Belgičania zavedú v táboroch kurzy správania voči ženám

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci na Chorvátsko Srbských hraniciach
Utečenecká situácia na hraničných priechodoch medzi Chorvátskom a Srbskom. Foto: SITA/AP

Brusel 10. januára (WebNoviny.sk) – Belgická vláda zavedie v utečeneckých táboroch kurzy správania a rešpektu voči ženám. Rozhodnutie prichádza po incidentoch, ku ktorým došlo počas novoročných osláv v nemeckom Kolíne nad Rýnom, kde asi tisíc osôb v organizovaných skupinách – zrejme moslimských migrantov – sexuálne napadlo a okradlo viacero žien a dievčat.

„Budeme kopírovať nórsky model a už v najbližších týždňoch zavedieme takéto kurzy vo všetkých našich prijímacích strediskách pre migrantov,“ oznámil vo štvrtok belgický štátny tajomník pre azylovú politiku a imigráciu Theo Francken, ktorého slová citovala tlačová agentúra Belga.

Podľa jeho slov treba dať utečencom jasne najavo, že v Belgicku majú muži a ženy majú rovnaké práva. Belgický politik, ktorý je členom protiimigrantsky zameranej strany Nová flámska aliancia (N-VA) pripomenul, že kurzy tohto druhu už v niektorých prijímacích táboroch prebiehajú. Ide o kurzy, ktoré organizuje Červený kríž, aby oboznámil utečencov s novým spoločenským a kultúrnym prostredím, v ktorom sa ocitli; avšak účasť migrantov na tomto vzdelávaní nie je povinná.

Najnovšie bola na úrovni belgickej federálnej vlády, v rámci ministerstva vnútra, vytvorená pracovná skupina, ktorej zámerom je predísť prípadným násilným incidentom vo všetkých utečeneckých táboroch na území krajiny.

Belgická televízna stanica RTBF v tejto súvislosti pripomenula, že kurzy tohto typu by nemali byť obmedzené len na migrantov, lebo v Belgicku sa až 36 percent žien v priebehu života stane obeťou fyzického alebo sexuálneho násilia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia