Žiaci vyhadzujú polievku, jedlom najviac plytvajú piataci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jedlo jedalen deti
ilustračné foto Foto: SITA/Milo Fabian

BRATISLAVA 15. februára (WEBNOVINY)- Žiaci na základných školách najčastejšie plytvajú vareným jedlom. V odpade pritom končí najmä polievka. Až 56,2 percenta z 1253 žiakov zapojených do prieskumu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) uviedlo, že toto jedlo počas týždňa vyhodilo aspoň raz.

Necelá štvrtina nevyhodila žiadne jedlo

Plytvanie hlavným jedlom priznalo 554 detí, zeleninu si minimálne raz odpustilo 493 žiakov. Najmenej vyhadzované boli potraviny z kategórie iné, do koša ich odhodilo 269 študentov.

„Celkovo počas týždňa, v ktorom žiaci vyplňovali záznamník, nevyhodilo žiadne jedlo iba 294 žiakov, teda len necelá štvrtina. Aspoň jedenkrát v týždni vyhodilo nejakú potravinu až 959 detí prvého až deviateho ročníka základných škôl, teda 76,5 percenta z tých, ktoré boli zapojené do nášho prieskumu,“ konštatuje podpredseda SPPK Dušan Janíček. Zo zisťovania komory tiež vyplynulo, že plytvanie potravinami je najväčším problémom u žiakov piateho ročníka.

Na Slovensku sa vyhodí až 20 percent jedla

Žiaci do záznamníkov zapisovali, koľkokrát v týždni počas ich pobytu v škole vyhodili ovocie, zeleninu, chlieb a pečivo, mlieko a mliečne výrobky, výrobky z mäsa, hydiny a rýb, varené jedlo ako polievku, hlavné jedlo, alebo iné potraviny. Zapisovali i to, ktoré jedlo vyhadzovali najčastejšie a ako často nedojedli polievku a desiatu. Prieskum sa realizoval na 42 základných školách na Slovensku.

SPPK sa zamerala na žiakov základných škôl, keďže s osvetou je podľa komory najlepšie začať už v detstve. Podľa odhadov komory sa totižto na Slovensku vyhodí až 20 percent jedla, plytvajú najmä domácnosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SPPK Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora