Takéto by mali byť podľa Slovákov priority Európskej únie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Belgicko posilňuje bezpečnosť, atentátnik má byť v Bruseli
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 2. júla (WebNoviny.sk) – Prioritou číslo jedna by mal byť pre Európsku úniu boj proti terorizmu. Podľa prieskumu Eurobarometer, ktorý si dal vypracovať Európsky parlament, si to myslí 81 percent Slovákov a 82 percent Európanov. Výsledky prieskumu agentúre SITA poskytla tlačová atašé Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Soňa Mellak.

Na ďalších miestach skončili v prieskume: boj proti nezamestnanosti a daňovým podvodom, problém migrácie, ochrana vonkajších hraníc, ako aj životného prostredia. Respondenti odpovedali na otázku, či je potrebných viac, alebo menej spoločných politík. Väčšina respondentov si myslí, že v EÚ je potrebných viac spoločných postupov, a to vo väčšine skúmaných oblastí.

Druhým problémom je nezamestnanosť

Po boji proti terorizmu nasleduje boj proti nezamestnanosti, ten označilo 77 percent Európanov a 73 percent Slovákov. Naopak, najmenej Slovákov žiada zásadnejšiu úlohu Únie pri energetickej bezpečnosti (42 percent), pri opatreniach na zabezpečenie rovnosti pohlaví (44 percent) a pri zahraničnej politike (44 percent)

Riziko teroristického útoku vo svojej krajine považuje za vysoké 40 percent respondentov v EÚ, a to najmä vo Francúzsku, Británii a v Belgicku. Na druhej strane, riziko teroristického útoku u nás považuje za vysoké iba 15 percent Slovákov. Medzi opatreniami, ktoré Európania pokladajú v tejto oblasti za najnutnejšie a na ktorých už pracuje aj Európsky parlament, sú riešenie financovania teroristických skupín, boj proti príčinám terorizmu a radikalizmu a posilnenie kontroly vonkajších hraníc EÚ.

Pre Slovákov je v tejto oblasti prioritou práve kontrola hraníc, túto možnosť uviedlo 47 percent opýtaných. Navyše, 75 percent opýtaných v EÚ a 72 percent Slovákov chce vidieť väčšiu angažovanosť EÚ v boji proti daňovým podvodom, tiež pri riešení migrácie (74 percent v EÚ, 68 percent na Slovensku) a pri ochrane vonkajších hraníc 71 percent v únii aj na Slovensku.

Europoslanci sa už pustili do práce

„Parlament už pracuje na nových iniciatívach, ktoré by sa týkali priorít zvolených ľuďmi v tomto prieskume. Napríklad v súvislosti s bojom proti terorizmu poslanci EP pracujú na právnej norme, podľa ktorej by bol podiel na príprave teroristického útoku trestným činom v celej EÚ. Tiež pripravujú normu, ktorá by sprísnila pravidlá kupovania a vlastníctva strelných zbraní,“ vysvetlila Soňa Mellak.

V oblasti zdaňovania predloží parlament na budúci týždeň odporučenia, na základe ktorých by mali multinárodné koncerny platiť spravodlivý podiel na daniach. Parlament tiež ustanovil špeciálny výbor, ktorý bude vyšetrovať kauzu Panama Papers. V prípade ochrany vonkajších hraníc by mali europoslanci budúci týždeň prijať plán na európsky systém kontroly hraníc, ktorý by umožnil užšiu spoluprácu Európskej agentúry Frontex a národných orgánov.

Tri štvrtiny Európanov si tiež myslia, že to, čo ich spája, je dôležitejšie ako to, čo ich oddeľuje. Za týmto názorom stojí 80 percent Slovákov. Veľká väčšina ľudí tvrdí, že Európska únia by mala zasahovať do riešení problémov viac ako v súčasnosti.

Prieskum robili od 9. do 18. apríla na vzorke 27 969 respondentov z celej Európskej únie. Nastavený bol tak, aby reprezentoval populáciu ako celok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať