David Bowie si želal, aby jeho popol rozsypali na Bali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
David Bowie
David Bowie Foto: SITA/AP

NEW YORK 30. januára (WebNoviny.sk) – Legendárny rockový hudobník David Bowie si podľa poslednej vôle želal, aby jeho popol rozsypali na indonézskom ostrove Bali „na budhistickom obrade“. Informovala o tom v sobotu tlačová agentúra AP. Dvadsaťstranový dokument bol v piatok odovzdaný na súde v newyorskej štvrti Manhattan. Bowieho pozostalosť má hodnotu približne 100 miliónov dolárov.

Svetoznámy muzikant zomrel na rakovinu 10. januára vo veku 69 rokov. S chorobou zápasil 18 mesiacov. Bowie si želal, aby sa jeho majetok, nehnuteľnosti a peniaze rozdelili medzi manželku – supermodelku Iman, jeho dve deti, dlhoročnú osobnú asistentku Corinne Schwabovú a dcérinu opatrovateľku Marion Skeneovú. V poslednej vôli sú menovaní dvaja jej vykonávatelia a závet bol vypracovaný v roku 2004 pod zákonným menom hviezdy, David Robert Jones.

Manželke Iman zanechal umelec byt v newyorskej štvrti SoHo, v ktorom s ňou žil, a takisto polovicu zo zvyšku majetku. Jeho syn Duncan Jones z predchádzajúceho manželstva dostal 25 percent majetku a dcéra Alexandria takisto 25 percent, ako aj dom v horách v okrese Ulster v americkom štáte New York. Bowie zanechal osobnej asistentke Schwabovej dva milióny dolárov a tiež jej venoval podiely v spoločnosti Oppossum, ktorú vlastnil. Pestúnke Skeneovej zanechal milión dolárov.

Bowie si želal, aby jeho popol rozsypali „podľa budhistických rituálov ostrova Bali“. Dodal, že ak ho tam z praktických dôvodov nebudú môcť spopolniť, želá si, aby aj tak popol rozsypali na tomto ostrove.

Podľa úmrtného listu, odovzdaného spolu so súdnymi dokumentmi, bol Bowie spopolnený 12. januára v americkom štáte New Jersey.

David Bowie

, vlastným menom David Robert Jones, sa narodil 8. januára 1947 a patril k najvýznamnejším hudobníkom v dejinách. Oceňované je najmä jeho novátorstvo zo 70. rokov, ktoré sa prejavilo na albumoch ako The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars (1972), spomínaný Aladdin Sane (1973), Young Americans (1975) či Heroes (1977). Na konte má 26 sólových štúdioviek vrátane posledného albumu Blackstar, ktorý vydal v deň svojich 69. narodenín. Okrem toho nahral aj dva albumy s formáciou Tin Machine.

Podarilo sa mu získať dve Grammy, vrátane ceny za celoživotné dielo, ďalej tiež tri BRIT Awards, pričom jednu dostal za prínos britskej hudbe. V roku 2002 ho BBC označila za 29. najvýznamnejšieho Brita v dejinách. Americký magazín Rolling Stone ho v roku 2004 vyhlásil za 39. najlepšieho interpreta v dejinách a 23. najlepšieho speváka histórie. V roku 1996 ho uviedli do Rock’n’rollovej siene slávy.

Okrem hudby sa venoval aj herectvu, účinkoval napríklad v snímkach Muž, ktorý spadol na Zem (1976), Krásny gigolo, úbohý gigolo (1978), Veselé Vianoce, pán Lawrence (1983), Labyrint (1986), Posledné pokušenie Krista (1988), Twin Peaks (1992), Basquiat (1996), Mr. Rice’s Secret (2000), Zoolander (2001), Dokonalý trik (2006) či Rock zo strednej (2009). Bowie bol dvakrát ženatý, v rokoch 1970 až 1980 bola jeho manželkou americká modelka a herečka Mary Angela Barnett, ktorá mu porodila syna Duncana. V roku 1992 sa potom oženil so somálsko-americkou modelkou Iman, s ktorou mal dcéru Alexandriu Zahru. Zomrel 10. januára v dôsledku rakoviny vo veku 69 rokov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe David Bowie