Astronauti Kelly a Kornijenko sa po 340 dňoch vrátili na Zem

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Astronauti Kelly a Kornijenko sa po 340 dňoch vrátili na Zem
Scott Kelly Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 2. marca (WebNoviny.sk) – Americký astronaut Scott Kelly a jeho ruský kolega Michail Kornijenko sa dnes po 340 dňoch strávených vo vesmíre vrátili na Zem. Z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) ich dopravila loď Sojuz, ktorá pristála v kazašskej stepi neďaleko mesta Žezkazgan o 10:26 miestneho času (5:26 SEČ). Spolu s Kellym a Kornijenkom sa z ISS vrátil aj Sergej Volkov. Na stanici zostali Američan Timothy Kopra, Angličan Tim Peake a Rus Jurij Malenčenko, ktorých koncom marca doplnia Američan Jeffrey Williams a Rusi Alexej Ovčinin a Oleg Skripočka.

Kelly a Kornijenko strávili vo vesmíre takmer rok v rámci experimentu, ktorého cieľom bolo získať medicínske údaje a otestovať rôzne metódy na minimalizovanie nepriaznivých účinkov dlhého pobytu vo vesmíre, ako sú napríklad úbytok kostnej a svalovej hmoty, poškodenia zraku alebo zmeny v imunitnom systéme. Tieto poznatky chcú odborníci použiť pri plánovaní budúcich pilotovaných misií na Mars alebo iné vesmírne objekty. Súčasťou výskumu je aj Kellyho brat, bývalý astronaut Mark. Súrodenci sú jednovaječné dvojčatá a obaja podstúpili rovnaké testy.

Astronauti Kelly a Kornijenko sa po 340 dňoch vrátili na Zem
Foto: SITA/AP

Kelly sa z Kazachstanu presunie do Houstonu, kde ho vyšetria odborníci z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). „Fyzicky sa cítim celkom dobre, ale najťažšia časť tejto misie bola fyzická izolácia od ľudí na Zemi, na ktorých vám záleží. Chýba vám kontakt s nimi,“ uviedol ešte pred pristátím Kelly, ktorý strávil celkovo vo vesmíre už 520 dní, čo je americký rekord. Najdlhší jednorazový pobyt vo vesmíre trval presne 437 dní a 18 hodín a na konte ho má dnes 73-ročný Valerij Poljakov.

Informácie pochádzajú z webstránok www.nasa.gov, www.bbc.com a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie ISS Medzinárodná vesmírna stanica