Nízky obsah omega-3 mastných kyselín v tele skracuje život rovnako ako fajčenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Salmon Leaping, River Tay, Scotland, UK
Losos žijúci vo voľnej prírode má omnoho viac omega 3 mastných kyselín. www.thinkstockphotos.com

Nová štúdia publikovaná v časopise The American Journal of Clinical Nutrition ukázala, že nízky omega-3 index je pri „predpovedaní“ smrti rovnako silným ukazovateľom ako napríklad fajčenie.

Tento čiastkový výsledok vychádza z údajov získaných a analyzovaných v rámci Framinghamskej štúdie, jednej z najdlhšie prebiehajúcich štúdií na svete. Začala sa v roku 1948, čím poskytuje jedinečný pohľad na rizikové faktory kardiovaskulárnych ochorení.

Riziko sa v rámci tohto výskumu hodnotí na základe ôsmich základných štandardných faktorov. Sú nimi vek, pohlavie, fajčenie, liečba hypertenzie, cukrovka, systolický krvný tlak, celkový cholesterol a HDL cholesterol.

Hlavná príčina všetkých úmrtí

Kardiovaskulárne ochorenia sú stále hlavnou príčinou úmrtí na celom svete a riziko vzniku takýchto chorôb je možné znížiť zmenou správania, napríklad vzdaním sa nezdravej stravy, užívania tabaku či alkoholu, ako aj zvýšením fyzickej činnosti.

Vedci v tejto štúdii tvrdia, že biomarkery, ktoré odrážajú výber životného štýlu, môžu pomôcť identifikovať rizikové osoby a sú užitočné aj pri výbere liečebných prístupov, predchádzaní chorobnosti a oddialení smrti.

V súvislosti so stravou sú dôležitými biomarkermi mastné kyseliny, nakoľko sú najzreteľnejšie spojené so zníženým rizikom vzniku kardiovaskulárnych ochorení a celkovo úmrtnosťou z akejkoľvek príčiny.

Losos, sleď a oleje

Autori štúdie podľa Medical X Press sa zamerali najmä na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa zvyčajne vyskytujú v rybách ako je losos a sleď, prípadne v olejoch z rýb a rias.

Jedinci vo veku od 66 do 73 rokov s najvyšším omega-3 indexom majú aj podľa starších štúdií o 33 percent menšiu pravdepodobnosť, že v najbližších rokoch podľahnú nejakému ochoreniu oproti tým ľuďom, ktorí majú najnižší omega-3 index.

Optimálny omega-3 index je osem percent alebo vyšší, stredný sa pohybuje medzi štyri a osem percent a nízky omega-3 index sa hodnotí ako štyri percentá a menej. Väčšina Američanov má napríklad omega-3 index pod úrovňou štyroch percent.

USA vs. Japonsko

„Je zaujímavé, že v Japonsku, kde je priemerný omega-3 index vyšší ako osem percent, je predpokladaná dĺžka života približne o päť rokov dlhšia ako v Spojených štátoch,“ uviedol vedúci výskumník tejto štúdie doktor Michael McBurney.

Podľa jeho slov sa v konečnom modeli fajčenie a omega-3 index javia ako najľahšie modifikovateľné rizikové faktory. Predpokladá sa, že fajčiar vo veku 65 rokov prichádza priemerne o viac ako štyri roky života v porovnaní s nefajčiarom.

Údaj je ekvivalentný s nízkym a vysokým omega-3 indexom. Tento faktor by sa mal preto podľa autorov štúdie považovať za minimálne rovnako dôležitý ako sú ostatné vyššie vymenované rizikové faktory, ktoré majú vplyv na srdcovo-cievne ochorenia.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Michael McBurney