ZAUJÍMAVOSTI: Nová štúdia skúma biologické enzýmy ako zdroj vodíkového paliva

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Industry 3087393_640.jpg
Ilustračné foto

Nedávny výskum priblížil amerických vedcov o krok bližšie k znovu vytvoreniu najúčinnejšieho prírodného nástroja na výrobu plynného vodíka. Táto nová štúdia by v budúcnosti mohla pomôcť nastaviť jasnú cestu pre vodíkový priemysel.

Už len jeden malý krok

V súčasnosti sa vodíkový plyn vyrába prostredníctvom komplikovaného priemyselného procesu, ktorý tak znižuje jeho atraktivitu na zelenom trhu s pohonnými hmotami. Vedci z Illinoiskej a Kalifornskej univerzity si túto skutočnosť uvedomujú a snažia sa preto hľadať alternatívu v podobe biologicky syntetizovaného vodíka. Profesor chémie Thomas Rauchfuss v tejto súvislosti uviedol, že uvedený proces je oveľa efektívnejší v porovnaní s tým súčasným.

Vedecký tím objavil, že enzýmový motor bol zložený z dvoch rovnakých skupín obsahujúcich päť chemikálií, dve molekuly oxidu uhoľnatého, jeden kyanidový ión, jeden železný ión a jednej cisternovej skupiny. Skupiny spoločne vytvárajú jednu pevne spojenú jednotku a dve jednotky kombinujú, aby dohromady vytvorili motor zložený z celkovo 10 častí.

Laboratórne analýzy laboratórne syntetizovaného enzýmu však odhalili prekvapivé zistenie. Profesor Rauchfuss v tejto súvislosti doplnil: „Recept ešte nie je kompletný. Teraz už však vieme, že na aktiváciu motora potrebujeme 11 bitov, nie 10 a ten posledný teraz hľadáme.“

Sľubný začiatok možno poskytne pôdu pre ďalší rozvoj

Tímoví kolegovia zároveň zhodne uvádzajú, že si nie sú istí, k akým rôznym druhom využitia ich privedie enzým železo-železo hydrogenáza, výskum však podľa nich môže poskytnúť skutočný odrazový mostík, ktorý bude užitočný pre ďalšie projekty katalyzátorov.

„Z tejto štúdie sme si odniesli predstavu o využití skutočného enzýmu, ktorý je schopný produkovať vodíkový plyn. Je však oveľa dôležitejšie pochopiť tvorbu tak dobre, aby ho bolo možné reprodukovať pre použitie v laboratóriu,“ dodal na záver profesor Rauchfuss. K výskumu prispeli aj vedci z Oregonskej univerzity zdravia a vedy a podieľal sa na nej aj Národný inštitút zdravia.

Pôvodný článok nájdete na tomto linku.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia