Banány sú jedným z tých druhov ovocia, ktoré dozrievajú veľmi rýchlo aj po odtrhnutí. Mnohí to poznáme – včera sme si kúpili mierne zelené banány, dnes sú už krásne žlté, no zajtra sa na nich začínajú objavovať hnedé škvrny. Ak tento proces pokračuje, banány môžu za krátky čas stratiť svoju ideálnu chuť a textúru.
Zrelé banány, ktoré majú hnedú šupku, často nie sú veľmi obľúbené na priamu konzumáciu. Ich konzistencia je mäkká, miestami až kašovitá, a chuť môže byť príliš sladká. No aj tieto prezreté banány nájdu svoje využitie – v koláčoch, dezertoch, smoothies alebo pudingoch ich sladkosť a jemnosť výborne vynikne. Ak však chcete banány zachovať čo najdlhšie svieže na desiatu či rýchlu pochúťku, existuje niekoľko trikov, ako spomaliť ich dozrievanie.
Prečo banány dozrievajú tak rýchlo?
Za zrýchlené dozrievanie banánov môže plyn etylén, ktorý prirodzene vylučuje každé ovocie. Etylén je dôležitým činiteľom, pretože podporuje nielen dozrievanie samotného ovocia, ale ovplyvňuje aj plody vo svojom okolí. Banány však produkujú etylén vo výrazne väčšom množstve, a to predovšetkým na koncoch svojich stoniek. Táto vlastnosť môže byť niekedy užitočná – napríklad ak potrebujete urýchliť dozretie zelených paradajok. Stačí ich vložiť do uzavretého sáčku spolu s banánom a za pár dní budú krásne červené.
Na druhej strane, ak chcete spomaliť dozrievanie banánov, je potrebné minimalizovať kontakt etylénu s ostatnými plodmi a prijať opatrenia, ktoré tento proces obmedzia.
Chyby, ktorým sa treba vyhnúť
Jednou z častých chýb je uloženie banánov do misy s iným ovocím. Ak ich necháte spolu s jablkami, hruškami alebo inými druhmi ovocia, produkcia etylénu sa zvýši a všetko ovocie začne dozrievať rýchlejšie. Banány je preto ideálne skladovať oddelene. Ak máte stojan na ovocie, zaveste banány na háčik – stonky budú vo vzduchu, čo umožní etylénu rozptyľovať sa do priestoru a zároveň umožní prístup kyslíka, ktorý proces dozrievania prirodzene spomaľuje.
Trik s alobalom: Ako na to?
Najefektívnejší spôsob, ako spomaliť dozrievanie banánov, spočíva v použití obyčajného alobalu. Tento jednoduchý trik pochádza od šikovných Japoncov, ktorí zistili, že ak oddelíte jednotlivé banány z trsu a pevne zabalíte konce ich stoniek do alobalu, môžete výrazne spomaliť proces dozrievania.
Dôležité je zabaliť stonky dôkladne tak, aby etylén nemohol unikať do okolia. V porovnaní s potravinovou fóliou dosahuje alobal lepšie výsledky, pretože je pevnejší a lepšie izoluje. Navyše, ak by jeden banán vylučoval viac etylénu, nemá šancu ovplyvniť ostatné. Pri balení dbajte na to, aby každý banán bol zabalený samostatne. Zabalenie celého trsu naraz by mohlo spôsobiť nerovnomerné dozrievanie, pretože niektoré banány produkujú viac etylénu než iné.
Experiment, ktorý môžete skúsiť doma
Ak máte doma väčšie množstvo banánov, skúste si spraviť malý experiment. Jeden trs banánov nechajte voľne položený, ďalší zabaľte do potravinovej fólie a jednotlivé banány z tretieho trsu zabaľte do alobalu. Po niekoľkých dňoch porovnajte výsledky – voľne uložené banány budú mať najviac hnedých škvŕn, tie s fóliou budú na tom lepšie, no najdlhšie vydržia svieže práve banány zabalené do alobalu. Tento trik im môže predĺžiť čerstvosť až o 10 dní.
Čo robiť so zrelými banánmi?
Ak už máte banány, ktoré sú veľmi zrelé, nezúfajte. Stačí ich uložiť do chladničky. Aj keď sa šupka v chladnom prostredí zafarbí do hneda, samotná dužina zostane svieža a chutná. Zrelé banány môžete použiť do pečenia, mrazenej zmrzliny alebo na prípravu sladkých pokrmov.
Dodržaním týchto jednoduchých rád a trikov môžete výrazne predĺžiť životnosť svojich banánov a znížiť množstvo ovocia, ktoré by ste inak museli vyhodiť. Vďaka alobalu si banány zachovajú svoju sviežosť, chuť a textúru po oveľa dlhší čas!