Vo výrobe bieleho cukru Slovensko dosiahlo sebestačnosť viac ako 100 percent

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Cukor
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com.

Slovensko je v produkcii cukru dlhodobo sebestačné. Počas minulého roka sa na Slovensku zvýšila pestovateľská výmera cukrovej repy o 0,9 tisíca hektára a produkcia cukrovej repy medziročne stúpla o viac ako sedem percent.

Každý rok sa vypestuje na približne 22-tisíc hektároch poľnohospodárskej pôdy okolo 1,3 milióna ton cukrovej repy. Vlani to bolo 1,36 milióna ton pri priemernom výnose 62,6 tony z jedného hektára, čo predstavuje nárast o 3,6 percenta. Vo výrobe bieleho cukru tak Slovensko dosiahlo sebestačnosť viac ako 100 percent. V tlačovej správe o tom informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Na Slovensku má pestovanie cukrovej repy dlhoročnú tradíciu. Je schopné pokryť spotrebu cukru z domácej suroviny a zabezpečiť sebestačnosť v tejto komodite. Cukor sa na Slovensku spracováva v dvoch cukrovaroch. Ide o jednu z mála komodít, ktorých proces výroby sa od začiatku do konca uskutočňuje na Slovensku. Ročná spotreba cukru na obyvateľa na Slovensku bola v minulom roku 29,6 kilogramu.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MPRV Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR