Južný Sudán: Nepokoje vyhnali z tábora 26 000 utečencov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Južný Sudán
Foto: SITA/AP

Ženeva 19. februára (WebNoviny.sk) – Približne 26.000 ľudí údajne utieklo z utečeneckého tábora pre vnútorne presídlené osoby v Južnom Sudáne po tom, ako tam prepukli etnické nepokoje. Informoval o tom dnes Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), citovala ho agentúra DPA.

Hovorca UNHCR Andreas Needham uviedol, že pri potýčkach, ku ktorým došlo vo štvrtok v tábore Malakal medzi príslušníkmi etnických skupín Dinkov a Šilukov, zahynulo prinajmenšom 18 ľudí a ďalších vyše 90 utrpelo zranenia. Dodal, že v tomto tábore slúžiacom pre presídlené osoby vo štvrtok zaznievala aj streľba.

„Humanitárni partneri na mieste nás informovali o streľbe, rabovaní majetkov a horiacich obydliach,“ spresnil Needham. Ďalej uviedol, že zmienené boje v priebehu dnešného dňa utíchli, ešte ráno sa však z miesta ozývali sporadické výstrely.

Medzi 18 známymi obeťami nepokojov sú aj dvaja príslušníci humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc (MSF), ktorých podľa slov samotnej organizácie napadli priamo v ich prístreškoch. Približne tri hodiny po vypuknutí nepokojov hľadalo v tamojšej nemocnici MSF útočisko asi 600 ľudí.

Tábor Malakal, ktorý je domovom približne 48.000 ľudí, bol vplyvom zmienených bojov značne zdevastovaný. Koľko ľudí z neho naozaj utieklo, sa zatiaľ UNHCR overiť nepodarilo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národovUNHCR Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov