Cibulková je po "súboji podujatia" vo štvrťfinále Wimbledonu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najkrajšie momenty z ôsmeho dňa Wimbledonu
Slovenská tenistka Dominika Cibulková počas zápasu osemfinále Wimbledonu proti Poľke Agnieszke Radwanskej. Londýn, 4. júl 2016. Foto: SITA/AP

LONDÝN 4. júla (WebNoviny.sk) – Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako devätnásta zvíťazila za 2:59 h extrémne tesne 6:3, 5:7, 9:7 nad mierne favorizovanou poľskou trojkou svetového rebríčka Agnieszkou Radwanskou v mimoriadne kvalitnom aj dramatickom stretnutí pondelňajšieho osemfinálového 4. kola dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne (27. júna – 10. júla, celková dotácia 28,1 milióna libier, tráva).

Cibulková premárnila aj odvrátila mečbal

Napokon nedoplatila na to, že na servise v desiatom geme druhého setu nepremenila mečbal. Sama jeden odstránila pri vlastnom podaní v dvanástej hre rozhodujúcej časti. Bol to výsledkovo aj herne jeden z jej životných zápasov, predviedla heroický výkon, sama pri hodnotení použila presne tieto slová.

„Predviedla som heroický výkon a je to jedno z najväčších víťazstiev v celej mojej kariére. Bolo to fyzicky aj mentálne strašne, strašne náročné. Po premenení mečbalu som prežívala neuveriteľné pocity. Veľmi veľa ľudí – známych, trénerov, komentátorov – mi popri gratulácii povedalo, že si nepamätajú, kedy predtým naposledy videli takýto zápas. Je krásne, ako som to všetko zvládla vrátane toho Eastbourne. Únava sa zrátava a Agnieszka mi nedala ani fiftín zadarmo. Pozerala som si štatistiky a ona zo 116 returnov dala 105 do hry, čo je neskutočné. Musela som si uhrať každú jednu loptu a tam, kde mi s niekým iným stačí jeden ´winner´, potrebovala som ich dnes päť, šesť, sedem, osem…“ povedala Cibulková pre agentúru SITA.

Obrazom: Najkrajšie momenty zo siedmeho dňa Wimbledonu

Štvrťfinálovou súperkou bude Ruska

Tento duel sa uchádza o honor ´súboj podujatia´,“ napísali autori blogu na webe Wimbledon.org. „Senzačný zápas. Standing ovation. V takýchto prípadoch je škoda, že niekto musí prehrať,“ skonštatoval odborný komentátor James Burridge na internetovej stránke BBC. „Akáže hra medzi Cibulkovou a Radwanskou!!!“ nadchla sa na twitteri slávna Belgičanka Kim Clijstersová. „Excelentný tenis,“ súhlasila Britka Laura Robsonová.

V utorok bude Cibulková vo štvrťfinále hrať s Ruskou Jelenou Vesninovou, ktorá v osemfinálovom derby za 2:47 h premohla tesne 5:7, 6:1, 9:7 svoju družičku z vlaňajšej svadby a častu deblovú partnerku Jekaterinu Makarovovú.

Slovenská jednotka má proti 29-ročnej Vesninovej (50., maximom je 21. priečka) skóre 3:3, ale presadila sa vo dvoch najčerstvejších konfrontáciách na „harde“ v hale v Moskve v rokoch 2011 a 2015 (konkrétne 6:0, 6:2, resp. 7:5, 6:1). Jediný doterajší duel na tráve sa v 3. kole Wimbledonu 2009 skončil 7:5, 4:6, 6:4 pre Rusku. Tá bude mať na regeneráciu približne o tri hodiny menej.

Najkrajšie momenty z ôsmeho dňa Wimbledonu
Foto: SITA/AP

Tretie víťazstvo nad Radwanskou v rade

„Teraz bude najdôležitejšie dať sa štvrťfinále dokopy po tom všetkom, čo som za dva týždne absolvovala. Škoda, že zajtra sa to už spája a nebudem mať deň voľna. Bez ohľadu na meno ruskej súperky – obe sú výborné ´trávarky´, veľmi dobre ich poznáma nechajme sa prekvapiť, ktorá to napokon bude. Možnú termínovú kolíziu so svadbou ešte neriešime, hoci už som dostala sto otázok na túto tému. Eventuálne by sme sa tým začali zaoberať po úspechu vo štvrťfinále,“ predznamenala Cibulková.

Dvadsaťsedemročná Bratislavčanka Cibulková síce proti rovesníčke A. Radwanskej stále má negatívnu bilanciu (6:7), ale zdolala ju tretí raz v rade. V máji Krakovčanku prekonala na antuke v Madride 6:4, 6:7 (3), 6:3 a koncom júna vo štvrťfinále na tráve v Eastbourne 4:6, 7:6 (2), 6:3 z manka setu a brejku. Napokon na predmetnom prípravnom podujatí získala svoj šiesty titul na hlavnej profesionálnej úrovni, premiérový práve na najrýchlejšom podklade. Rivalita s Poľkou trvá od sezóny 2006.

Cibulková mala pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 56:39, Radwanská 37:20. Na jednotlivé fiftíny to bolo 131:122. Slovenka zužitkovala 7 z 22 brejkbalov, Poľka 6 z 10. posledná uvedená štatistika naznačuje, že víťazka mohla postúpiť aj jednoduchšie, ak by bola efektívnejšia v kľúčových okamihoch na príjme.

Video: Premenený mečbal Cibulkovej

https://www.youtube.com/watch?v=kIpylXpmT5A

Slovenka si vyrovnala osobný rekord

„Po tom nepremenenom mečbale v druhom sete som si nespomenula na marcové Indian Wells. Teraz to totiž v tej fáze vyplynulo najmä z mojej priebežnej únavy. Nenazvala by som to rovno kolapsom, ale ťažko sa mi dýchalo, odchádzala mi motorika, neposlúchalo ma telo. Pri tom mečbale ešte aj debilne zafúkalo. Taký však je tenis, teraz už nemá zmysel vracať sa k tomu. O to viac, že to všetko napokon dobre dopadlo. Momentum vtedy išlo na Agnieszkinu stranu a a bolo dobré, že som sa z toho včas vyhrabala. Ak by to bolo 0:2 či 0:3, asi by som už nemala šancu. Zachytila som však jej nástup a potom v tom treťom sete ešte boli mnohé neskutočné momenty,“ uznala Cibulková.

„Teším sa na to, ako si to stretnutie zo záznamu pozriem. Napríklad tá jedna lopta, keď som po jej získaní padla pri sieti na zem – už ma neudržali nohy a od vypätia mi vyhŕkli slzy… Koľko sme vlastne hrali? Takmer tri hodiny?! Práveže by som pocitovo odhadla, že menej. Bolo to síce fyzicky hrozne ťažké, ale bavilo ma to, na kurte som sa cítila dobre, rýchlo som pochopila, že to bude neskutočný zápas, odsýpal mi veľmi rýchlo,“ rekapitulovala Cibulková.

Slovenka k odvážne odvrátenému mečbalu Poľky uviedla: „Vôbec som sa spätne nechytala za hlavu, do akého rizika som sa pustila, to nie… Bolo mi jasné, že niečo také musím urobiť, lebo ona nikdy, nikdy, nikdy nepokazí. Ak proti nej človek dúfa, že áno, ona to hneď využije, stačí jej jediná trošilinku slabšia lopta. Dnes celkovo hrala ofenzívnejšie ako inokedy. Neriešila som to teda a išla som do toho, bodka.“

Finalistka rovnako hodnotných melbournských Australian Open 2014 Cibulková si v All England Lawn Tennis and Croquet Clube v britskej metropole vyrovnala osobný rekord zo sezóny 2011. Vlani krátko po štvormesačnej zdravotnej odmlke prehrala už v 1. kole s krajankou Danielou Hantuchovou (5:7, 0:6).

Siedme štvrťfinále na veľkej štvorke

Niekdajšia členka Top 10 Cibulková, teraz 18. vo svetovom rebríčku WTA pre nasadzovanie (a ešte lichotivejšie siedma v tohtosezónnom bodovaní Road to Singapore), ťahá vrátane celkového triumfu v spomenutom Eastbourne sériu deviatich zápasových úspechov. Od začiatku apríla, keď sa radovala v Katoviciach, má pozoruhodne priaznivú singlovú bilanciu 23:3 vrátane Pohára federácie národných tímov.

Cibulková sa v okamihu premenenia pondelňajšieho mečbalu bodovo dotiahla na Američanku Madison Keysovú, jedenástu v prepočtovom nezáväznom online renkingu. Slovenka na konci pondelňajšieho programu bude figurovať na dvanástom mieste.

Cibulková je v singlovom štvrťfinále na veľkej štvorke dovedna siedmy. Okrem Wimbledonu 2011 a 2016 a Australian Open 2014 (finále) sa jej to podarilo aj na AO 2015, Roland Garros 2009 (semifinále) a 2012 a US Open 2010. V osemfinále na Majors zaváhala len raz (čiže 7:1), a to na AO 2009 proti Ruske Jelene Dementievovej. Vo vrcholných štvrťfinále má skóre 2:4. V prípadnom semifinále by čelila niekomu z tria: Američanka Serena Williamsová a Rusky Svetlana Kuznecovová a Anastasia Pavľučenkovová.

Cibulková má s hráčkami z prominentnej päťky štatistiku 16:33, z toho v aktuálnej sezóne 3:2, pričom všetky tri úspechy si pripísala práve proti zverenkyni Tomasza Wiktorowského A. Radwanskej.

Najkrajšie momenty z ôsmeho dňa Wimbledonu
Foto: SITA/AP

Termín finále sa prelína so svadbou

Zatiaľ poslednou wimbledonskou šampiónkou, ktorá triumfovala na niektorej z prípravných akcií, je už od sezóny 2004 Ruska Maria Šarapovová. Ak sa Cibulková dostane do finále, bude musieť vyriešiť svoju svadbu s Michalom Navarom naplánovanú tiež na sobotu 9. júla.

Staršia zo sestier Radwanských si musí počkať na 40. zápasový úspech na tomto turnaji a 30. tohtoročné víťazstvo (Cibulková stojí 35:11). Poľská úradujúca majsterka sveta WTA z jesenného Singapuru odvrátila v 2. kole tri mečbaly chorvátskej tínedžerky Any Konjuhovej.

„Bol to excelentný zápas a jeho úroveň postupne rástla. Každý set bol lepší ako ten predchádzajúci. Pochopiteľne, mala som mečbal a ďalšie šance, ale ona tiež, stále to bolo fifty-fifty. Jedno podobné stretnutie som tu vyhrala, dnešné nie. Obe sme konzekventné a solídne zozadu. Zrejme z toho vyplýva náročnosť, dĺžka a vyrovnanosť našich duelov bez ohľadu na povrch. Výsledok je pre mňa sklamaním najmä po troch hodinách boja. Pociťujem vyčerpanosť a trpkosť, mohlo to rovnako dobre dopadnúť v môj prospech. Čo však už narobím? Sotva ma utešia všeobecné pochvaly, že to bol jeden zo zápasov roka. Samozrejme, vždy je lepšie absolvovať skvelý súboj než nejaký na prd, ale prehru to príliš neprikrášli…,“ citoval Radwanskú web Sport.pl.

Dvojhra žien – 4. kolo (osemfinále):

Dominika Cibulková (SR-19) – Agnieszka Radwanská (Poľ.-3) 6:3, 5:7, 9:7 za 179 minút

I. set

Cibulková začala na podaní a bez vážnejších ťažkostí išla na 1:0 aj 2:1. Vo štvrtom geme k tomu pridala brejk, keď dotlačila rivalku k bekhendovému zlyhaniu. V piatej hre potvrdila tento únik cez nepríjemných 0:30, viedla teda 4:1. Dve jednotlivé šance na „poistku“ na príjme mala v šiestom geme, Radwanská však odolala a udržala si reálnu šancu na záchranu prvého setu – 2:4. Poľka neskôr znížila na servise aj na 3:5, ale Slovenka bola v deviatej hre presvedčivá: presadila sa na 15, premenila hneď prvý setbal, Radwanská pri ňom spáchala bekhendovú chybu – 6:3.

Najkrajšie momenty z ôsmeho dňa Wimbledonu
Foto: SITA/AP

II. set

Cibulková v úvode druhej časti pohrozila Radwanskej zhodou a v treťom geme predviedla brejk na 15, keď využila druhú možnosť – 2:1 po bekhendovom omyle Poľky pod tlakom. Protivníčka si však vynútením forhendovej chyby dodala náskok 40:15 na returne a vytiahla účinný bekhendový stopbal – 2:2 a cez zhodu aj priebežné preklopenie na 3:2. Slovenka včas zastavila nápor efektívnym forhendom – 3:3. V siedmej hre neutíchajúco aktívna Cibulková najprv bola hore 30:15, neskôr pri zhode vyprovokovala bekhendovú chybu Radwanskej a potom ešte jednu – 4:3 a rozľahlo sa značkové „pomé!“.

V tejto chvíli však až trochu premotivovane pôsobiacej Slovenke však na servise hrubo nevyšla ôsma hra. Nenechala sa znechutiť, stále vyznievala pozitívne a smelo, odskočila na 30:0 na príjme a Poľka pri skóre 15:30 pokazila nekoncentrovane pôsobiaci pokus o forhendový kraťas. Pod prvou hrozbou donútila Cibulkovú k bekhendu vedľa, ale pri druhej (loptička sa opakovala po chybnom verdikte od čiary) sa len pozerala na brutálny forhend inside-in.

Slovenka podávala na postup. Kvalitným servisom dala na 30:15 z pôvodných 0:15, Poľka vtedy ponúkla parádne bekhendové obhodenie krížom a následne privítala dvojchybu. Cibulková však ofenzívou vyrovnala na zhodu. Pri nej sa famóznou defenzívou vrátila do zdanlivo stratenej výmeny, vzápätí však dosť lacno poslala forhend do siete. Stupňovaným útokom odvrátila aj tento brejkbal a bodom priamo zo servisu si dopriala mečbal, ale v rozlete prehnala bekhendový kros a potom vložila priveľa sily do ďalšieho úderu z rovnakej strany. Radwanská mala tretí brejkbal: počnúc returnom si utvorila prevahu a zakončila forhendovým sklepnutím zblízka – 5:5 a rýchlo aj 6:5 pre Poľku.

Navyše, Poľkin vstúpený forhend do protipohybu znamenal jej vedenie 30:15 na returne a bekhendový výstrel popri čiare dva setbaly. Cibulková nezmestila bekhend do dvorca. Vyvstala spomienka na to, ako v marci v kalifornskom Indian Wells prehrala s Radwanskou z náskoku 5:2 v treťom sete a mečbalu.

III. set

Radwanská pridala aj štvrtú hru v rade na 1:0 v rozhodujúcej časti, mala psychologickú výhodu, Cibulková zrazu hrala akosi bezradnejšie, nepriebojnejšie a zakríknutejšie. Veľkou vzpruhou pre ňu bolo volejové vymazanie brejkbalu v druhom geme, v ktorom Slovenka napokon dala na 1:1. Krok udržala aj na podaní vo štvrtej hre. V piatom geme, jednom z najkľúčovejších celkovo, mala dva brejkbaly za sebou, poľská majsterka obrany však odolala a posunula sa na 3:2. Nasledoval test pre Cibulkovú: z 0:30 vyrovnala forhendovým drajvom na 30:30, vydareným podaním si dodala gembal a sústavnou forhendovou masážou išla na 3:3.

Momentum prechádzalo na stranu Slovenky, ktorá si sériou nekompromisných úderov na príjme vypracovala 40:0 a značne improvizovaným bekhendovým dropšotom získala tzv. Tildenov gem. Bekhendom do siete však spadla na 15:40 a Radwanská trafila bekhendový return druhého podania presne na bočnú čiaru – 4:4.

Cibulková sa ani v tomto prípade neopustila. Dobrou ofenzívou načala deviaty gem a po bekhendovom krose do uvoľnenej časti kurtu na 30:0 prišlo jedno z tých hlasnejších „pomé!“. Ďalšie po forhendovom „winnery“. Radwanská eliminovala prvý brejkbal priamo podaním, druhý tiež, keď jej Slovenka pomohla zbytočnou returnovou chybou. Rezolútnym forhendom si vynútila reparát, inkasovala pri ňom neuveriteľnú Poľkinu forhendovú reflexívnu kontru z kategórie „highlightov“ dňa či turnaja. Radwanská napokon išla na 5:4.

Najkrajšie momenty z ôsmeho dňa Wimbledonu
Foto: SITA/AP

Cibulková pri podávaní proti vyradeniu bez zachvenia vyrovnala. Keď potom Poľka mala 40:15, zdalo sa, že jedenásta hra hladko bude jej, ale nezlomná Slovenka išla forhendovým returnom na zhodu a šikovným zákrokom pri sieti si dodala brejkbal. Radwanská vytiahla učebnicové eso… Cibulková ju potrestala ďalšou perfektnou „rozoberačkou“, ale aj pri druhej príležitosti podržal súperku servis. Slovenka znova zaútočila a zo vzduchu si dodala tretiu možnosť. Prehnala forhend, potvrdilo to Jastrabie oko. Pri štvrtej zhode Cibulková naplno využila opatrné druhé podanie, do ľavej strany však nezvládla príjem. Slovenka opäť išla naplno do toho, bekhendom popri čiare si vypracovala piatu šancu, pokazila forhendový return druhého podania. Radwanskej potom stačila jedna možnosť ísť na 6:5… Pre súperku to musel byť enormne frustrujúci gem.

Slovenka v dvanástej hre klesla forhendom do pásky siete na 15:30. Priamo podaním vyrovnala na 30:30. Vzápätí však prepálila forhendovú odpoveď na return. Mečbal vymazala nesmierne chrabrým forhendom, ešte jedným išla na výhodu (Radwanská už nemala výzvu na previerku) a nie príliš presvedčivou hrou pri sieti na 6:6.

Hralo sa na jednu bránku. Brániaca sa Radwanská viedla po jemnocitnom bekhendovom skrátení 30:15, Cibulková silovo vyrovnala na 30:30 a forhendovým výstrelom si vyslúžila brejkbal. Poľka poslala defenzívny forhend spod kolien do siete. Slovenka druhý raz, premiérovo v tejto časti, podávala na postup. Odskočila na 30:0, po forhende tesne mimo, čo potvrdil systém Hawk-Eye, to bolo 30:30. Slovenka sa následne pomýlila pri rozvíjaní útoku a nemala na mimoriadny bekhendový return – 7:7.

Poľka dvojchybou povolila skóre 30:30 v pätnástej hre, Slovenka si doslova vybúšila brejkbal. Akoby mala nekonečný rezervoár energie. Radwanská sa zachránila podaním na „téčko“, ale z pokľaku nezmajstrovala odpoveď na return a potom sa jej to isté stalo v dlhočiznej výmene. Cibulková tretí raz servovala na triumf. Začala prehnaným forhendom, následne fenomenálnym dobehnutím v obojstranne vysiľujúcej atletickej etude dala na 15:15, forhendom za čiaru klesla na 15:30, nehorázne chladnokrvným smečom od základnej čiary išla na 30:30. Po výstrahe za zdržiavanie od empajrovej rozhodkyne Evy Asderakiovej jej Radwanskej defenzívny bekhend vedľa dodal mečbal, prestrelila forhend uprostred tlaku – zhoda. Dovedna tretí mečbal si vynútila – ako inak? – postupnou ofenzívou. zakončila vstúpeným forhendom a klesla na trávu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Agnieszka RadwanskáAnastasia PavľučenkovováDominika CibulkováKim ClijstersováLaura RobsonováMaria ŠarapovováSerena WilliamsováSvetlana Kuznecovová