OSN vymenuje pozorovateľa pre práva gejov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Státisíce Brazílčanov v uliciach podporili homosexuálov
Ľudia odetí v kostýmoch plných fantázie sprevádzaní hlasnou hudbou prechádzali centrom brazílskej hospodárskej metropoly Sao Paulo aby podporili homosexuálne páry. Foto: SITA/AP

Ženeva 1. júla (WebNoviny.sk) – Rada OSN pre ľudské práva rozhodla o vymenovaní pozorovateľa OSN pre diskrimináciu homosexuálnych a transrodových ľudí napriek snahám Číny, Ruska a viacerých moslimských krajín zablokovať toto opatrenie.

Európske a juhoamerické krajiny presadzovali novú funkciu pozorovateľa OSN už určitý čas, ale masaker z 12. júna v nočnom klube pre gejov v americkom štáte Florida zdôraznil naliehavosť ich úsilia. V nočnom klube vo floridskom meste Orlando zabil strelec Omar Mateen 49 ľudí, pripomenula v správe svetová agentúra DPA.

Väčšina 23 prevažne západných krajín v rade OSN rozhodla o vytvorení mandátu nového pozorovateľa OSN, ktorý je tiež poverený úlohou lobovať u jednotlivých vlád, aby zastavili „násilie a diskrimináciu založenú na sexuálnej orientácii a pohlavnej identite„. Proti takémuto mandátu hlasovalo 18 krajín – medzi nimi Čína, Rusko a moslimské štáty Bangladéš, Indonézia, Maroko a Katar; zdržalo sa šesť krajín.

Veľvyslanec Saudskej Arábie Fajsal bin Hasan Trad varoval, že rozhodnutie bude „využívané ako nástroj na zasahovanie do záležitostí suverénnych štátov, ktoré sa snažia chrániť svoje kultúrne špecifiká„. „Vnucuje nám to určitý prístup, ktorý na jednej strane možno vychádza z ľudských práv, ale na druhej strane ide proti náboženstvám,“ uviedol veľvyslanec a vyjadril tým aj postoj ďalších moslimských krajín. Saudská Arábia nebude spolupracovať s pozorovateľom OSN, oznámil ambasádor.

Britský vyslanec Julian Braithwaite poukázal na to, že odpor k rozhodnutiu rady signalizuje aj odpor k zápasu proti násiliu na sexuálnych menšinách. „Je toto prípustné?“ položil otázku. Hoci moslimské krajiny boli v hlasovaní rady porazené, dokázali stlmiť text rezolúcie tým, že doň vložili nové odseky, ktoré vyjadrujú poľutovanie nad nanucovaním pojmu „správanie súkromnej osoby“ všetkým krajinám.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov