Aby bola protimrazová ochrana účinná, musí byť nasadená podľa ovocinárov v predstihu.
Slovenskí ovocinári sa pripravujú na prízemné mrazy. Klimatológovia totiž varujú, že nasledujúce dve noci by mali postihnúť Slovensko aj mínusové teploty. Ovocinári očakávali podľa Ovocinárskej únie SR (OÚ SR) prízemné mrazy už v priebehu nedeľňajšej noci. Nakoniec však protimrazovú ochranu zatiaľ nepoužili. „Ľudí sme už mali pripravených, no čakali sme, koľko bude reálne stupňov. V okolí Piešťan bola teplota približne okolo troch stupňov Celzia, preto sme zatiaľ protimrazovú ochranu nepoužili,“ skonštatoval predseda Ovocinárskej únie SR Marián Varga.
Aby bola protimrazová ochrana účinná, musí byť nasadená podľa ovocinárskej únie v predstihu. Určiť presné miesta, kde by mohli mrazy udrieť, je však veľmi náročné. Slovenskí ovocinári preto musia byť v strehu. „Využívame protimrazovú závlahu, parafínové sviece, premiešavame aj zohrievame vzduch, robíme množstvo opatrení, aby boli škody čo možno najnižšie. Sme pripravení na najbližšiu noc. Máme však avízo, že z utorka na stredu môžu byť teploty ešte o čosi nižšie,“ pokračoval Varga.
Cena tejto ochrany
Protimrazová ochrana stojí podľa ovocinárov nemalé finančné prostriedky, v posledných rokoch sa však ukázalo, že sa slovenským pestovateľom ovocia takéto opatrenia oplatí robiť. „Protimrazová ochrana sa delí na dve skupiny. Prvá sa využíva na to, aby sme uchránili samotnú úrodu. Takáto ochrana sa začína, keď je teplota okolo nuly. Druhá sa využíva už pri dvoch stupňoch Celzia a slúži na ochranu kvality úrody. Jej použitím predchádzame tvorbe mrazových fľakov. Úroda jabĺk, ktorá je takýmto mrazom postihnutá, stráca minimálne polovicu zo svojej ceny,“ uzavrel Marián Varga.