Nebojte sa v teple dressingov a omáčok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: Hellmann‘s

BRATISLAVA 7. augusta (WBN/PR) – Zbožňujete grilovanie, ale niečo by to ešte chcelo? Chuť mäsa voňajúceho za ohňom často naozaj nestačí a niekedy treba mäsu pomôcť. Príkladom ako môžu byť napríklad kvalitné dressingy. Odkiaľ sú a ako s nimi správne narábať? Je doma vyrobená tatárska omáčka zdravšia?

Každý z nás sa niekedy rozhodne urobiť si grilovačku na záhrade alebo v prírode len tak – z hodiny na hodinu. Vtedy už čas mäso marinovať nie je, keďže správne by mala marináda na mäso pôsobiť približne 12 hodín. Ak sa rozhodnete pre grilovačku na rýchlo, jednoznačne lepšou voľbou ako krátke marinovanie, sú dressingy.

Množstvo rozličných dressingov si môžete zakúpiť hotové v obchodoch. V ponuke nájdete napríklad cesnakový, salsa, jemný horčicový, pikantný paradajkový či bylinkový dressing. Ak ste ale zástancom tradičných omáčok, tak rozhodne by ste pri grilovaní mali siahnuť po majonéze alebo tatárskej omáčke. Za obe tieto omáčky vďačíme Francúzom, ktorí ich vytvorili v dôsledku väčšej či menšej núdze. V prípade majonézy doslovne. Keďže mali nedostatok surovín, vyšľahali studenú omáčku z vajec a z oleja. Keď skúsili pridať miesto klasického oleja olivový, boli ňou tak nadšení, že z omáčky s núdzovým charakterom sa stala omáčka najobľúbenejšia. Francúzi ju začali pripravovať pravidelne, vylepšovať, no pritom zachovali jej jednoduchosť a nenáročnosť.

Tatárska omáčka sa pôvodne pripravovala špeciálne pre tatársky biftek a dalo by sa povedať, že je vylepšením majonézy. Je to akoby majonéza, v ktorej je ale prídavok kyslých uhoriek, cesnaku, pažítky, petržlenu, estragónu, bazalky, kapary, soli a čierneho korenia. Tatársku omáčku naše staré mamy dodnes vyrábajú doma, pretože sa najmä v lete obávajú rozličných črevných infekcií. Pravda je však taká, že za predpokladu, že dodržiavate isté zásady, nemáte sa vôbec čoho obávať, skôr naopak. V prvom rade si všímajte, či majonéza, ktorú si v obchode kupujete, je správne uskladnená, teda v chlade. Tiež si všímajte, či nie je po dátume spotreby, prípadne nemá narušený obal. Za predpokladu, že toto všetko sa v predajni potravín spĺňa, nemusíte sa majonézy, majolenky či tatárskej omáčky vôbec obávať. Dôležité je ale aj narábanie s týmito dressingami doma.

Dbajte na to, aby ste dressing naberali vždy čistou lyžičkou tak, aby ste do nich nevniesli nežiaduce baktérie z iných pokrmov či potravín. Čo sa napríklad majonézy či majolenky týka, odborníci odporúčajú zakúpenie týchto produktov viac ako ich domácu výrobu. Príčinou je, že pri priemyselnej výrobe týchto dressingov a omáčok sa používajú žĺtka upravené pasterizáciou, teda rýchlym zahriatím a následným prudkým ochladením. Tento spôsob úpravy, ktorý si doma urobiť nevieme, zaručuje zneškodnenie všetkých prípadných choroboplodných zárodkov.

Takto teda znejú naše odporúčania na grilovanie, ak ste si nestihli alebo nechceli mäso marinovať. Tu vám ponúkame aj pár receptov, ktoré by pre vás mohli byť v prvom rade nápomocnou inšpiráciou a v rade druhom skvelou pochúťkou.

Grilované bravčové rebrá

4 porcie

Potrebujeme:

bravčové rebrá

Paradajková pikantná omáčka Hellmann´s (250 g )

svetlé pivo (1 dcl)

cesnak (2 strúčiky)

sekaný rozmarín (1 lyžica )

med (2 lyžice)

soľ, čierne mleté korenie

Postup:

Bravčové rebrá pozdĺž kosti nakrájame na menšie kúsky. Paradajkovú pikantnú omáčku zmiešame s pivom, cesnakom, rozmarínom a medom. Pomocou tyčového mixéra vymixujeme hladkú marinádu, do ktorej vložíme rebrá a marinujeme 24 hodín. Pred grilovaním mäso zľahka ochutíme soľou a čiernym mletým korením. Na grile grilujeme z oboch strán dozlatista (v rúre na 200 °C cca 35 minút).

Jahňacie kotletky s paprikovou omáčkou Aioli

4 porcie

Bez názvu
Foto: Hellmann‘s

Potrebujeme:

Jahňacie hrebienky (jahňacie kotlety s kosťou) (16 ks )

Biely nízkotučný jogurt (6 lyžíc )

Sllnečnicový olej (4 lyžice)

Čerstvo drvené korenie (najlepšie viac druhov)

Soľ

Rozmarín, tymián, cesnak

Omáčka: Majolenka Hellmann‘s (6 lyžíc )

Omáčka: horčica Dijonnaise Hellmann‘s (1 lyžica)

Omáčka: cesnak (prelisovaný) (1 strúčik)

Omáčka: paprika sladká mletá

Postup:

Jednotlivé plátky mäsa obalíme v jogurte a pridáme korenie, bylinky a cesnak. Necháme marinovať, najlepšie cez noc. Opečieme na rozohriatom grile cca 2 minúty z každej strany. Ak restujeme na panvici, rozohrejeme ju s 2 lyžicami oleja. Pečieme zhruba 2 minúty z každej strany. Až po upečení osolíme. Necháme chvíľu na teplom mieste odležať. Jednotlivé kúsky mäsa namáčame do omáčky Aioli. Môžeme podávať s pečenými mladými rozmarínovými zemiačikmi.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať