S jedlom vyhadzujeme zbytočne aj peniaze a zaťažujeme životné prostredie. Čo radia odborníci?

Dôvodom vyhadzovania sú predovšetkým pokazené potraviny a tie, ktoré nestihneme skonzumovať do dátumu spotreby.
Potraviny, plytvanie potravinami
Foto: ilustračné, Getty images

Priemerná slovenská domácnosť vyhodí ročne takmer 100 kilogramov potravín, čo zbytočne zaťažuje životné prostredie a predstavuje ekonomické straty nielen pre samotnú domácnosť, ale aj pre proces zhodnocovania a likvidácie odpadu.

Spoločnosť Munch upozorňuje, že nezvládame základný manažment potravín. Dôvodom vyhadzovania sú predovšetkým pokazené potraviny a tie, ktoré nestihneme skonzumovať do dátumu spotreby.

Minimalizácia strát

Odborníčka radí, ako postupnými krokmi tieto straty minimalizovať. Zmeny môžu nastať až po dobrom zmapovaní. V manažmente potravín je kľúčové pravidlo – čo príde prvé, musíme ako prvé spotrebovať. Racionálne by sme mali pristúpiť aj zhodnocovaniu obalov z potravín.

Podľa výsledkov prieskumu spoločnosti Munch, 41 percent respondentov uviedlo ako hlavný dôvod vyhadzovania potraviny „uplynutie dátumu spotreby“ a 51 percent opýtaných „pokazené potraviny“.

„Príčiny potravinového odpadu v slovenských domácnostiach potvrdzujú, že manažment nákupov, prehľad o zásobách a plánovanie spotreby stále zlyháva. Navyše, mladí dospelí, ktorí najhlasnejšie deklarujú udržateľnosť, v praxi plytvajú najviac – až 47 percent Slovákov vo veku 18 až 35 rokov vyhodí jedlo aspoň raz do týždňa,“ vysvetľuje Adriana Samek, Country Sales Lead Munch.

Zmena návykov je nutná

Samek upozorňuje, že zmena návykov v prospech nižšej miery vyhodeného potravinového odpadu je nutná a treba jej venovať čas.

„Začnite tým, že si urobíte prehľad o potravinách, ktoré doma máte. Zdieľajte potraviny pred ukončením doby spotreby, alebo tie, ktoré konzumovať nebudete. Následne zaveďte nový systém uskladnenia v skrinkách, chladničke i mrazničke,” uviedla Samek.

Pomôcť môže zoznam potravín s dátumami spotreby nalepený na vnútornej strane skrinky. Munch radí po každom nákupe ho dopĺňať a aktualizovať alebo označiť police podľa krátkej, strednej a dlhej doby trvanlivosti, a potraviny usporiadať týmto spôsobom.

Spoločnosť tiež odporúča na zamrazené jedlá v mrazničke lepiť štítky s dátumom, kedy tam jedlo bolo vložené. Pomôcť môže zoznam potravín s dátumami spotreby, pravidlo FIFO (first in, first out).

Pravidlo FIFO v praxi

Podľa Munch je dôležité potraviny nielen správne ukladať, ale aj konzumovať. Spoločnosť radí pred každým väčším nákupom urobiť kontrolu – či to, čo máte v pláne kúpiť, naozaj chýba. Niekedy pomôže fotografia zo skrinky či chladničky.

„Mapovať treba nielen to, čo prichádza, ale aj všetko, čo vyhadzujete. Zaveďte si samostatný kôš na odpad z potravín a jedál, a možno vás prekvapí, že toto môže byť najväčšia časť odpadu, ktorý produkujete. Zvedomňujte si, čo vyhadzujete a prečo sa tak deje,” dopĺňa Samek.

Ak chcete naozaj znížiť mieru potravinového odpadu vašej domácnosti, Munch odporúča zaviesť do praxe pravidlo FIFO („first in, first out“). Či už ide o police v skrinkách a chladničke, zásuvky v mrazničke, nad všetkým by malo stáť pravidlo: novšie dozadu a nadol, staršie dopredu a nahor.

Od toto by sa mali podľa spoločnosti odvíjať aj vaše nápady a plány na varenie. Podľa Munch len takýmto prístupom budete pracovať s potravinami, ktoré majú byť skonzumované skôr, inak sa dostávate do rizika, že opätovne vyhodíte zbytočne prehliadnutú potravinu, ktorá sa medzičasom pokazí alebo bude po dobe spotreby.

Jednoduchý rozpočtový plán

Spoločnosť Munch tiež odporúča uplatniť pravidlo 50 - 30 - 20. Je to jednoduchý rozpočtový plán, ktorý pomáha domácnostiam plniť si finančné ciele. Zároveň však môže pomôcť udržať kuchyňu zásobenú vyváženými potravinami v primeranom množstve.

Pri potravinách môžete postupovať tak, že 50 percent rozpočtu na jedlo smerujte na to, čo nakupujete a konzumujete denne vrátane obeda v práci či pre dieťa v škole. Ďalších 30 percent môžu tvoriť variabilné zložky, ktoré zvyknete kupovať na týždennej báze alebo na víkend a zvyšných 20 percent môžete nechať na zážitky ako večera s blízkymi, káva s dezertom či desiatu pre deti na prechádzke.

Podľa Munch patrí letná dovolenková a grilovacia sezóna k jednému z rizikovejších období náchylných na odpad z potravín. Hovorí, že súčasťou odchodu na dovolenku by malo byť vyprázdnenie chladničky.

„Aspoň týždeň pred dovolenkou naplánujte svoj jedálniček tak, aby v chladničke nezostalo niečo, čo sa môže pokaziť a následne zbytočne vyhodiť. Ak niečo zo zásob je možné zamraziť, tak to urobte. Nič tiež nebráni tomu, aby ste čerstvé potraviny ponúkli susedom,” radí Samek.

Grilovačka a obaly

Grilovanie je príjemný komunitný zážitok, ale tiež prináša „straty“. „Aj tu je základom racionalita. Nákup potravín treba rozpočítať na počet osôb a optimálnu gramáž na porciu. Ak z grilovania zostanú zvyšky, podeľte sa alebo ich využite pri tvorbe jedálnička ideálne hneď na druhý deň. Grilované mäso je vhodnou súčasťou wrapov alebo studených šalátov,“ odporúča spoločnosť.

Ďalšiu problematiku predstavujú obaly. „Obal z jedla nekončí vo chvíli, keď dojete posledné sústo. Skôr než zamierite ku košu, zvážte druhý život obalu: sklenené poháre poslúžia na zaváranie alebo domáce müsli, pevné plastové krabičky na desiatu do školy či do práce a čisté plastové vrecká viete tiež využiť ešte mnohokrát,“ radí Munch.

Spoločnosť vyzýva vytriediť nevyužiteľné obaly podľa farebnej abecedy. Žltá nádoba patrí plastom a dnes už takmer na celom Slovensku aj kovom a nápojovým kartónom, modrá papieru, zelená sklu.

Nejednotný triedený zber

„A keďže triedený zber na Slovensku nie je jednotný, aby ste sa vyhli chybám pri triedení je dôležité oboznámiť sa s pravidlami triedenia vo vašej samospráve,” dodáva marketingový riaditeľ organizácie NATUR-PACK Marek Brinzík.

Pri grilovačke odporúča spoločnosť siahnuť po opakovane použiteľných tanieroch, kovovom náradí a viacnásobne využiteľných táckach, pripraviť marinády a dipy v uzatvárateľných sklenených nádobách.

Zeleninové a ovocné šupky z grilovania patria do kompostu či bioodpadu, vychladnuté uhlíky a popol do zmesového odpadu a hliníkové tácky po opláchnutí do žltého kontajnera na kovy, alebo do červeného, ak sa triedia samostatne.

Viac k osobe: Adriana SamekMarek Brinzík
Firmy a inštitúcie: MunchNATUR-PACK