády jednej strany. Po zverejnení prvých odhadov (exit poll) to novinárom v centrále Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) povedal jeho predseda Ján Figeľ.

*

Predseda strany Most-Híd dúfa, že exit poll Focusu pre televíziu Markíza sa mýli. „Dovolím si povedať, že očakávam, že exit poll sa mýli a tie výsledky budú iné, práve preto, lebo si nemyslím, že takéto zloženie parlamentu by bolo prospešné pre Slovensko, právny štát, pre charakter štátu“ povedal Béla Bugár na tlačovej konferencii.

*

Výsledky exkluzívneho exit pollu Focusu pre Televíziu Markíza, podľa ktorého by získala strana Sieť 6,7 percenta, sú pre ňu veľkým prekvapením. Ako povedal podpredseda strany Andrej Hrnčiar, ukazuje sa, že ľudia naozaj volili radikálnu zmenu. „Avšak zo skúsenosti z roku 2010, keď boli exit polly naozaj rozdielne, nechceme príliš komentovať tento predbežný výsledok a rozhodli sme sa, že sa budeme vyjadrovať ku konkrétnym predbežným výsledkom, ktoré zverejní Štatistický úrad SR,“ reagoval.

*

Vo volebnej centrále hnutia OĽaNO-NOVA zavládlo po zverejnení výsledkov exit pollu obrovské nadšenie. Podľa exit pollu, ktorý pre televíziu Markíza pripravila Agentúra Focus, totiž hnutie OĽaNO-NOVA podporilo 11,2 percenta voličov. Líder hnutia Igor Matovič sa poďakoval všetkým voličom. Zdôraznil však, že veľmi dôležitý bude celkový výsledok.

*

Premiér Robert Fico očakáva v parlamente veľký počet strán a patovú situáciu. „Bude mišmaš“. Fico prišiel do straníckej centrály Smeru-SD o 21:45 v sprievode ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

*

Podľa exkluzívneho exitu pollu Focusu pre Televíziu Markíza by sa do parlamentu malo dostať deväť strán – medzi nimi aj strana Mariana Kotlebu.

*

Desiatky podnetov, medzi iným na porušenia pravidiel volebnej kampane a moratória, ale aj na problémy vo volebných miestnostiach v sobotu dostala Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

*

O 22:00 sa zatvorili volebné miestnosti, v Chorvátskom Grobe sa hlasovalo až do 22:15, pretože tam sa volebná miestnosť otvorila o 15 minút neskôr.

Parlamentné voľby 2016
Foto: SITA/Radoslav Maťaš

*

Sobotňajšie parlamentné voľby sledujú dve medzinárodné pozorovateľské misie.

*

Voliť v Starom Smokovci v sobotu počas dňa prišlo nečakane veľa turistov, museli si nechať priniesť ďalších 500 hlasovacích lístkov.

*

Voľby v Trenčíne sú zatiaľ pokojné. Okresné volebné komisie v kraji museli zatiaľ riešiť len niekoľko drobností. Podľa podpredsedu Okresnej volebnej komisie v Trenčíne Jaroslava Hasáka sa všetky podnety a otázky podarilo vyriešiť telefonicky alebo návštevou vo volebnej miestnosti. „Telefonovala žena, že jej manžel má v občianskom preukaze uvedené len mesto Trenčín, a nevie, kde má ísť voliť. Rodičia mu totiž zrušili trvalý pobyt na adrese, kde býval,“ povedal Hasák. Poradili jej, aby išli voliť do Domu Armády v centre Trenčína. „Tu môžu voliť ľudia, ktorí nemajú v Trenčíne nahlásený trvalý pobyt, napríklad aj bezdomovci,“ spresnil Hasák.

*

Parlamentné voľby v Bratislave sú aj naďalej pokojné a bez problémov. O hlasovanie je v hlavnom meste záujem, v niektorých okrskoch museli dopĺňať podpisové hárky či zásteny. Voľby v Starom Meste sa aj popoludní nesú v pokojnom duchu. Pre agentúru SITA to potvrdila hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková. V niektorých staromestských okrskoch ľudia na odovzdanie voličského hlasu čakali v radoch, inde museli pre veľký záujem dopĺňať podpisové hárky. Záujem o parlamentné voľby je aj v bratislavskom Novom Meste. Ako informoval hovorca Nového Mesta Marek Tettinger, do niektorých volebných miestností museli dokonca doplniť zásteny, aby pokryli záujem voličov.

*

Na pracoviskách Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) do prenosnej volebnej urny odvolilo 177 ľudí, prevažne hospitalizovaní pacienti. Záujem bol vyšší, ako sa pôvodne predpokladalo. Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Petra Stano Maťašovská, členovia volebnej komisie od rána navštevovali pacientov vo všetkých piatich nemocniciach UNB priamo na izbách. Voliť do prenosnej urny mohli pacienti a zamestnanci nemocnice s platným voličským preukazom alebo tí, ktorí patria do okrsku, v ktorom sa nemocnica nachádza. Voľby na pracoviskách Univerzitnej nemocnice boli pokojné.

*

Okresná volebná komisia v Piešťanoch sa zaoberala prípadom z mestečka Vrbové, kde neznámy páchateľ pred volebnou miestnosťou na Ulici SNP nalepil hanlivý odkaz proti jednej z kandidujúcich strán. Podľa predsedu komisie Tomáša Drobného bola na miesto privolaná polícia, zároveň bolo v tejto záležitosti podané trestné oznámenie a informovaná bola aj Štátna komisia pre voľby. Podľa hovorkyne polície v Trnavskom kraji Márie Linkešovej polícia prípad rieši ako priestupok podľa zákona o volebnej kampani.

*

V ústave na výkon trestu odňatia slobody v Banskej Bystrici, v mestskej časti Kráľová, si momentálne odpykáva trest 693 odsúdených, právo voliť malo 620 z nich, pričom túto možnosť využilo len 32.

*

Vďaka svetovému poháru v Jasnej je účasť na voľbách v obciach v blízkosti lyžiarskeho strediska vysoká pre účasť turistov. V najbližšej obci Demänovská dolina volilo už 930 voličov s voličským preukazom. V zozname voličov pritom majú zapísaných menej ako 300 miestnych obyvateľom s hlasovacím právom.

*

Volili aj študenti z internátov v Mlynskej doline.

*

V obci Plavecký Štvrtok (okr Malacky) prebiehajú voľby pokojne a zatiaľ bez akýchkoľvek incidentov. „Priebeh je bezproblémový, ľudia stále chodia, nikto sa nerozčuľuje,“ povedal predseda volebnej komisie Tomáš Kovár. Voliť podľa neho chodia aj Rómovia, voličskú účasť však nešpecifikoval, keďže to volebný zákon nedovoľuje. Informácie o možnom kupovaní hlasov voličov volebná komisia podľa Kovára nezaznamenala a takýto prípad ani neriešila.

*

V najmenšej košickej mestskej časti Džungľa, ktorá má necelých sedemsto obyvateľov, voľby majú doposiaľ pokojný priebeh. Je tu zriadený len jeden volebný okrsok a do zoznamu bolo zapísaných 484 oprávnených voličov. Pôvodne bolo v zozname 491 oprávnených voličov, no v sobotu vyškrtli tých, ktorý si vybrali hlasovací preukaz. Podľa členov volenej komisie, ktorí v Džungli žijú, je účasť nižšia oproti minulým parlamentným voľbám.

*

Obyvatelia obce Čičava (okres Vranov n/Topľou) pristúpili k volebným urnám aj s možnosťou vyjadriť sa k tomu, či chcú zmenu na starostovskej stoličke.

*

V Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Hrnčiarovciach nad Parnou prejavilo záujem o parlamentné voľby 57 odsúdených. Na deň volieb len tak skoro nezabudne jeden z väzňov, ktorý odvolil, pobalil sa a išiel domov.

*

V obci Lendak v Kežmarskom okrese chodia do volebných miestností celé rodiny, prví voliči sa objavili už v skorých ranných hodinách po skončení rannej svätej omše. „Ľudia chodia pravidelne, prevažne tu máme plno, účasť je dobrá. Máme skúsenosti z predošlých volieb, že nával ľudí prichádza ešte okolo ôsmej a deviatej večer, ako náhle prídu ľudia z práce a do dediny prídu posledné autobusy,“ uviedol predseda volebného okrsku číslo tri Anton Dudáško.

*

Voľby sa konali aj v Misijnom dome na Kalvárii v Nitre. Žijú tu kňazi na dôchodku a tiež niekoľko starých ľudí, ktorí nemajú príbuzných a nemá sa kto o nich postarať.

*

Košická polícia v súvislosti s parlamentnými voľbami preverovala medializovaný prípad z košickej mestskej časti Luník IX. Akopopoludní informoval hovorca košickej krajskej polície Alexander Szabó, polícia pri šetrení stotožnila osoby na zverejnenom videu a následne ich požiadala o vysvetlenie. Ako uviedol Szabó, osoby k zverejneným informáciám uviedli, že asi pred týždňom, maximálne dvoma, boli na sídlisku Luník IX neznáme osoby, ktoré im rozdávali kartičky s kalendármi a vyzývali ich, aby išli voliť. „Vzhľadom na danú lokalitu, a teda skupiny občanov, u ktorých boli aj v minulosti zaznamenané pokusy o ovplyvňovanie výsledku volieb, polícia takýmto lokalitám venuje zvýšenú pozornosť už niekoľko týždňov pred začatím volieb, ako aj v čase ich konania s cieľom zabrániť akémukoľvek protiprávnemu konaniu spojenému s voľbami. Polícia v Košickom kraji od času otvorenia volebných miestností doposiaľ nezaznamenala žiadne incidenty smerujúce k mareniu a ani k ovplyvňovaniu výsledkov volieb, „ uviedol Szabó.

*

Sedemdesiatpäťročný muž skolaboval a následne zomrel pred volebnou miestnosťou na Novohradskej ulici v bratislavskom Ružinove.

*

Voliť prišli aj 103-ročná Eržika, najstaršia obyvateľka Nitry a 102-ročný Jozef, najstarší obyvateľ Trnavy.

*

V obci Babín v okrese Námestovo sa miestny obyvateľ pokúsil prerušiť voľby, snažil sa aj ukradnúť prenosnú volebnú urnu.

Parlamentné voľby 2016
Foto: SITA/Ivan Kopčáni

*

Líder Siete Radoslav Procházka po vhodení hlasovacieho lístka do volebnej urny vyslovil úvahu, že sonotňajší silný vietor by mohol priviať Slovensku nové časy. ,,Uchádzam sa o poverenie zostaviť vládu. Budeme sa snažiť, ak dostaneme mandát, urobiť všetko preto, aby ľudia boli s výkonom takejto vlády spokojní,“ povedal Procházka, ktorý volil spoločne s manželkou v Trnave. Dodal, že ktokoľvek bude v novej vláde, bude musieť všetku svoju energiu sústrediť len a len na jej výkon. Sieť podľa Procházku zostane na politickej scéne, aj keby výsledok volieb nedopadol najlepšie. ,,My sme pripravení na dlhú trať,“ poznamenal Procházka. Jeho volebnému aktu predchádzala drobná komplikácia, pretože voličské preukazy pre seba aj manželku zabudol v aute. Predseda Siete strávi sobotu v Trnave, odkiaľ pochádza jeho otec, manželka a kde má rozvetvenú rodinu. Podľa Kataríny Procházkovej môže sobota priniesť prekvapujúce výsledky. Procházkov syn Tadeáš pri odchode z volebnej miestnosti povedal, že keby mal právo voliť, asi by sa rozhodol pre Sieť.

*

Parlamentné voľby v Bratislave sú zatiaľ pokojné a bez problémov. Okrskové volebné komisie z veľkých mestských častí hlásia pomerne vysoký záujem, napríklad v bratislavskom Novom Meste ľudia čakajú dokonca v radoch. Voliť chodia všetky vekové kategórie. Záujem o hlasovanie v parlamentných voľbách je vysoký aj na najväčšom bratislavskom sídlisku, v Petržalke. Ako priblížil Richard Nemec z kancelárie petržalského starostu, podľa odhadov okrskových komisií sa dá očakávať vyššia účasť ako v posledných parlamentných voľbách. Pri volebnom okrsku na Riazanskej ulici kontrolovala polícia petičiarov, ktorí tu zbierajú podpisy za zrušenie hazardu na území Bratislavy. Mužov zákona na to upozornili členovia miestnej okrskovej komisie. Ako dodal Tettinger, konanie petičiarov je bez problémov, ľudí totiž oslovujú, až keď vyjdú z volebných miestností.

Parlamentné voľby 2016
Foto: SITA/Robert Tappert

*

Predseda strany SDKÚ-DS Pavol Frešo bol voliť na Základnej škole na Jelenej ulici v Bratislave, ktorú kedysi aj navštevoval. „Neviem, či to prináša šťastie alebo smolu, ale vždy, keď som tu, rád na to spomínam,“ hovorí. K volebnej urne ho sprevádzali jeho kolegovia zo strany a obuté mal červené tenisky, ktoré pred voľbami pútali pozornosť verejnosti. „Preto sú červené, lebo nijaká iná farba nebola v mojej veľkosti,“ povedal po východe z volebnej miestnosti Frešo novinárom a pripomenul, že už mu prišli nové tenisky, ktoré sú sfarbené do modrej farby a ľudia ich skoro uvidia. Ako ďalej spomenul, nemyslí si, že mu jeho červená obuv v parlamentných voľbách prinesie šťastie.

*

Obec Poproč v okrese Rimavská Sobota má len 24 obyvateľov, čo ju klasifikuje ako najmenšiu obec v Banskobystrickom samosprávnom kraji. Do zoznamu na tohtoročné parlamentné voľby zapísali 18 voličov. Do jedenástej predpoludním prišli voliť šiesti obyvatelia. O prenosnú urnu, aj napriek vysokému priemernému veku v obci, nepožiadal nikto. Podľa vyjadrenia starostu obce Jána Kvaku ľudia už začínajú robiť na dvoroch a záhradách okolo svojich príbytkov. „Vedia, že voliť sa môže do desiatej večer, tak sa neponáhľajú, na dedine je to už tak. Niekoľko starších žien býva u svojich detí mimo obce, jedného voliča máme odcestovaného, takže účasť určite nebude stopercentná. Pri posledných voľbách do parlamentu sme mali tiež 18 voličov a prišlo ich 15,“ doplnil.

*

V obci Demänovská dolina v Jasnej volilo v jedinom zriadenom okrsku počas prvých troch hodín viac ako 600 turistov. V zozname zapísaných voličov majú pritom menej ako 300 voličov. Podľa predsedu okrskovej volebnej komisie Miroslava Vozárika turisti čakajú v rade disciplinovane. Zdržanie je približne 10 minút. Ešte väčší nápor očakávajú v najbližších hodinách pre sobotňajšie zrušené preteky obrovského slalomu.

Parlamentné voľby 2016
Foto: SITA/Ivan Kopčáni

*

Predseda OľaNO – NOVA Igor Matovič odovzdal svoj volebný hlas v sprievode manželky a dvoch dcér v Trnave. Po vhodení obálky do urny prezradil, že nekrúžkoval sám seba, rovnaký postup zvolila aj jeho manželka. K podobnému kroku vyzval na sociálnej sieti aj svojich priaznivcov. ,,Dúfam, že dnes si Slovensko zoberieme späť. A niektoré babky, ktoré sú schopné svoje dietky predať za vratky na plyn alebo bezplatné lístky na vlak, dnes prehlasujeme.“ povedal Matovič, výsledky volieb však tipovať odmietol. Vyslovil tiež presvedčenie, že ľudia prídu k voľbám vo veľkom počte. ,,Verím, že účasťou dobehneme rok 1998, kedy sme sa chceli zbaviť Mečiara,“ dodal Matovič. V sobotu chce oddychovať v spoločnosti svojej rodiny. Až večer pôjde do volebnej centrály v Bratislave.

Parlamentné voľby 2016
Foto: SITA/Marko Erd

*

Každý výsledok nad päť percent bude podľa predsedu Slovenskej národnej strany Andreja Danka zázrakom. Povedal to novinárom predtým, ako odvolil v budove obecného úradu v obci Miloslavov. Z povolebnej spolupráce predseda národniarov podľa vlastných slov vylučuje tých, ktorí „nosia uniformy, chcú ohroziť územnú celistvosť SR alebo chcú len deštrukciu systému“. Danko sa podľa vlastných slov v sobotu stretne s kamarátmi, jeho syn má tiež futbalový zápas a následne príde do centrály strany. „Očakávam hlavne, aby ten boj, aby tá cesta mala význam,“ zhrnul očakávania z volieb predseda SNS.

Parlamentné voľby 2016
Foto: SITA/Martin Medňanský

*

Predseda hnutia SME RODINA – Boris Kollár na Základnej škole Milana Hodžu v bratislavskom Starom meste. Spolu s ním prišli aj niektorí ďalší členovia hnutia či sympatizanti, ale aj niekoľko detí či partnerka. Ako sa pre médiá po hlasovaní Kollár vyjadril, spal dobre a nemá sa čoho obávať. Po hlasovaní išiel na jednu vysokú školu, kde ho prizvali do komisie na posudzovanie študentských projektov. „Odtiaľ chceme ísť s deckami na obed,“ prezradil ďalej Kollár. Dodal, že do volieb ide s očakávaním dostať sa do parlamentu, ale na výsledky dnešných parlamentných volieb bude čakať s pokorou.

Parlamentné voľby 2016
Foto: SITA/Urban Klement

*

Predseda SaS Richard Sulík využil svoje volebné právo a odvolil v sprievode svojich štyroch detí. „Mám už štyri deti, tiež sa snažím. Pretože veľa dobre vychovaných a vzdelaných detí je najlepší dôchodok. Naštudoval som si demografickú krivku a dospel som k záveru, že musím mať veľa detí, ak chcem slušný dôchodok,“ povedal po hlasovaní na základnej škole v bratislavskom Starom meste Sulík. Deň strávi líder liberálom so svojim straníckym kolegom Jurajom Drobom, pôjdu rozdávať občerstvenie členom komisií za SaS. Predseda SaS očakáva, že volebná účasť sa bude pohybovať medzi 55 až 60 percentami, mimoriadne veľkú účasť neočakáva. Sulík verí, že strana dosiahne svoj cieľ a získa vo voľbách minimálne šesť percent. „Vyzerá to celkom dobre, už len ´vytrimať´ tak 15 hodín a je to tu,“ uzavrel s tým, že cieľom, o ktorý liberáli usilujú, je zostavenie pravicovej reformnej vlády.

Parlamentné voľby 2016
Foto: SITA/Radoslav Maťaš
Parlamentné voľby 2016
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

*

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) podľa jeho lídra Jána Figeľa dúfa, že dosiahne dvojciferný výsledok. Túto ambíciu považuje Figeľ za oprávnenú, keďže hnutiu sa takýto výsledok podarilo dosiahnuť aj v posledných komunálnych, regionálnych a európskych voľbách. „Závisí to však od občanov a od počtu, v ktorom prídu voliť, lebo tí, ktorí zostanú doma, nechávajú to na ostatných,“ zdôraznil pred novinármi potom, čo odovzdal svoj hlas vo volebnej miestnosti v základnej škole Bratislava Nové Mesto. Ján Figeľ mal po odvolení dobrý pocit, lebo podľa vyjadrení členov volebnej komisie je už od rána vysoká účasť voličov, čo je podľa neho pozitívne. „Je to dobrý signál pre demokraciu, pre zodpovednosť,“ vyhlásil s tým, že parlamentné voľby 2016 považuje za dôležité pre to, aké Slovensko odovzdáme našim deťom.

*

Rozpačito a bez väčšieho záujmu voličov sa začali voľby v košickej mestskej časti Luník IX, obývanej prevažne Rómami.

*

V meste Prešov sú zatiaľ bez akýchkoľvek problémov. Za prvé dve a pol hodiny po otvorení volebných miestností nezaznamenal Mestský úrad hlásenie o žiadnej závažnej alebo mimoriadnej udalosti z jednotlivých okrskových komisií. Od 07:00 otvorili v meste všetkých 81 volebných miestností v rovnakom počte volebných okrskov, v ktorých je približne 1600 členov okrskových volebných komisií. Oproti predchádzajúcim voľbám došlo k zmene v umiestnení troch volebných miestností. V Prešove je vo volebných zoznamoch zapísaných spolu 72 783 oprávnených voličov. Najviac ich je vo volebnom okrsku číslo 39, ktorý sídli na ZŠ na Kúpeľnej ulici. V zoznamoch voličov tu je zapísaných 2999 voličov, hoci bežne v okrsku volí zhruba tisícka voličov. Ide o okrsok, sú tu zapísaní všetci občania, ktorí nemajú trvalý pobyt na určenej adrese, ale miestom ich trvalého pobytu sa stalo mesto Prešov a sú takto vedení v evidencii na mestskom úrade.

*

Pri rôznych voľbách a referendách sa v mestách a obciach regiónu Horná Nitra menia hlasovacie miestnosti len minimálne. V mestách, predovšetkým v Prievidzi a Handlovej, sú volebné miestnosti prevažne v budovách škôl či centrách voľného času. Netradičnú hlasovaciu miestnosť, a to predajňu potravín, majú napríklad na hornom konci Handlovej, v Ľubianke, čo je časť Oslian, sa volí v reštaurácii, v Radobici, v časti Cerová v turistickej chate. Pred pár rokmi, keď v Solke, čo je časť Nitrianskeho Pravna, dokončili dom smútku, využívali ho ako multifunkčnú sálu, takže sa v ňom konali aj voľby. V súčasnosti je už všetko inak, obyvatelia už opäť, tak ako v minulosti, chodia hlasovať do miestneho pohostinstva. „Ľudia s voľbami v dome smútku najskôr problém nemali. Prekážať im to začalo po prvom pohrebe. Preto sme voľby, ale napríklad aj rokovania zastupiteľstva, ktoré sa občas v Solke konajú, vrátili do pohostinstva,“ vysvetlil starosta Nitrianskeho Pravna Jozef Balčirák.

*

Hlasy Slovákov zo zahraničia sa začnú sčítavať až po skončení hlasovania, teda po 22:00

Parlamentné voľby 2016
Foto: SITA/Milo Fabian

*

Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini volil po prvý raz s voličským preukazom. Svoj hlas odovzdal na základnej škole v Demänovej v Liptovskom Mikuláši. „Prvýkrát som si ho vybavil a prvýkrát som ho aj využil. Urobil som tak preto, lebo som momentálne na svetovom pohári v lyžovaní a chcel som využiť aj volebné právo. Ako som videl, už je relatívne rozsiahly ten zoznam tých, ktorí použili voličský preukaz,“ uviedol po odchode z volebnej miestnosti pred novinármi. Predseda parlamentu odovzdal hlas o deviatej hodine. V zozname voličov, ktorí využili voličský preukaz, mal jeho lístok poradové číslo 124. Vybavil si ho osobne v piatok deň pred voľbami. „Robím všetko sám, chodím na poštu platiť šeky ako bežný občan, aj sám som si išiel na mestský úrad vybaviť voličský preukaz. Veľmi rád testujem veci v praxi ako fungujú, lebo vo funkcii sa môže vám zdať, že by ste mohli stratiť styk s realitou. Ten styk s realitou si zachovávam a všetky veci robím tak, ako keď som nebol predsedom parlamentu,“ prezradil Pellegrini.

*

Obyvatelia kopaničiarskej obce Vrbovce v okrese Myjava môžu na dopravu k volebnej miestnosti využiť obecný minibus. Určený je pre ľudí zo vzdialenejších kopaníc. Minibus jazdí dopoludnia podľa špeciálneho cestovného poriadku, voličov privezie nielen k volebnej miestnosti, ale aj naspäť do osady. Obec túto službu poskytovala počas parlamentných volieb aj v minulosti. K Vrbovciam patrí približne päťdesiat kopaničiarskych osád, z niektorých je to do centra aj 5 – 6 kilometrov. Obec má podľa Jany Olšovej z obecného úradu vyše 1240 oprávnených voličov, voliť môžu len v centrálnej časti dediny. Minibus ich v prípade záujmu dopraví z osád Ostrý vrch, Šance, Kopánky a niektorých ďalších. Obec Vrbovce sa stala známou počas delenia Československa v roku 1993, pretože jej časť ležala na českej strane hranice.

*

Premiér Robert Fico odvolil, médiá o tom neinformoval. O tom, že už odvolil, nevedeli ani ľudia, ktorí majú v strane a na úrade vlády na starosť komunikáciu s novinármi.

*

V okrese Považská Bystrica je vytvorených 68 volebných okrskov. Podľa zapisovateľky okresnej volebnej komisie Renáty Hromkovej boli všetky volebné miestnosti otvorené včas a hneď po otvorení začali prichádzať aj voliči. „Napríklad v Dolnej Marikovej prišiel prvý volič už o 7:00, v Hornej Marikovej päť minút po otvorení,“ informoval predseda okresnej volebnej komisie Anton Orlík. V okrese Púchov volia obyvatelia budúci slovenský parlament v 53 volebných okrskoch, v okresoch Trenčín a Ilava 175.

Parlamentné voľby 2016
Foto: SITA/Marko Erd

*

Tieto voľby môžu byť prelomové, ukážu totiž, či sa dajú robiť zmeny. Ukážu, či sa dá účinne bojovať proti korupcii, či sa dá upevniť právny štát alebo či sa budú regionálne rozdiely zmenšovať. Predseda strany Most-Híd Béla Bugár to povedal po tom, čo spolu so svojou rodinou odvolil v mieste svojho bydliska v Šamoríne. Bugár si želá podľa vlastných slov dvojciferný výsledok. „Vzhľadom na niektoré falošné informácie, ktoré sa objavili v médiach, neviem. Dúfam však, že budeme blízko dvojcifernému číslu,“ povedal Bugár. Po volebnom akte chce predseda strany Most-Híd začať strihať vinič, poobede cvičiť a večer bude čakať na výsledok.

*

Záujem o účasť vo voľbách zo zahraničia prejavilo 220 obyvateľov Trnavy, napokon volilo 178 z nich. Trnavčania volili z Kostariky, Azerbajdžanu a Číny.

*

Voľby sa začali bez problémov a o 07:00 sa otvorilo všetkých 5992 volebných miestností. Žiadna obec možnosť začať hlasovanie skôr nevyužila. Ako na začiatku sobotňajšieho hlasovania vo voľbách do Národnej rady (NR) SR informovala médiá zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eva Chmelová, „voliči môžu až do 22. hodiny odovzdať hlas politickej strane a v prípade záujmu môžu odovzdať aj preferenčné hlasy, maximálne štyrom vybraným kandidátom“. Na štátnu komisiu, ktorá je zároveň okrskovou volebnou komisiou pre občanov SR s trvalým pobytom v zahraničí, prišlo spolu 1049 obálok s hlasmi Slovákov zo zahraničia. Komisia obálky po 07:00 začala otvárať a sčítavať hlasy. Po rannom rokovaní sa časť jej členov vybrala sledovať priebeh hlasovania do vybraných volebných komisií.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaBéla BugárBohuslav SobotkaBoris KollárIgor MatovičJán FigeľMarian KotlebaMartin GlváčMiroslav KusýPeter PellegriniPetra Stano MaťašovskáRichard SulíkRobert Fico