Potravinári dosiahnu stabilitu priemyslu len s podporou štátu, žiadajú aj vznik nových pracovných miest

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Obilie, euro, potraviny
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

Potravinári apelujú na vládu, aby v tomto roku prijala opatrenia na zabezpečenie stabilnej výroby potravín. Na zvýšenie konkurencieschopnosti našich potravinárov na európskom trhu a preklenutie mimoriadne náročného obdobia spojeného s infláciou a dôsledkami energetickej krízy je kľúčová dlhodobá a systematická finančná podpora štátu.

Vlastná výroba potravín

Tá pritom nesmie závisieť na vôli žiadnej vládnej garnitúry. Myslí si to Únia potravinárov Slovenska.

V súčasnej mimoriadne komplikovanej dobe konkurenčne vyhrávajú podľa stanoviska únie potraviny toho európskeho štátu, ktorý systematicky a cielene finančne podporuje vlastnú výrobu potravín s ohľadom na globálny vývoj vo svete a sprísňujúce sa environmentálne požiadavky.

Kroky štátu preto musia podľa únie viesť k ďalšiemu posilneniu konkurencieschopnosti potravinárskeho priemyslu. Potrebná je teda inovácia a modernizácia výroby. Mali by sa taktiež vytvárať nové pracovné miesta.

Kompenzácie nákladov

Potrebné je aj zvyšovať podporu podielu domácich potravín v obchodných reťazcoch. „Iba zvýšenie podielu kvalitných slovenských potravín na pultoch, než je dlhoročne zaznamenávaných 40 %, zmierni obrovské dovozy tovaru a zvýši kvalitu ponúkaných potravín,“ uvádza únia vo svojom stanovisku.

Ako ďalej uviedol predseda Únie potravinárov Slovenska Daniel Molnár, schémy štátnej pomoci by sa prioritne mali týkať kompenzácie nárastu vstupných výrobných nákladov. Ide o pokrytie zvýšených nákladov na cenu plynu a elektriny a dodatočné pokrytie časti spotrebnej dane za pohonné hmoty, plyn a elektrinu.

Modifikácia strategického plánu

Mimoriadne dôležitá je podľa Molnára aj modifikácia strategického plánu spoločnej poľnohospodárskej politiky. Únia bude presadzovať navýšenie prostriedkov na investície do inovácií v potravinárskom priemysle.

Balík vo výške 75 mil. eur na celé programovacie obdobie do roku 2027 je nedostatočný, ak chceme zabezpečiť ďalší rozvoj potravinárskych podnikov,“ uvádza únia.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel Molnár