Odseknem hlavu Islamskému štátu, sľubuje Trump v prvom spote

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Donald Trump
Foto: SITA/AP

WASHINGTON 5. januára (WebNoviny.sk) – Republikánsky kandidát na amerického prezidenta Donald Trump zverejnil v pondelok svoj prvý televízny predvolebný spot v čase, keď mnoho ďalších kandidátov vyrazilo na predvolebné turné pred blížiacimi sa straníckymi primárkami.

Trumpov spot začnú vysielať v štátoch Iowa a New Hampshire, kde sa budú primárky hlavných strán konať 1. a 9. februára, píše agentúra DPA. Spot sa zameriava na Trumpove kontroverzné prísľuby zakázať moslimom vstup do Spojených štátov po decembrovom teroristickom útoku v kalifornskom San Bernardine a vybudovať múr s cieľom zabrániť príchodu nelegálnych migrantov.

„Rýchlo odsekne hlavu ISIS a vezme ich ropu,“ hovorí v spote komentátor, ktorý použil jednu zo skratiek pre teroristickú skupinu Islamský štát. „A zastaví nelegálnu imigráciu vybudovaním múra na našej južnej hranici, za ktorý zaplatí Mexiko.“

Webová stránka Politifact, skúmajúca súlad politických vyhlásení so skutočnosťou, neskôr uviedla, že zábery v spote, údajne ukazujúce ľudí prekračujúcich americko-mexickú hranicu, v skutočnosti zachytávajú migrantov na hranici medzi Marokom a španielskou exklávou v Severnej Afrike.

Trumpov volebný tím v reakcii uviedol, že zábery boli zámerne použité na ilustrovanie vážnosti hrozby nelegálnej imigrácie. Trump vedie medzi republikánskymi kandidátmi v priemere celoamerických prieskumov zostavovanom webovou stránkou Real Clear Politics, v štáte Iowa však zaostáva za senátorom Tedom Cruzom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald Trump