Pašeráci budú hľadať nové cesty pre utečencov do Európy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Foto: SITA/AP

BERLÍN 21. februára (WebNoviny.sk) – Globálne operujúce siete pašerákov ľudí si budú po sprísnení hraničných kontrol na tzv. balkánskej migračnej trase hľadať podľa európskych tajných služieb hľadať nové spôsoby ich prepravy na sever Európy. Napísal to nemecký nedeľník Welt am Sonntag.

Prísnejšia ochrana vonkajších hraníc EÚ v Egejskom mori medzi Gréckom a Tureckom spôsobí, že utečenci sa okrem iného preorientujú na nebezpečnú trasu centrálnym Stredomorím, ktorá sa začína v Líbyi a Egypte. Tajné služby niektorých krajín podľa Welt am Sonntag zaregistrovali, že v líbyjských pobrežných mestách čaká na lepšie počasie 150 000 až 200 000 utečencov.

Z tohto smeru doteraz prichádzali predovšetkým utečenci pochádzajúci z Eritrey, Nigérie a Somálska, stúpa však aj počet migrantov z vojnou zmietanej Sýrie. Ďalšie utečenecké trasy by mohli v budúcnosti viesť cez Čierne more, Gruzínsko a Rusko, ako aj z Albánska cez Jadranské more do Talianska.

Bezpečnostné zdroje varujú, prísne chránené hranice môžu znížiť migračný tlak, ale neodstránia ho. Dôvodmi sú pokračujúce boje v Sýrii, pretrvávajúca zlá situácia v mnohých utečeneckých táboroch a rôzne konflikty v afrických štátoch.

Európska únia preto vsádza na ochranné zóny v Sýrii, píše Welt am Sonntag. Podporila by tým nielen trpiacich sýrskych civilistov, ale vyhovela by aj naliehaniu Turecka. „Ak budú všetky strany ťahať za jeden povraz, môže to viesť aj k definovaniu oblastí, v ktorých nebudú prebiehať boje a kde získajú ochranu pred nimi utekajúci civilisti,“ citoval nedeľník nemeckého ministra zahraničných vecí Franka-Waltera Steinmeiera.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia