Baghdádí je stále v Mósule, môže spomaliť oslobodzovanie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Abu Bakr al Baghdadi
Vodca Islamského štátu Abu Bakr al-Baghdádí. Foto: archívne, SITA/AP

BAGDAD 2. novembra (WebNoviny.sk) – Vodca džihádistickej organizácie abú Bakr Baghdádí sa podľa všetkého ešte stále nachádza na území mesta Mósul, kam v utorok v rámci rozsiahlej ofenzívy prvýkrát za posledné vyše dva roky vstúpili iracké vládne jednotky a ich spojenci. Informoval o tom na svojej webovej stránke britský denník Independent.

Baghdádího smrť bude znamenať koniec IS

Ako v rozhovore pre toto periodikum uviedol vedúci kancelárie prezidenta irackého Kurdistanu Fuád Husajn, kurdská vláda získala z viacerých zdrojov informácie, že „Baghdádí je ešte tam a ak ho zabijú, bude to znamenať koniec celého systému Islamského štátu“.

IS si v takom prípade – uprostred bojov – bude musieť zvoliť nového kalifa, ale prípadný Baghdádího nástupca určite nebude mať takú prestíž a autoritu ako terajší líder. Husajn pripustil, že prítomnosť vodcu IS v Mósule môže sťažiť a spomaliť postup operácie vládnych síl na oslobodenie Mósulu od islamistov. Poznamenal však súčasne, že rýchlosť, akou bude Mósul oslobodzovaný, bude závisieť aj od ďalších faktorov – najmä však od toho, či sa islamisti chystajú zničiť päť mostov nad riekou Tigris.

Boje o Mósul môžu trvať mesiace

Abú Bakr Baghdádí, vlastným menom Ibráhím Awád Ibráhím al-Badrí, je na čele Islamského štátu od júna 2014, keď sa tejto teroristickej organizácii začalo výrazne dariť dobýjať územia v Sýrii i Iraku a opevňovať sa na nich. Médiá odvtedy opakovane informovali o jeho smrti, ale tieto správy sa nikdy nepotvrdili.

Agentúry najnovšie informovali, že napriek utorkovému postupu vládnych síl na okraj Mósulu by boj o poslednú baštu IS v Iraku mohol trvať ešte týždne alebo mesiace. Džihádisti sa bránia aj samovražednými atentátnikmi a ostreľovačmi a okrem toho vyhĺbili sústavu tunelov, v ktorých sa môžu bezpečne pohybovať. Útočiacim silám tak hrozia krvavé boje v uliciach rozľahlej severoirackej metropoly.

Operácia na oslobodenie Mósulu, na ktorej sa okrem vládnych jednotiek zúčastňujú aj kurdské polovojenské oddiely a jednotky šiitskej domobrany, sa začala 17. októbra. Bojové operácie sa uskutočňujú za podpory spojencov pod vedením USA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát